Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

Είμαι ο Βασιλεύς των ΕΛΛΗΝΩΝΣτη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή "Ιστορίες" του Σκάι είπε πώς «Το 1974, με την μεταπολίτευση, εγώ δεν είχα ιδέα τι γινόταν στην Ελλάδα. Με τον Καραμανλή είχαμε βρεθεί πολλές φορές στο εξωτερικό. Μιλούσε με έναν περίεργο τρόπο. Για εκείνον τότε εγώ ήμουν ο εγγυητής της ομαλότητας. Ήμουν η νομιμότητα».

Πρόσθεσε: «Το τι έγινε μετά όλοι το ξέρουν. Είχα μείνει σε αυτό. Δεν ήμουν έκπτωτος τότε. Θα μπορούσα να επιστρέψω. Δεν μου τηλεφώνησε ποτέ. Από ανοησία δεν πήρα το πρώτο αεροπλάνο να έρθω και εγώ στην Ελλάδα. Κανονικά θα έπρεπε να έρθει εκείνος στην Ελλάδα και μετά να με πάρει τηλέφωνο για να έρθω να ορκίσω. Ο βασιλιάς τον έκανε άρχοντα τον Καραμανλή όχι ο λαός. Εκείνος, όμως, θεώρησε πως δεν έπρεπε να μου τηλεφωνήσει».
Παράλληλα, όσον αφορά στο κίνημα των συνταγματαρχών, ο Γλύξμπουργκ ξεκαθάρισε πως προσπάθησε να τους βγάλει από τη μέση, διευκρινίζοντας ότι δεν ήξερε από την πρώτη στιγμή τι είχε συμβεί, ενώ σημείωσε πως «οπωσδήποτε» θα όρκιζε τη χουντική κυβέρνηση, καθώς «διαφορετικά θα είχαμε εμφύλιο».

Για το αντιπραξικόπημα που οργάνωσε, ανέφερε πως ο λόγος που προχώρησε σε αυτό ήταν «για να μη χυθεί αίμα» και πρόσθεσε πως είχε με το μέρος του το Ναυτικό και την Αεροπορία, ενώ διηγήθηκε το εξής περιστατικό: Όταν ζήτησε από την Αεροπορία να πραγματοποιούν τα αεροπλάνα της χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αθήνα σπάζοντας το φράγμα του ήχου, οι αεροπόροι του απάντησαν ότι αν γινόταν αυτό, τότε όποια γυναίκα ήταν έγκυος θα απέβαλλε. Όταν τους είπε πως, αν είναι για το καλό της χώρας, έστω ας γίνει έτσι, του είπαν πως θα πέσει η Ακρόπολη.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως είχε προτείνει στον Γεώργιο Παπανδρέου τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ αλλά εκείνος του απάντησε: «πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ γιατί θα χάσω πάρα πολλούς ψήφους από την αριστερά»!

«Οι Εγγλέζοι λέγανε πάντα πως σε δυο χώρες δεν πρέπει να στέλνεις πράκτορες: Στην Ιαπωνία και την Ελλάδα. Από τους Ιάπωνες δεν πρόκειται να μάθεις ποτέ κανένα μυστικό και στην Ελλάδα δεν υπάρχει μυστικό. Τα ξέρουν όλοι, όλα» ανέφερε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος αναφερόμενος στο παρασκήνιο και τις υπόγειες διεργασίες την ταραγμένη περίοδο που οδήγησε τη χώρα στα Ιουλιανά.

«Δεν ξέρω αν εφοπλιστές ή η CIA είναι μπλεγμένοι σε εκείνη την ιστορία. Δεν τον αποκλείω αλλά κανείς δεν ήταν σε συνεννόηση μαζί μου» ανάφερε ο Γλυξμπουργκ και πρόσθεσε: «Την ευθύνη πάντα την έχει το αφεντικό. Βλέπεις και μετράς τα πράγματα και πράττεις. Ο Μητσοτάκης δεν είχε προετοιμαστεί για να ορκιστεί στη νέα κυβέρνηση. Νομίζω πως μόνο στον Νόβα είχα πει κάποια πράγματα και κυρίως το ότι δεν θα μπορούσα να αφήσω την χώρα ακυβέρνητη. Αν είχα ευκαιρία θα έκανα τα ίδια πράγματα με τότε αλλά με περισσότερη προσοχή. Έφτασα μέχρι την πόρτα του Παπανδρέου για να του κάνω μια πρόταση χωρίς να την έχω κουβεντιάσει πρώτα με τους συμβούλους μου. Ενδόμυχα μέσα μου σκέφτηκα πως άργησα και δεν δούλεψα ποτέ μέσα μου μια καλή λύση».

