Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων, ψήφισε η γερμανική Βουλή υπερ της αναγνώρισης.

Η γερμανική βουλή ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, την απόφαση με την οποία χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία η σφαγή των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.

Οι Γερμανοί βουλευτές αναγνωρίζοντας την αρμενική γενοκτονία ακολουθούν τα βήματα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και ο Καναδάς. Η αντιπολίτευση των Πράσινων έχει προωθήσει το ψήφισμα στο ημερήσιο πρόγραμμα τη στιγμή που η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία είχε παίξει πρωταρχικό ρόλο σε μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη μείωση των παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη, δεν θέλει να δημιουργήσει τριβές με τον Ερντογάν.

Η Τουρκία παραδέχεται ότι πολλοί χριστιανοί Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τις δυνάμεις των Οθωμανών κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται ότι εκατοντάδες χιλιάδων σφαγιάστηκαν βάσει οργανωμένου σχέδιου με σκοπό την εθνοκάθαρση και εξόντωση των Αρμενίων με διαταγή των οθωμανικών αρχών.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild ο Αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες είπε: «Έχω την αίσθηση ότι αυτή η συμφωνία είναι έτσι κι αλλιώς χτισμένη πάνω σε άμμο, και με έναν σύμμαχο σαν τη Τουρκία θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα». Ο πρόεδρος της Αρμενίας είχε ζητήσει από τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στις πιέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας και να περάσουν το ψήφισμα.

Ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επαναλαμβάνοντας τη θέση που εξέφρασε ο Ερντογάν σε συνέντευξη τύπου τη Τρίτη, είπε χθες ότι η κίνηση της γερμανικής Βουλής θα μπορούσε να πλήξει τις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου και αποκάλεσε το ψήφισμα «γελοίο», ενώ σήμερα λίγες ώρες πριν τη ψηφοφορία στη Μπούντεσταγκ, επανήλθε στο θέμα λέγοντας πως αυτή θα συνιστά «μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας» μεταξύ της Άγκυρας και του Βερολίνου τόνισε ο Γιλντιρίμ, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

«Το κείμενο αυτό δεν σημαίνει τίποτα για μας (…) και θα είναι μια πραγματική δοκιμασία της φιλίας» μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Ορισμένες χώρες τις θεωρούμε φίλες, όταν δοκιμάζονται στην εσωτερική πολιτική, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή, το κείμενο αυτό είναι (χαρακτηριστικό) παράδειγμα», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης απέφυγε να απειλήσει τη Γερμανία με πολιτικά ή οικονομικά αντίποινα, αλλά υπενθύμισε ότι «3,5 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στη Γερμανία και συμβάλλουν δυναμικά στην οικονομία».

«Οι Γερμανοί φίλοι μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απογοητεύσουν μια τέτοια κοινότητα», προειδοποίησε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις του στρατού εναντίον των Κούρδων μαχητών θα συνεχιστούν μέχρι αυτοί να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και καταθέσουν τα όπλα του

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Hurriyet, Yeni Safak, mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.