Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Το 3ο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ.. που φόρεσε στην Ελληνική Δημοκρατία με το έτσι θέλω.


Στο κείμενο ξεκαθαρίζεται πως στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχει και το ΔΝΤ, ενώ πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι τονίζεται ότι η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και δεν προϋποθέτει την τελική συμφωνία για νέα βοήθεια από τον ESM.

Περιλαμάνει το αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. Ευρώ (το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ), αλλά και την αναδιάρθρωση χρέους. Όπως επισημαίνεται: «Το Eurogroup και οι ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ονομαστικό κούρεμα χρέους. Επέλεξαν «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Σύμφωνα με την δήλωση της Συνόδου Κορυφής συμφωνήθηκε ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου η Ελλάδα πρέπει να έχει νομοθετήσει:
Μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.


Μέτρα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ενίσχυση της απόλυτης ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.


Μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν σε ημι-αυτόματες περικοπές δημόσιων δαπανών σε περίπτωση μη επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου η Ελληνική Βουλή πρέπει να έχει νομοθετήσει:
Υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα, με υποστήριξη της Κομισιόν.
Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους

Οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις θα ξεκλειδώσουν την διαδικασία και θα επιτρέψουν την έναρξη των διαδικασιών.

Στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σε:

* Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισόποσα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

* Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ περιλαμβάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, άδειες φαρμακείων, γάλα και λειτουργία αρτοποιείων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μεταξύ άλλων.

*Ανοιγμα αγοράς ενέργειας, με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμους.

* Στα εργασιακά, εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.



Ως τις 15 Ιουλίου:

• Εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση των εσόδων
• Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
• Διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ
• Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου

-Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.
-Η μεταφορά του BRRD (σ.σ ευρωπαϊκή οδηγία BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμέσως, και μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ESM και οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.

Προκειμένου να διαμορφωθεί μία βάση για επιτυχημένο συμπέρασμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθεροποίησης, η ελληνική πρόταση της αναδιαμόρφωσης των μέτρων πρέπει να ισχυροποιηθούν σοβαρά προκειμένου να λάβουν υπόψη την ύφεση της οικονομίας και τη δημοσιονομική θέση της χώρας τον περασμένο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί επίσημα να ισχυροποιήσει τις προτάσεις σε έναν αριθμό από τομείς που έχουν αναγνωριστεί από τους Θεσμούς, με ένα ικανοποιητικό και ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για νομιμοποίηση και εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων δομικά ορόσημα, σημαντικά σημεία και ποσοτικά ορόσημα, ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στην πολιτική που θα ακολουθηθεί το μεσοδιάστημα. Χρειάζεται, σε συμφωνία με τους Θεσμούς, να:

- Φιλόδοξη αναδιοργάνωση στις συντάξεις και συγκεκριμένες ενέργειες ώστε να αντισταθμίσουν την δημοσιονομική επίδραση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2012 σχετικά με την αναμόρφωση των συντάξεων και την εφαρμογή της μηδενικής ρήτρας στο έλλειμμα ή συλλογική συμφωνία για διαφορετικά μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

- Υιοθέτηση πιο φιλόδοξης αγοράς με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εφαρμογή των οδηγιών για την εργαλειοθήκη I του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, τις περιόδους των εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοπαρασκευάσματα, εξαιρούνται τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς τη συνταγή γιατρού, που θα εφαρμοστεί σε επόμενο βήμα, όπως και το «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων (όπως θαλάσσιες μεταφορές). Όσον αφορά την εργαλειοθήκη II του ΟΟΣΑ θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι προηγούμενες ενέργειες.

- Στις αγορές ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν μπορέσουν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με αντίστοιχη επίπτωση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.

- Στην αγορά εργασίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες τακτικές, των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το στόχο της προώθησης διατηρήσιμης ανάπτυξης.

- Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για να ενισχυθεί ο οικονομικός τομέας, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικές ενέργειες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρα για να ενισχυθεί η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, εξαλείφοντας οποιαδήποτε πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης, ειδικά όσον αφορά τις διαδικασίες διορισμού.

Επιπλέον οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν τις παρακάτω ενέργειες:

Να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Σημαντικά ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήματα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η νομισματοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.

Το ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα διαχειρίζεται από τις ελληνικές αρχές, υπό την εποπτεία των σχετικών ευρωπαϊκών θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και βασισμένη στις διεθνείς πρακτικές θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομιμοποιημένο πλαίσιο ώστε να διασφαλιστών οι διαδικασίες διαφάνειας και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων.

- Σε ευθυγράμμιση με τις φιλοδοξίες της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να εκμοντερνιστεί και ενδυναμωθεί σημαντικά η ελληνική διαχείριση και να υπάρξει ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αύξηση των δυνατοτήτων και την από-πολιτικοποίηση της ελληνικής διαχείρισης. Μία πρώτη πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου μετά από συζήτηση με τους Θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει κι άλλο το κόστος της ελληνικής διοίκησης, ευθυγραμμιζόμενη με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.

Να ομαλοποιήσει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών επί τόπου στην Αθήνα, ώστε να βελτιωθεί η εφαρμογή και παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, με επαρκή χρονικό περιθώριο πριν τα καταθέσει για δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή. Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει ξανά πως η εφαρμογή είναι το κλειδί και σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζει την πρόθεση των Ελληνικών αρχών να ζητήσουν μέχρι τις 20 Ιουλίου στήριξη από τους Θεσμούς και τα Κράτη Μέλη για τεχνική βοήθεια και ζητά από την ΕΕ να συντονίσει αυτή τη στήριξη από την Ευρώπη.

Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, νομοθεσίες που εισήχθησαν σε αντίθεση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.
Οι άνωθεν δεσμεύσεις είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις Ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής ξεκαθάρισε πως η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει την όποια πιθανή τελική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται σε απόφαση επί ολόκληρου του πακέτου (συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτικών αναγκών, της βιωσιμότητας του χρέους και της πιθανής χρηματοδοτικής γέφυρας).

Η Σύνοδος Κορυφής λαμβάνει υπόψη τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, ύψους μεταξύ 82 και 86 δις ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί από τους Θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.