Για την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1955 και τις πιέσεις από το παλάτι τόνισε: «Είναι επικίνδυνο να κοιτάξει κανείς μια εποχή, αργότερα. Γιατί αλλιώς σκέφτεσαι τώρα και αλλιώς τότε. Δεν ξέρω αν σε συμφέρει. Άλλες πληροφορίες είχαμε τότε. Η νοοτροπία εκείνη την εποχή ήταν διαφορετική. Τότε εγώ ήμουν μικρός, μόλις 15 ετών, είχα πάει σε μια ακρόαση των δυο αντιπροέδρων.

Ο Βασιλιάς Παύλος είχε την αγωνία πως με τον , Παπάγο άρρωστο, η χώρα δεν είχε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τότε ήταν η πρώτη φορά που είδα το Πεντάγωνο θυμωμένο και τρόμαξα. Ο αρχηγός του επιτελείου είχε πει τότε στον Παύλο αν μην φοβάται και πως ο στρατάρχης είναι σκληρός».

Νωρίτερα, στη συνέντευξη ο τέως βασιλιάς είχε σημειώσει πως: «Δεν έχω ψηφίσει ποτέ μου. Μεγάλωσα με το ενδεχόμενο ότι μια ημέρα να διαδεχθώ τον πατέρα μου. Δεν με άφησαν ποτέ. Μετά που ήμουν στην εξορία δεν είχα κανένα λόγο να κάνω κάτι τέτοιο. Τώρα πια είναι αργά».

Ερωτηθείς τι του λέει ο κόσμος όταν τον συναντά στην Ελλάδα, απάντησε: «Γεια σου Κωνσταντίνε, γεια σου βασιλιά, αυτά μου λέει ο κόσμος», ενώ για το αν αισθάνεται την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για ορισμένες πράξεις του, δήλωσε: «Δεν αξίζει να ζητήσεις συγνώμη για κάτι το οποίο δε ξέρεις γιατί να ζητήσεις».

Στην… διακριτική ευχέρεια του ελληνικού λαού αφήνει ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος την επιλογή για την παλινόρθωση της βασιλείας στη χώρα.

«Ο λαός αποφάσισε για το πολιτειακό. Για εμένα είναι ένας κύκλος που έκλεισε. Δεν με απασχολεί το συγκεκριμένο θέμα. Αν θέλει ξανά βασιλεία ο ελληνικός λαός αυτό είναι δικό του θέμα. Αυτός αποφασίζει.  Εγώ έχω πει ότι δεν θα κουνήσω το δάχτυλό μου για να έρθει» τόνισε ο Κ. Γλυξμπούργκ.

Παράλληλα, ο τέως βασιλιάς ξεκαθάρισε πως: «Εμένα προσωπικά δεν μου είπε ποτέ κανείς να αναλάβω κάποιο κόμμα και να πολιτευτώ. Θα τους έλεγα όχι. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα έναν ακόμα πολιτευτή», ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει αν έχει δεχθεί ανάλογη πρόταση ο γιος του Νικόλαος.

Την άποψη του για την πρώτη αριστερή κυβέρνηση εξέφρασε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ο οποίος αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι: «είναι νέος και του αναγνωρίζει πως «δουλεύει σκληρά για να πετύχει αυτό που θέλει να πετύχει, όμως το αν ο λαός θα τον αφήσει να το κάνει είναι άλλο πράγμα».

Παράλληλα, εκτίμησε πως είναι πιθανό να έχουμε στο εγγύς μέλλον εκλογές, σχολιάζοντας πως είναι σημαντικό η δημοκρατία να εναλλάσσεται, ενώ τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι όταν διόριζε την τελευταία  του κυβέρνηση είχε προτείνει στον τότε πρωθυπουργό να καθιερωθεί και στο Σύνταγμα η απλή αναλογική, «να μη φοβόμαστε να γίνονται συμμαχίες».

«Όλοι οι Έλληνες που πηγαίνουν στην εξορία υποφέρουν», δήλωσε ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος μιλώντας στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί».

Αποκάλυψε μάλιστα ότι πάντα ήθελε πολύ να γυρίσει στην Ελλάδα, και ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν αισθάνθηκε ανεπιθύμητος στη χώρα μας, παρά τις όποιες αντιδράσεις από πολιτικά πρόσωπα, ενώ σχολίασε πως ο ίδιος δεν ανακατεύεται με την πολιτική.

Διέψευσε μάλιστα κατηγορηματικά τα σενάρια που θέλουν τον ίδιο ή τον γιο του, Νικόλαο, να μπαίνουν στην ενεργό πολιτική στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει πάρα πολλούς πολιτικούς, έχει μπουχτίσει από πολιτικούς, και ούτε ο ίδιος ούτε και ο γιος του θέλουν να ανακατευτούν με την πολιτική.

Τέλος ο Βασιλεύς τόνισε πως: «Δεν είμαι ο τέως βασιλεύς Κωνσταντίνος, είμαι ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος. Τελεία και παύλα. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.