Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Aλλάζουν όλα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με την είσοδο του ΙΡΑΝ στις αγορές. Η Σαουδική Αραβία για να μην βρεθεί σε κίνδυνο υλοποιεί φιλόδοξο σχέδιο για το 2030!

Η Σαουδική Αραβία ανακοινώνει πως σταματά την εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο και θα πρέπει πλέον να βασιστεί στην οικονομία που όλοι ξέρουμε, φυσικά δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η χώρα του αμύθητου πετρελαίου μάζευε τεράστια ποσά τρις δολαρίων και σήμερα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει κάβα 600δις δολάρια. Το Ριάντ τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης του Μπ.Χ.Ομπάμα είδε τις ΗΠΑ να μειώνουν αισθητά την επιρροή και τις φιλικά διακείμενες θέσεις της στην περιοχή έως και να προσπαθούν να αγνοήσουν την ύπαρξη τους.

Ο σχεδιασμός για την νέα εποχή της Σαουδικής Αραβίας είχε ήδη αρχίσει..

Το ΙΡΑΝ τους επόμενους μήνες και πάντα μέσα στο 2016 θα μπει ξανά στην πώληση πετρελαίου προς τις Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και προς τις ΗΠΑ. Όσα χρόνια κράτησε το εμπάργκο στους μόνους που μπορούσε να πουλήσει ήταν στην ΚΙΝΑ και στην ΡΩΣΙΑ, τώρα όμως που το εμπάργκο τελείωσε και επίσημα η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εξάγει τον πλούτο της σε όλο τον κόσμο! Η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι οι οικονομικές τις απαιτήσεις θα είναι σε λογικά πλαίσια με βάση πάντα και την τιμολογιακή πολιτική που ισχύει για το πετρέλαιο.

Η Σαουδική Αραβία θορυβημένη με τις εξελίξεις σπεύδει να ανακοινώσει ότι προτίθεται να πουλήσει μέρος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της χώρας Αράμκο και το ποσό που θα συγκεντρώσει να το αξιοποίησει για την ενεργειακή απεξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο. Σε συνέντευξη του ο Πρίγκηπας Mohammed bin Salman ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται να πουληθεί ένα 5% από θυγατρική εταιρία της Αράμκο ώστε η Σαουδική Αραβία να εξασφαλίσει ένα σημαντικό για να ξεκινήσει την ενεργειακή της απεξάρτηση με ορίζοντα το 2020. Η συνολική αξία της εταιρίας Αράμκο υπολογίζεται σε αρκετά τρις δολάρια και αναφερόμαστε πάντα σε κρατική εταιρία, δλδ χρήματα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Η Αράμκο κατέχει αυτή την στιγμή το 10% της παγκόσμιας παραγωγή πετρελαίου με 10εκατ βαρέλια την ημέρα! Το ποσό που περιμένει το Ριάντ να μαζέψει ανέρχεται στο ύψους των 2τρις δολαρίων, ποσό σημαντικό για να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό fund που θα μπει στις Ευρωπαϊκές αλλά και στην παγκόσμια αγορά και συγκεκριμένα στην Τραπεζική όπου εκεί εστιάζεται το ενδιαφέρον του Βασιλείου. Το ταμείο θα περιλαμβάνει Τραπεζικά διαθέσιμα της Σαουδικής Αραβίας ύψους 600δις δολαρίων, συν τα χρήματα από την πώληση του 5% και από πωλήσεις εκτάσεων από βιομηχανικές περιοχές ύψους 1 δις δολαρίων.

Ο πρίγκηπας Mohammed bin Salman  ανακοίνωσε επίσης ότι η ανεργία του 11.6% που είναι σήμερα, μέχρι το 2030 θα πέσει στα επίπεδα του 6.7% με όλες αυτές τις διορθωτικές κινήσεις του φιλόδοξου σχεδίου Saudi Vision 2030, χωρίς όμως να θιγούν οι δημόσιο υπάλληλοι και να περικοπούν δαπάνες της Κυβέρνησης.

Στο τομέα της Άμυνας ο Πρίγκηπας Mohammed bin Salman έκανε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία αποκτά μέχρι το τέλος του 2017 δική της κρατική Αμυντική Βιομηχανία, μάλιστα όπως δήλωσε δεν γίνετε η 3η χώρα στον κόσμο σε αγορές οπλικών συστημάτων να μην έχει την δική της Αμυντική βιομηχανία, όλα αυτά συγκεντρώνονται στο φιλόδοξο σχέδιο Saudi Vision 2030.

Όσο δεν για το φιλόδοξο σχέδιο της σύνδεσης της Ερυθράς θάλασσας με γέφυρα από την Σαουδική Αραβία στην Αίγυπτο, είπε ότι αυτό το σχέδιο τελικά θα πάρει σάρκα και οστά και θα είναι η πρώτη σύνδεση του Ασιατικού κόσμου με την Ευρώπη και θα βοηθήσει να κινηθούν πολύ μεγάλης αξίας φορτία από την Ερυθρά Θάλασσα με προορισμό την Ευρώπη φορτία αξίας δις δολαρίων, ένα σχέδιο που θα φέρει πολύ μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών αλλά και των υποδομών και στις δυο χώρες με χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στο φιλόδοξο σχέδιο Saudi Vision 2030 θα υπάρξουν και αλλαγές στην φορολογία των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών προς τα πάνω, καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα, περιορισμός εξόδων της κρατικής μηχανής προς όφελος των πολιτών(χωρίς μείωση όμως των δαπανώ για μισθούς). πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως αναφέρθηκα προηγούμενα αλλά και αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα, ειδική βίζα για Άραβες και Μουσουλμάνους ώστε να επενδύσουν στην χώρα και άλλες παρεμβάσεις που προφανώς θα τις μάθουμε με το καιρό.. άλλωστε το σχέδιο έχει πρώτη φάση μέχρι το 2020 και θα συνεχιστεί μέχρι το 2030 όπου και θα ολοκληρωθεί.

Σε όλα τα παραπάνω που μην ξεχνάτε εμπλέκεται και η Αίγυπτος(γείτονας μας) που πρόσφατα άνοιξε και δεύτερο κανάλι ναυσιπλοΐας στο Σουέζ, η χώρα μας βρίσκεται απών από τις εξελίξεις που τρέχουν και μας προσπερνούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι θεατής των εξελίξεων...


ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.