Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Το Ευαγγέλιο της ΕΟΚΑ

Το Ευαγγέλιο  βρίσκεται στο μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ 1955-59 στην Λευκωσία.


εκεί βρίσκεται το πρωτόκολλο του όρκου των πρωτεργατών του απελευθερωτικού αγώνα και το ευαγγέλιο επί του οποίου ορκίστηκαν.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, οι πρώτες επίμονες συζητήσεις για ένοπλη αντίσταση κατά της βρετανικής κατοχής άρχισαν στους κύκλους των Κυπρίων της Αθήνας, με πρωτεργάτες τους αδελφούς - εξόριστους των Βρετανών από την Κύπρο - δικηγόρους Σάββα και Σωκράτη Λοϊζίδη, από το Δίκωμο. 

Αφού προσεγγίστηκε πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Εθνάρχης Μακάριος και συμφώνησε με την ιδέα ακολούθησε η άτυπη μύηση και άλλων μελών, Κυπρίων και Ελλαδιτών. Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες επισημοποιήθηκαν στις 7 Μαρτίου 1953, στην Αθήνα, με την ορκωμοσία των πρωτεργατών για την ανάληψη αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου. 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε περαιτέρω ότι η ορκωμοσία έγινε ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στο διαμέρισμα του καθηγητή της Θεολογικής Σχολής, Γεράσιμου Κονιδάρη, στον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας της οδού Ασκληπιού 46β, στα Εξάρχεια. 

Συνέχισε αναφέροντας ότι εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, υπέγραψαν το σχετικό πρακτικό οι Γεώργιος Στράτος, τέως υπουργός, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Κονιδάρης, και Δημήτριος Βεζανής, οι αδελφοί Σάββας και Σωκράτης Λοϊζίδης, ο στρατηγός Νικόλαος Παπαδόπουλος (παππούς), ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας και οι Αντώνιος Αυγίκος, Ηλίας Αλεξόπουλος, Δημήτριος Σταυρόπουλος και Ηλίας Τσατσόμοιρος. 

“Από τους δώδεκα που υπέγραψαν το πρωτόκολλο ήταν παρόντες στην ορκωμοσία οι επτά, με προφανές αρχέτυπο του τελετουργικού τη Φιλική Εταιρεία και την επανάσταση του 1821”, ανέφερε για να παραθέσει τα γεγονότα όπως τα κατέγραψε ο Κονιδάρης, με βάση τον οποίο, η απόφαση για την ορκωμοσία λήφθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 1953, όταν είχε προχωρήσει η προετοιμασία του αγώνα με αποστολή όπλων και οργάνωση στην Κύπρο. “

Η ορκωμοσία έγινε μέσα σε έντονο κλίμα συγκίνησης. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έβαλε το χέρι του στο μέρος της καρδιάς και ανέγνωσε τον όρκο, φράση με φράση, τον οποίο επαναλάμβαναν οι παριστάμενοι που είχαν θέσει τα χέρια τους στο Ευαγγέλιο, μια Καινή Διαθήκη, που λήφθηκε πρόχειρα από τη βιβλιοθήκη του Κονιδάρη”, συνέχισε ο κ. Ομήρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέγνωσε ακολούθως τον όρκο που είναι ο εξής: «Ορκίζομαι εις όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος να φυλάξω θυσιάζων και την ιδίαν μου ζωήν, υποφέρων και τα πλέον σκληρά βάσανα, μυστικόν παν ότι γνωρίζω και θέλω ακούση διά την υπόθεσιν της Ενώσεως της Κύπρου. Θα υπακούω δε τυφλώς εις τας εκάστοτε δεδομένας μοι σχετικάς επιταγάς. Εν Αθήναις τη 7 Μαρτίου 1953.» 

Και ακολουθούν οι δώδεκα υπογραφές, συμπλήρωσε.


 

- See more at: http://www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.