Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η Κύπρος θυμάται το προδοτικό πραξικόπημα


Κυβέρνηση, Βουλή και κυπριακός λαός τιμούν όλους όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Κόμματα και οργανώσεις με ανακοινώσεις και διακηρύξεις τους καταδικάζουν την προδοσία της Κύπρου και δηλώνουν αποφασισμένα για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού.

Ήχησαν οι σειρήνες στις 8.20
Στις 8.20 το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις. Στις 9.00 πραγματοποιηθεί ειδική Σύνοδος της Βουλής των Αντιπροσώπων για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, παρουσία του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Στις 10.45 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο.

Ακολούθως στις 11 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στη νεκρώσιμο ακολουθία 17 αντιστασιακών και πεσόντων, τα λείψανα των οποίων βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Αντικατοχική εκδήλωση διοργανώνει το ΑΚΕΛ στις 20:00 στο αμφιθέατρο «ΣΚΑΛΙ» στην Αγλαντζιά για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος εις βάρος της Κύπρου.

Θα προηγηθεί πορεία νεολαίας στις 18:45, από την αφετηρία λεωφορείων της KAPNOS Airport Shuttle στη Λεωφόρος Κυρηνείας, έναντι Λυκείου Αρχ. Μακαρίου Γ’ Δασούπολης.

Απόρρητα έγγραφα και πληροφορίες για το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, μαρτυρίες δύο αντιστασιακών από τις μάχες του Προεδρικού και της Αρχιεπισκοπής, αλλά και οπτικογραφημένη συνέντευξη του Δρα Βάσου Λυσσαρίδη περιλαμβάνει το πρόγραμμα της επετειακής εκδήλωσης της ΕΔΕΚ στο Κινηματοθέατρο «Παλλάς» (εντός των τειχών Λευκωσία) στις 19:30.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, θα παρουσιάσει 27 απόρρητα έγγραφα για την προδοσία του ’74 και θα αναλύσει πληροφορίες και γεγονότα που φωτίζουν σκοτεινές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας και αποκαλύπτουν το σκοτεινό ρόλο που διαδράματισαν κορυφαίοι πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου.

Στις 1900 ΔΗΚΟ και ΓΟΔΗΚ θα πραγματοποιήσουν στη Λευκωσία ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974, του οποίου θα προστεί ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει η Πρόεδρος της ΓΟΔΗΚ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου και θα ακολουθήσει εκδήλωση με θέμα: «Μέρα Μνήμης, Τιμής και Αγώνα» του ΔΗΚΟ.

Το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ διοργανώνει το απόγευμα εκδήλωση μνήμης και τιμής.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων και σύντομο χαιρετισμό από τη Γενική Γραμματέα της ΠΟΓΟ, Σκεύη Κουκουμά , στις 18.00 στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Θ’ ακολουθήσει στις 19.00 στο Νέο Κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης σεμνή τελετή κατάθεσης λουλουδιών στους τάφους των πεσόντων κατά το προδοτικό πραξικόπημα και σύντομο χαιρετισμό.

Πηγή: Ράδιο Πρώτο

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/249643/i-kypros-thymatai-to-prodotiko-praksikopima#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.