Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
Ο Λευκός Πύργος είναι ένας οχυρωματικός πύργος του 15ου αιώνα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως κατάλημα φρουράς Γενιτσάρων και ως φυλακή θανατοποινιτών. Κτίστηκε στη θέση προϋπάρχοντος βυζαντινού πύργου, που συνέδεε το ανατολικό τμήμα της οχύρωσης της Θεσσαλονίκης σώζεται και σήμερα, με το θαλάσσιο, το οποίο κατεδαφίστηκε το 1866.
Η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά δάπεδα, ψηφιδωτά τοίχου, εικόνες, νομίσματα, επιγραφές, κεραμεικά, έργα υαλουργίας, έργα μεταλλοτεχνίας.
Κλιμακοστάσιο και είσοδος ορόφου, μετά την αναστήλωση.
Τα σημαντικότερα εκθέματα είναι: Ψηφιδωτό τοίχου, 5ου - 6ου μΧ αιώνα. Προέρχεται από το ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Παριστάνει τον Αγιο Δημήτριο με δύο παιδιά.
Αργυρή λειψανοθήκη του τέλους του 4ου μΧ αιώνα. Εικονίζονται σκηνές από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη. Βρέθηκε στη Χαλκιδική.
Τοιχογραφία από τάφο του β' μισού του 4ου αιώνα μΧ. Παριστάνεται το επεισόδιο της Σωσάννας από την Παλαιά Διαθήκη. Βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Μεταξωτό ύφασμα του 11ου αιώνα. Βρέθηκε σε τάφο ανδρός στο ναό του Αγίου Αχιλλείου στην Πρέσπα.
Ζεύγος περικάρπιων από χρυσό και σμάλτο του 10ου αιώνα. Βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη.
Εικόνα της Παναγίας με το Χριστό. Χρονολογείται περί το 1200. Πιθανότατα έργο εισηγμένο στη Θεσσαλονίκη από την Κύπρο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.