Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Στρατιωτική συνεργασία Αλβανίας και Τουρκίας, τι είχε πει ο ΔΚΤΗΣ του Β Σώματος Στρατού Αντιστρατήγου Θ.Ρουσσάκη

TI EIΠΕ ΠΡΟ 5 ΜΗΝΩΝ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Β ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ(ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ) ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΑ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΡΟΥΣΣΑΚΗΣ /ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ. 

Από την σελίδα του Αθ.Δρούγου στο fb 
https://www.facebook.com/Athanasios-E-Drougos-141735919197300/?fref=nf

Ας εστιάσουμε τώρα την προσοχή μας στον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Στρατιωτικής Διπλωματίας. Με βάση τη Συμφωνία Συνεργασίας με την Αλβανία του Μαρ. 1998, κατάφερε να πετύχει η Τουρκία να υπηρετούν σήμερα μόνιμα στην Αλβανία, πλέον των 60 Αξκων - Μ. Υπαξκων που δραστηριοποιούνται στις κύριες στρατιωτικές βάσεις των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως παρακάτω:
(1) Στη Ναυτική Βάση Αυλώνας (PASHALIMAN) όπου στην ουσία δημιούργησαν μια τούρκικη ναυτική βάση μέσα στην ναυτική βάση των Αλβανών.
(2) Στην Αεροπορική Βάση KUCOVA (110 χλμ νοτίως Τιράνων) που εκσυγχρονίστηκε από τουρκική τεχνική εταιρεία με χρηματοδότηση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας 5 εκ $ συν 1,3 εκ $ για εξοπλισμό.
(3) Στο Σύνταγμα Καταδρομών και στο Τάγμα Ειδικών Επιχειρήσεων ως Εκπαιδευτές στα πρότυπα των Τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων.
(4) Στη Μόνιμη Τουρκική Επιτροπή Συνεργασίας και Συντονισμού στα Τίρανα η οποία συντονίζει το όλο έργο της στρατιωτικής τους συνεργασίας. Εκεί διοργανώνονται μεταξύ των άλλων κάθε 6 έως 12 μήνες, τελετές παράδοσης δωρεάν στρατιωτικού τεχνικού υλικού και εξοπλισμού από την Τουρκία στις Αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όμως, πολύ έξυπνα, έχουν θέση ως πρώτη προτεραιότητα την διαμόρφωση της νεοοθωμανικής κουλτούρας στο στρατιωτικό προσωπικό του Αλβανικού Στρατού. Περίπου 100 Αλβανοί Αξιωματικών ετησίως εκπαιδεύονται στην Τουρκία στις στρατιωτικές σχολές όλων των βαθμίδων, διαμορφώνοντας έτσι ανάλογη παιδεία, αγωγή, αντίληψη και άποψη υπέρ των συμφερόντων και των στόχων της Τουρκίας στην περιοχή. Από αυτούς αναδεικνύεται λίγο αργότερα και η Στρατιωτική Ηγεσία της Αλβανίας η οποία δεν μπορεί παρά να είναι φιλοτουρκική.
Πέραν αυτών, είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο, ιδιαίτερα ελκυστικό πρόγραμμα δωρεάν παροχών υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου στα Στρ. Νοσοκομεία της Τουρκίας για το Στρατιωτικό Προσωπικό της Αλβανίας και τις οικογένειές τους, το οποίο ανανεώνεται ετησίως. Καταλήγοντας για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους στο κόστος της τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας στην Αλβανία να πούμε ότι το 2004 ανήλθε σε 62 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ενώ το 2005 ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ.
Στον αντίποδα αυτής της συνεργασίας και για να υπάρχει στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας ένα συγκριτικό μέγεθος με την δική μας στρατιωτική παρουσία στην Αλβανία, κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν τα παρακάτω:
Η διμερής στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδος με την Αλβανία βρίσκεται σε φθίνουσα κατάσταση και η μόνη συμφωνία που εξακολουθεί να λειτουργεί είναι αυτή της παροχής υποτροφιών σε αποφοίτους Λυκείου αλβανούς για την φοίτησή τους σε στρατιωτικές σχολές σε περίπου 10 άτομα ετησίως. Συνολικά έχουν αποφοιτήσει από Ελληνικές Στρατιωτικές Σχολές 210 Στελέχη των Αλβανικών ΕΔ από το 1998 και μετά, έναντι 2500- 3000 Στελεχών που έχουν αποφοιτήσει αντίστοιχα από τις Τουρκικές Στρατιωτικές Σχολές.
Στα πλαίσια συμφωνίας της Αλβανίας με το ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν αναλάβει εναλλάξ ανά 15νθήμερο το Air Policing-AP της Αλβανίας διαθέτοντας 2 Α/Φ αεράμυνας και 2 πτητικά μέσα Έρευνας- Διάσωσης.
Τέλος για την Συμφωνία για Στρατ. Κοιμητήρια και για την ανεύρεση των πεσόντων του Ε/Ι Πολέμου που υπογράφηκε μεν το 2009, δεν εφαρμόσθηκε δε, θα κάνουμε μια μικρή ιδιαίτερη αναφορά στο τέλος.
Μέσα λοιπόν από αυτές τις πολιτικές συμπεριφορές και σχέσεις διαπιστώνουμε ότι :
1η Διαπίστωση
Από ιδρύσεως του αλβανικού κράτους και μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Αλβανία έβλεπε με φόβο και καχυποψία την Ελλάδα, ενώ τώρα ο φόβος μετατράπηκε σε υπεροψία που ενθαρρύνεται από την αποδοχή της συμπεριφοράς της κατ΄ αρχήν από τις ΗΠΑ και εν συνεχεία από την Τουρκία και Ιταλία.
2η Διαπίστωση
Το κράτος αυτό θεμελιώθηκε επί μιας ανθελληνικής ιδεολογίας, και υπό το Σταλινικό και Μαοϊκό κομμουνιστικό μανδύα, γαλούχησε δύο γενεές με τα νάματα του ανθελληνισμού με αποτέλεσμα, η φαντασίωση της «Μεγάλης Αλβανίας», να αφορά και την Ελλάδα.
3η Διαπίστωση
Στις αμοιβαίες σχέσεις μας, οι Αλβανοί διέπραξαν λάθη σοβαρά κατά των Ελλήνων, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι και εμείς κάναμε πολλά λάθη και έχουμε και εμείς μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις ΄΄ παγωμένες σχέσεις ΄΄
4η Διαπίστωση
Οι θερμότατες διπλωματικές σχέσεις Τιράνων - Άγκυρας αναβαθμίζονται διαρκώς χρόνο με το χρόνο, με πολύ καλό συντονισμό των δύο Υπουργείων Εξωτερικών σε κρίσιμα σημεία και εναντίον της Ελλάδας.
5η Διαπίστωση
Αξιολογώντας τις διευκολύνσεις που έχει από τώρα εξασφαλίσει στην Αλβανία για το Ναυτικό της και την Αεροπορία της η Τουρκία, θα πρέπει να επισημάνουμε ιδιαίτερα ότι, σε περίοδο κρίσης, θα μεταστάθμευση εκεί ένα μέρος του πολεμικού δυναμικού της. Η επιχειρησιακή απαίτηση που θα πρόκυψη για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής από βορρά και από δυσμάς, θα μας δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί, είτε ως μια συμβατική απειλή από άλλη κατεύθυνση, είτε και ως ασύμμετρη απειλή, που θα είναι και το χειρότερο σενάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.