Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα… παρουσιάζονται πλέον οι αντιρρησίες συνείδησης.

(ενημέρωση 2/42016)
Στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα… παρουσιάζονται πλέον οι αντιρρησίες συνείδησης. Συνεχίζοντας την τακτική της πρόχειρης κάλυψης των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανοίγει τις πόρτες του ΕΣΥ στους αντιρρησίες συνείδησης, δηλαδή σε όσους για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους αρνούνται να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, και ζητεί από τα νοσοκομεία να τους παρέχουν είτε τροφή και στέγη είτε να τους δίδουν μηνιαίως ένα ποσό.

Παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, στον ένα και πλέον χρόνο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕλ οι χιλιάδες κενές θέσεις στο ΕΣΥ καλύπτονται όπως όπως με προσωπικό άπειρο στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της υγείας. Έτσι, στη Βαβέλ των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία που περιλαμβάνει εκτός από το μόνιμο προσωπικό, εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως τους επικουρικούς, δηλαδή τους συμβασιούχους γιατρούς και νοσηλευτές, τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση, τους 5μηνίτες (νοσηλευτές κυρίως ΥΕ) και τους εργαζόμενους από σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ, θα προστεθούν και οι αντιρρησίες συνείδησης.

Οι αντιρρησίες συνείδησης αποτελούν την πιο πρόσφατη προσπάθεια της ηγεσίας της Αριστοτέλους να κλείσει τις «τρύπες» του προσωπικού στα νοσοκομεία. Μάλιστα, στο θέμα της εναλλακτικής θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης τα δύο αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας, επιτρέπουν για πρώτη φορά στους αντιρρησίες συνείδησης να εκπληρώσουν την εναλλακτική θητεία και στα νοσοκομεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ηρακλείου, Λάρισας και Βόλου.

Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 η εναλλακτική θητεία αφορούσε μόνο φορείς του δημοσίου και ιδίως την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας σε περιοχές εκτός των νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, εκτός των αστικών κέντρων μεγάλης πληθυσμιακής πυκνότητας (Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα) καθώς κι εκτός των περιοχών γέννησης, καταγωγής ή διαμονής των ενδιαφερομένων.

Οι εξαιρέσεις αυτές πλέον έχουν αρθεί και οι αντιρρησίες συνείδησης μπορούν να εκπληρώσουν τη θητεία τους όπου επιθυμούν. Όπως προκύπτει από έγγραφο , ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής κ. Άγγελος Παπαδόπουλος ζητεί από τα 25 δημόσια νοσοκομεία που έχει στην αρμοδιότητά του να αποστείλουν σε ειδικό έντυπο αριθμό θέσεων, ειδικότητες και αντικείμενα απασχόλησης για τους αντιρρησίες συνείδησης. Τα νοσοκομεία που θα δεχτούν άτομα για την εκπλήρωση εναλλακτικής υπηρεσίας υποχρεούνται είτε να διασφαλίσουν τροφή και στέγη στους αντιρρησίες συνείδησης είτε να τους χορηγούν το ποσό των 223,53 ευρώ ανά μήνα. Το ποσό αυτό ορίζει ο νόμος είναι «ίσο με το ποσό που διατίθεται για τη σίτιση, τη στέγαση, την ένδυση και τις μετακινήσεις των οπλιτών».

Ο ορισμός του αντιρρησία

Αντιρρησίες συνείδησης καλούνται όσοι για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή να κρατήσουν και να χρησιμοποιήσουν όπλο. Για να αναγνωριστεί κάποιος ως αντιρρησίας συνείδησης θα πρέπει να το δηλώσει και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη σχετική Επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αποφαίνεται αν ο ενδιαφερόμενος θα αναγνωριστεί ως αντιρρησίας συνείδησης. Η διάρκεια της θητείας των αντιρρησιών συνείδησης για υπόχρεους πλήρους θητείας είναι 15 μήνες.

- See more at: http://www.pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.