Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Όχι που δεν θα γινόταν... Προσωρινό τζαμί η Αγία Σοφία. Ο Σουλτάνος Ερντογάν συνεχίζει τις προκλήσεις...



Πρώτη ημέρα του Ραμαζανιού και παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος, διαβάστηκε η πρωινή προσευχή από το Κοράνι μέσα στον Βυζαντινό ναό.


Για πρώτη φορά από το 1934 ιμάμης ανάγνωσε εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, στίχους του Κορανίου, στην πρώτη αφιερωματική στο Ραμαζάνι εκπομπή του κρατικού TRT Diyanet. Η τελετή έγινε στο πλαίσιο του "sahur" (πρωινή προσευχή και γεύμα πριν από την έναρξη της νηστείας), παρουσία του γενικού γραμματέα θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος.

Για τις ημέρες του Ραμαζανιού, το οποίο ξεκινάει σήμερα, 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου, η Αγία Σοφία που λειτουργεί κανονικά ως μουσείο, μετατρέπεται φέτος ως μουσουλμανικό τέμενος και καθημερινά θα αναγιγνώσκεται το Κοράνι μέσα στον ναό προς χάριν της πανηγυρικής θρησκευτικής μουσουλμανικής εκπομπής του τουρκικού ΤRT.

"Ο ναός της Αγίας Σοφίας σας προσκαλεί να έρθετε για να κατανοήσετε την την ομορφιά του Κορανίου και μέσα σε κλίμα ειρήνης να προσευχηθείτε", αναφέρει το διαφημιστικό σποτ του τουρκικού καναλιού.

Η νέα απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας έρχεται στον απόηχο μίας μεγάλης συγκέντρωσης φανατικών μουσουλμάνων που έλαβε χώρα έξω από τον ιστορικό ναό, την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης πριν λίγες ημέρες. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν τη μόνιμη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

"Η ανακοίνωση του τουρκικού κρατικού καναλιού ΤRΤ περί καθημερινής ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία, φαίνεται να έρχεται από μια άλλη εποχή", σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

"Τυχόν τέτοιες ενέργειες", προσθέτουν οι ίδιες πηγές, "είναι αναχρονιστικές και ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού έναντι θρησκευτικών μνημείων, που αποτελούν σύμβολα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.