Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

ΣΜΥΡΝΗ 1922

Οι Τούρκοι άναψαν τη φωτιά μέσα στον Αρμενικό τομέα της Σμύρνης την ώρα που φυσούσε δυνατός άνεμος προς το Χριστιανικό τομέα της πόλης, και μακριά από τον τουρκικό. Ο τουρκικός τομέας της πόλης δεν επηρεάστηκε καθόλου από την καταστροφή, ενώ κατα την διάρκεια των πυρκαγιών, των λεηλασιών, και σφαγιασμών των Χριστιανών, ο τουρκικός τομέας ήταν φωτισμένος και εκεί γίνονταν εορταστικές εκδηλώσεις με χορούς, τραγούδια, και γλέντια.


Η ιστορική και αρχαιοτάτη πόλη της Σμύρνης παραδίδεται στις φλόγες την 13η Σεπτεμβρίου 1922. Η φωτιά κατακαίει ολόκληρο τον Χριστιανικό (Ελληνικό, Ιταλικό, Γαλλικό, και Αρμενικό) τομέα συμπεριλαμβανομένων Σχολείων, νοσοκομείων, κρατικών κτιρίων, κλπ.


Άποψη της προκυμαίας της Σμύρνης με πολλά Ελληνικά κτίρια, όπως το κτίριο της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδας, εμπορικά καταστήματα, θέατρα, κλπ. Όλα έγιναν στάχτη τον Σεπτέμβρη του 1922.

Η μόνη διέξοδος για τους Έλληνες κατοίκους της Σμύρνης ήταν η θάλασσα. Στην φωτογραφία το πλοιάριο βυθίζεται λόγω υπερφόρτωσης. Η φωτογραφία λήφθηκε από Αμερικανικό αντιτορπιλλικό πλοίο που ευρισκόταν στην περιοχή, μαζί με άλλα 26 συμμαχικά πολεμικά σκάφη, τα οποία όμως δεν έπραξαν απολύτως τίποτα ούτε για να αποτρέψουν την καταστροφή αλλά και ούτε για να βοηθήσουν τον Ελληνικό άμαχο πληθυσμό που ικέτευε για βοήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.