Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΚΥΠΡΟΣ - Ιδού τα κριτήρια για τις νέες προσλήψεις στην Αστυνομία και Πυροσβεστική - Πάνω από 700 προσλήψεις

Του Στέλιου Ξιουρή

Θέμα χρόνου είναι πλέον η πρόσληψη 700 νέων αστυνομικών με την συναίνεση και του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος αποδεσμεύει το σχετικό κονδύλι . Όπως σας πληροφόρησε προ πολλού η onlycy το αίτημα του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου για κάλυψη των κενωθεισών θέσεων αστυνομικών - πυροσβεστών φαίνεται να υιοθετείται στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδιασμού της Κυβέρνησης για πάταξη της ανεργίας αλλά και ειδικά του Υπ. Δικαιοσύνης για στελέχωση των σωμάτων ασφαλείας με όλο το αναγκαίο προσωπικό.

Ο κ. Νικολάου εμμέσως αλλά σαφώς ανέφερε μετά από συνεδρία της Επιτροπής Νομικών ότι οι ανάγκες θα είναι περισσότερες από 655 θέσεις λόγω κυρίως των αυξημένων αναγκών για ελέγχους ελέω τρομοκρατίας.

Οι πληροφορίες της onlycy
από το Υπ. Δικαιοσύνης είναι ότι θα φθάσουν τις 700 και πλέον θέσεις αστυνομικών - πυροσβεστών

ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ

Στο μεταξύ επιβλητικοί θα είναι από εδώ και πέρα οι Αστυνομικοί και της Κύπρου, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου. Η Αστυνομία τόνισε ακολουθεί επιστημονικά κριτήρια, τα οποία εφαρμόζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ανακοινώνοντας τα νέα κριτήρια για τις προσλήψεις Αστυνομικών, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ανέφερε ότι:

Αντρες Αστυνομικοί - ύψος 1.70 μέτρα

Γυναίκες αστυνομικοί – ύψος 1.65

Δείκτης μάζας 30 (Σύμφωνα με τον τύπο: διαίρεση των κιλών με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα)
Ψυχομετρικά κριτήρια
Ιατρικές εξετάσεις
Αθλητικά αγωνίσματα (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά για τα αγωνίσματα)
Γραπτές εξετάσεις
Γραπτή εξέταση 94 βαθμοί – 6 μονάδες για διπλώματα και πτυχία.

Θα δημιουργηθεί πίνακας διοριστέων

Καταργείται η προφορική εξέταση

Τα κριτήρια θα λαμβάνονται υπόψη και για τις προαγωγές στο αστυνομικό σώμα.

Ο Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε ότι υπάρχουν 655 κενές θέσεις. Ωστόσο υπάρχουν και νέες ανάγκες κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα του ΚΟΑ που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία:
8 στους 10 αστυνομικούς είναι υπέρβαροι.
7 στους 10 παχύσαρκοι
7 στους 10 άντρες αστυνομικούς έχουν κακή φυσική κατάσταση.
8 στις 10 γυναίκες αστυνομικούς είναι σε κακή φυσική κατάσταση
7% των αστυνομικών τραυματιζόταν μόλις ξεκινούσε να γυμνάζεται

Αναβάθμιση

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διακηρυγμένης πολιτικής της Κυβέρνησης για αναβάθμιση, συζητήθηκαν οι εισηγήσεις για αλλαγή των κριτηρίων στις προσλήψεις των μελών της Αστυνομίας με βάση τη σωματική και πνευματική καταλληλότητα.

Ανέφερε ότι οι συνεχείς και αυξημένες προκλήσεις και η φύση των καθηκόντων των Αστυνομικών, επιβάλλουν να ενισχυθεί το Σώμα με τα πιο κατάλληλα μέλη για να ανταποκρίνονται με επάρκεια στα καθήκοντά τους.

Πρόσθεσε πως τα κριτήρια της γνώσης, η ψυχική σταθερότητα και η καλή φυσική κατάσταση συμβάλλουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος με αποφασιστικότητα πλέον να θεσμοθετηθούν αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι διαφοροποιούνται οι αθλητικές εξετάσεις, το όριο ύψους, εισάγεται η μέτρηση του δείκτη μάζας σώματος ώστε τα μέλη να μπορούν επάξια και με επάρκεια να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους.

Θα αξιολογείται εξάλλου η πνευματική καταλληλότητα, πέραν της γραπτής εξέτασης εισάγονται και ψυχομετρικές εξετάσεις ενώ καταργείται η προφορική εξέταση.


Σε ερώτηση για το τι θα ισχύσει για τα υφιστάμενα μέλη που ενδεχομένως να μην πληρούν αυτά τα κριτήρια, ο κ. Γεωργίου είπε ότι πως υπάρχουν κανονισμοί που εφαρμόζονται και ότι συζητήθηκε πως σε κάποιο στάδιο θα πρέπει να καθοριστούν κανονισμοί και κριτήρια ώστε οι διαδικασίες και τα κριτήρια που θα εφαρμοστούν με την ψήφιση των νέων κανονισμών να έχουν μια συνέχεια και συνέπεια για όλα τα μέλη της αστυνομίας.

Όταν λέμε ότι εκσυγχρονίζουμε ακριβώς τις διαδικασίες πρόσληψης, αυτός ο εκσυγχρονισμός θα πρέπει να διαρκεί διαχρονικά, καθ όλη τη διάρκεια υπηρεσίας των μελών της Αστυνομίας, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν μπορεί να πει αν κάποια μέλη υφιστάμενα ή νεοπροσληφθέντα θα δουν την πόρτα εξόδου, αλλά αυτό που έχει λεχθεί στην Επιτροπή είναι ότι θα τεθούν κανονισμοί και κριτήρια που να είναι μετρήσιμα, ή να ωθούν τα μέλη της αστυνομίας και να παίζουν ουσιαστικό παράγοντα ως προσόν σε θέματα προαγωγής και ανέλιξης στο Σώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.