Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αποχαιρετά τον Γεράσιμο Αρσένη.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη, ο οποίος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, «υπήρξε διακεκριμένος Έλληνας πολιτικός και υπέρμαχος των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού».

Ο Γεράσιμος Αρσένης, αναφέρεται στην ανακοίνωση, διετέλεσε με επιτυχία επί σειρά ετών στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Οικονομικών. Και από τα τρία υπουργεία, όπου υπηρέτησε, προστίθεται ότι «πρωτοστάτησε για την περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών Ελλάδας - Κύπρου και για τη συνεργασία των δύο χωρών στο εξωτερικό σε όλα τα επίπεδα». 

 Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Ελληνική Κυβέρνηση, στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας, στον ελληνικό λαό και στην οικογένεια του εκλιπόντος, καταλήγει η ανακοίνωση. 

 ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ 

 Ο Γεράσιμος Αρσένης ήταν ουσιαστικά ο εμπνευστής του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου. Δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Τα στρατιωτικά επιτελεία προχώρησαν σε αλλαγές στην Επιχειρησιακή Σχεδίαση και σε εισηγήσεις για να συμπεριληφθεί στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας και την Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική, που τελικά υιοθετήθηκε από τις πολιτικές ηγεσίες στις αρχές του 1995. Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση, της τουρκικής απειλής. 

Υιοθετήθηκε με στόχο την εφαρμογή μιας κοινής στρατηγικής άμυνας Ελλάδας-Κύπρου που αφενός θα απέτρεπε και αφετέρου θα αντιμετώπιζε επιθετικές ενέργειες, εναντίον του ενός ή και των δύο μερών. Με την ολοκληρωμένη διακήρυξη του δόγματος (1995), υπογραμμίστηκε η δέσμευση της Ελλάδας να θεωρεί ως αιτία πολέμου (casus belli) οποιαδήποτε τουρκική απόπειρα προέλασης στην ελεύθερη Κύπρο. 

Ο σχεδιασμός αποσκοπούσε στην αντιστάθμιση της μεγάλης απόστασης που χωρίζει την Ελλάδα από την Κύπρο, σε σύγκριση με την εγγύτητα του νησιού προς τις τουρκικές ακτές και κατά συνέπεια στον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής και στην προστασία της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.