Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΠΙΚ: Παράνομος ο αποκλεισμός γυναικών από τις προσλήψεις στο στρατό

Λευκωσία: Την άποψη ότι είναι παράνομος ο αποκλεισμός των γυναικών από την διαδικασία πρόσληψης στον στρατό, εκφράζει σε ανακοίνωση το Παρατηρητήριο Ισότητας Κύπρου (ΠΙΚ) που κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση σε βάρος των γυναικών αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για πρόσληψη 3,000 ανδρών επαγγελματιών μισθωτών στο κυπριακό στρατό. 

Το ΠΙΚ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. "Η απόφαση παραβιάζει κατάφωρα τον νόμο περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση ο οποίος αποσκοπεί στην εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση καθώς και τους όρους και τις συνθήκες απασχόλησης περιλαμβανόμενης και της επαγγελματικής ανέλιξης και τις προϋποθέσεις απόλυσης", αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το ΠΙΚ υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση με την απόφασή της αποδεικνύει ακόμη μια φορά ότι "τα ζητήματα που αφορούν την ισότητα των δυο φύλων στην απασχόληση βρίσκονται πολύ χαμηλά στις πολιτικές της προτεραιότητες" και προσθέτει πως το γεγονός ότι ο στρατός `ανδροκρατείται` "δεν θεμελιώνει εκ προοιμίου δικαιώματα υπέρ των ανδρών σε βάρος των γυναικών, αντίθετα δημιουργείται η υποχρέωση στην πολιτεία να διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες και να εφαρμόσει μέτρα ώστε το στράτευμα να μην θεωρείται γκέτο επαγγελματικού διαχωρισμού με τον αποκλεισμό των γυναικών από κάθε ευκαιρία εκπαίδευσης και απασχόλησης". 

Σύμφωνα με το ΠΙΚ , το ποσοστό επαγγελματικού διαχωρισμού βρίσκεται στο 28% ενώ το ποσοστό του διαχωρισμού σε επαγγελματικού τομείς στο 19%. 

Ο διαχωρισμός μεταφράζεται σε υποαπασχόληση σε χαμηλούς μισθούς και συνταξιοδοτικό κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών που φτάνει το 35%. 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ - See more at: http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.