Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Προχωρούν εντατικά οι εργασίες για το Τέμενος στο Σχηματάρι


9.3.2016 - Σοφία Μπασκάκη


Αποτελεί κοινό μυστικό αλλά είναι γεγονός. Στο Σχηματάρι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ανέγερση του Τεμένους που θα εξυπηρετήσει τις λατρευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων της Αττικό-Βοιωτίας.

Η ανέγερση του Τεμένους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ένας πολυχώρος συγκεντρώσεων για τους Μουσουλμάνους. Ένα πολιτιστικό κέντρο, όπου θα διεξάγονται όχι μόνο θρησκευτικές εκδηλώσεις, αλλά και συνάξεις κατήχησης ακόμη και πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Άλλωστε στην περιοχή διαβιούν εκατοντάδες μουσουλμάνοι, οι οποίοι εργάζονται σε αγροτικές επιχειρήσεις αλλά και στην βιομηχανία.

Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες έχουν, ήδη, ξεκινήσει η εμφαντική σιωπή του Δημάρχου Τανάγρας, του Αρχιεπισκόπου αλλά και της ίδιας της Πολιτείας προκαλεί πολλά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία. Όχι γιατί θα χτιστεί το Τέμενος, αν χτιστεί, το οποίο είναι αναγκαίο για τις λατρευτικές ανάγκες των αλλόθρησκων κατοίκων της περιοχής, αφού άλλωστε η θρησκεία τους είναι αναγνωρισμένη, όσο για τον συγκεκριμένο τόπο και τον χρόνο που γίνεται αυτή η ανοικοδόμηση.

Η «Άποψη τώρ@» στο τελευταίο της φύλλο, το οποίο κυκλοφόρησε το μήνα Φεβρουάριο, αποκάλυψε το γεγονός το οποίο προκάλεσε καταρχήν την αμηχανία των κατοίκων της περιοχής και εν συνεχεία την αγανάκτηση και τη μήνι εναντίον εκείνων που εν κρυπτώ αποφασίζουν για το μέλλον της περιοχής. Κι αυτό τη στιγμή κατά την οποία επτά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκατασταθούν στα νέα Hotspotς στις Αφίδνες και στη Μαλακάσα.

Σήμερα παρουσιάζουμε οικόπεδο που φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του Τεμένους. Οικόπεδό που βρίσκεται στις παρυφές του Σχηματαρίου και μάλιστα στο οικόπεδο αυτό υπάρχει ακόμη παλαιότερη πινακίδα, όπου αναφέρει την επένδυση από κοινοτικά κονδύλια για αγροτική επιχείρηση, η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε και παρέμεινε στα θεμέλια.

Μάλιστα στο οικόπεδο αυτό έχουν, ήδη, ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες για την εκσκαφή. Να σημειώσουμε ότι το οικόπεδο διαθέτει παλαιότερη άδεια για την ανοικοδόμηση κτηριακής εγκατάστασης για συγκεντρώσεις. Τώρα εκεί θα γίνονται θρησκευτικές συνάξεις Μουσουλμάνων αν τελικά ανεγερθεί το Τέμενος;

Το οικόπεδο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, έχει πουληθεί, σε πρεσβεία της Μέσης Ανατολής, άνθρωποι της οποίας με την ανάλογη ενδυμασία επιβλέπουν τις εργασίες μαζί με Έλληνες μηχανικούς. οι οποίοι έχουν αναλάβει την ευθύνη της ανοικοδόμησης του πολυχώρου. Θα λειτουργήσει τελικά το νεοαναγειρόμενο αυτό κτίριο ως Τεμένος;

Βεβαίως, οι μουσουλμάνοι που διαμένουν στην Αττική κι ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν το δικό τους λατρευτικό χώρο. Μόνο που αυτός ο χώρος επιλέχτηκε κοντά στον πολεοδομικό ιστό της πόλης του Σχηματαρίου. Άλλωστε στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί παράνομοι χώροι συνάθροισης των μουσουλμάνων. Καλό είναι να υπάρχει κι ένας νόμιμος καθόλα με άδειες από την Εκκλησία και την Πολιτεία. Έτσι γίνεται σε κάθε πολυπολιτισμική κοινωνία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά το παρελθόν είχαν αναζητηθεί ανάλογα οικόπεδα στη Παιανία και το Βοτανικό, αλλά μετά από τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων οι όποιες σκέψεις εγκαταλείφθηκαν. Μάλιστα για την Παιανία είχαν παρουσιαστεί και σχέδια του Τεμένους το οποίο καταλάμβανε μια τεράστια έκταση.

Τελικά μετά από πολύχρονες προσπάθειες βρέθηκε το οικόπεδο στην περιοχή του Σχηματαρίου, περιοχή όπου εποίμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας και πολύ κοντά στο τόπο καταγωγής του για την ανέγερση του Τεμένους; Γνωρίζει την ανέγερση του Τεμένους η όχι; Έχει δώσει τη σχετική άδεια ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, ένας φωτισμένος ιεράρχης ή και αυτό το κέντρο θα παραμείνει εν κρυπτώ με άλλη άδεια; Κι αν έχει δώσει άδεια, έχει ενημερώσει σχετικά τον Αρχιεπίσκοπο;. Τι απαντάει η Ιερά Σύνοδος;

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας έχουν γνώση περί της ανέγερσης; Έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους;

Κι ακόμη ο Δήμος Τανάγρας έχει γνώση των εργασιών και του σκοπού για τον οποίο θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο κτίριο;. Κι αν ναι συγκατατίθεται το Δημοτικό Συμβούλιο; Οι κάτοικοι έχουν γνώση των γεγονότων ή εν κρυπτώ και παραβύστω γίνονται όλες ο αυτές οι εργασίες; Ποια είναι η αλήθεια;

Εμείς δεν είμαστε ενάντια στην ανέγερση λατρευτικού οίκου των μουσουλμάνων. Το δικαιούνται. Πρόκειται για μια καθόλα νόμιμη και αναγνωρισμένη θρησκεία. Είμαστε όμως ενάντια στο να ανεγερθεί το οποιοδήποτε κτίριο το οποίο δεν θα έχει νόμιμη άδεια λειτουργίας και που η ελληνική Πολιτεία δεν θα μπορεί να το ελέγξει. Κι αυτό για να μην επαναληφθεί η πρόσφατη ιστορία του Παρισιού σε μια εποχή όπου ο ISIS έχει σχέδιο εξάπλωσης τους προς δυσμάς. Λίγα χιλιόμετρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας.

Όλα λοιπόν στο φως του ήλιου. Τίποτα κρυφό. Άλλωστε δεν υπάρχει λόγος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.