Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Έφυγε από την ζωή ο Κεφαλονίτης πολιτικός Γεράσιμος Αρσένης. Ο εμπνευστής του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας-Κύπρου.


Απεβίωσε λίγο πριν τις 4.00μμ στις 19 Απριλίου 2016, ο πρώην υπουργός Γεράσιμος Αρσένης σε ηλικία 85 ετών. Ο Γεράσιμος Αρσένης τον τελευταίο μήνα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.

Γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το 1931. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης των Η.Π.Α. (MIT), στην Οικονομική Επιστήμη. Εργάστηκε σαν οικονομολόγος στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), στη Νέα Υόρκη και στη Γενεύη. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Οικονομικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών του Ο.Ο.Σ.Α. στο Παρίσι (1964 – 1966) και διευθυντής στον Οργανισμό του Ο.Η.Ε. για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (United Nations Conference on Trade and Development, UNCTAD) από το 1967 ως το 1980.

Ως διευθυντικό στέλεχος των Ηνωμένων Εθνών, ανέλαβε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία με διάφορες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, και υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειας για μια «Νέα Διεθνή Οικονομική Τάξη Πραγμάτων» (New International Economic Order, NIEO), μια τελικά ατελέσφορη προσπάθεια να εγκαθιδρυθεί ένα νέο και πιο προοδευτικό διεθνές οικονομικό σύστημα.

Σύζυγος της σημερινής προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Λούκας Κατσέλη, ο Γεράσιμος Αρσένης διατέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί τη Πέμπτη 21 Απριλίου στις 04.00μμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αεροπαγείτου στην Αθήνα. Αντί στεφάνου, η οικογένεια του εκλιπόντος παρακαλεί όποιος επιθυμεί να καταθέσει δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό Υποτροφιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη μνήμη του Γεράσιμου Δ. Αρσένη (ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ IBAN GR1001103150000031554540182).

“ΜΠΗΚΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ”
… Πέθανε σήμερα(χθες) αυτός που δεν κουραζόταν με κάθε ευκαιρία να το υπογραμμίζει στους συνομιλητές του.

Ο Γεράσιμος Δ. Αρσένης, ο εμπνευστής του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος) που τα τελευταία χρόνια έδωσε τη δική του προσωπική μάχη με τον καρκίνο “έφυγε” στα 85 του. 

Μέχρι στις τελευταίες του μέρες διατηρούσε ακέραια τη πνευματική του διαύγεια, που τον είχε οδηγήσει στα ζωτικά για όλους μας συμπεράσματα. Καλώντας τον Ελληνισμό να ξεφύγει από τη λογική της ηττοπάθειας στα εθνικά θέματα, προσπάθησε για άλλη μια φορά να αφυπνήσει τους πανέλληνες τονίζοντας πως το κυπριακό θέμα δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το πρόβλημα της Θράκης ή το μνημόνιο. 

Υποστηρίζοντας, εξάλλου, ότι τα 42 χρόνια από τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου έχουν εισάγει στην νοοτροπία των συμπολιτών μας μία αίσθηση άλυτου προβλήματος, υπογράμμιζε ότι είναι ανάγκη οι Έλληνες να πιέσουν τις ηγεσίες τους και να συνταχθούν σε κινήματα πολιτών για να αλλάξουν τη δυναμική του προβλήματος. «Αν συνεχίσουμε τις υποχωρήσεις και δεχθούμε μία νέα εκδοχή του σχεδίου Ανάν, τότε θα τελειώσει ο Ελληνισμός στην Κύπρο», προειδοποιούσε επίμονα τα τελευταία χρόνια. 

Και ζητούσε συσπείρωση του λαού εναντίον της οικονομικής κατοχής μέσω των αντιμνημονιακών δυνάμεων, που υποστήριξε πως θα επισπεύσει επιπροσθέτως τη λύση των εξωτερικών μας θεμάτων.

 «Αρκεί οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να στηρίζονται σε δύο πόδια. Στην απεμπλοκή από το μνημόνιο αλλά και στην προσοχή στην εξωτερική μας πολιτική», έλεγε… 

R.Ι.P. 
Πάμπος Χατζηλαμπής


Πηγή: Ο αποχαιρετισμός στον Γεράσιμο Αρσένη από ένα στενό του συνεργάτη… http://wp.me/p3kVLZ-w1r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.