Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Κύπρος 1974. Oι πρώτες ημέρες της εισβολής από το προσωπικό ημερολόγιο καταδρομέα της 34ΜΚ

Πηγή: monada-efedron-katadromon

Το παρόν ημερολόγιο αποτελεί μία μαρτυρία απο τα γεγονότα του 1974 απο την ματιά του Καταδρομέα Κυρίου Πέτρου Σολωμού που υπηρέτησε εκείνη την περίοδο στην 34ΜΚ και είχε την ευγενή καλοσύνη να τα μοιραστεί μαζί μας, ώς ένας φόρος τιμής σε εκείνους τους γνωστούς αλλά και ανώνυμους, Κύπρίους και Έλληνες που ηρωικός πολέμησαν και έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974 ενάντια στην Τουρκική εισβολή.

Ο κύριος πέτρος Σολωμου που ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση του ημερολογιό του.




Η φωτογραφία λήφθηκε τον Οκτώβριο -Νοέμβριο του 1974 στο στρατόπεδο Αθαλάσσας στη Λευκωσία. Ήταν τότε που είχα μετακινηθεί από τη 34 Μ.Κ. στη ομάδα της Δ.Δ.Κ.Κ. ως διαβιβαστής της Διοίκησης Καταδρομών με το τότε διοικητής της , Συνταγματάρχη Μιλτιάδη Λάσκαρη.

Τα κείμενα δημοσιεύονται ακριβώς όπως τα έγραψε ό Κύριος Σολωμού.


Σάββατο 20 ιουλιου 1974 ωρα 6.00 πρωινη .
ξεπνουμε μετα απο θορυβο αεροπλανων. βλεπουμε μεταγωγικα στρατιωτικα αεροπλανα .υψος αεροπλανων ουχι περα των 300 μετρων. βλεπουμε σημαια στα φτερα τους ....τουρκικη. μισοφεγγαρο κοκκινο. κρυος υδρωτας μας πιανει ολους .μιλαμε για δεκαδες αεροπλανα να ερχονται απο το κολπο της μορφου και προορισμος προς λευκωσια. αμεσως ακουομεν εκρηξεις στη περιοχη κοντεμενου και βυθισεις αεροπλανων.
αμεσως ντυνομαστε ολη η οικογενεια με στρατιωτικα ρουχα και με το αυτοκινητο μου μεταφερω 7+1 εγω , οι 3 ειμαστε τα αδελφια. ο γαμπρος μας παει προς τη μορφου. το πως μπηκαν και γειτονες στο αυτοκινητο δεν ξερω ακομη.περναμε απο το αεροδρομιο λευκωσιας και αμεσως ακουωμεν βομβαρδιστουν του. μολις και τη γλυτονουμε. φθανουμε αθαλασσα. ο αδελφος παει σε πυροβολαρχια και εγω στη 34μκ. μολις και περνομε οπλο και αρχισαν οι βομβαρδισμοι και εκει δεν περιγραφεται η προθυμια ολων μας.αρχισαμε αντιεροπτικη βολη λογο του χαμηλου υψους των τουρκικων αεροπλανων. οργανωση ...........................μηδεν προθυμια εφεδρων αριστη ....οργανωση .....μηδεν.......με τους βομβαρδισμους ολοι οι εφεδροι προσπαθουν να καλυφθουν και μεχρι τις 10.00 περιπου εγω βρησκομαι εξω απο το στρατοπεδο και με περισυλλεγη στρατιωτικο λαν τροβερ και βθεθουμε στη μαλουντα....εκει δεν περιγραφεται το τι βλεπω και τι συντεληται............


Σαββατο 20 Ιουλίου 1974.
Ειμαι στη Μαλούντα.
2.00 το απογευμα η λεγομενη κυβερνηση των 7 ημερων σπασποδικα δεν ξερει τι κανει. Ορισμενοι Αξιωματικοι απο Ελλαδα και Κυπρο τα εχουν χασει. Δεν ξερουν απο που να παρουν βοήθεια. Ενας απο αυτους στο κόσμο του. Ζητά απο Νικο Σαμψων να καμει εκτελεστικο αποσπασμα για να εκτελεσει το Μακαριο όπου κι αν βρίσκεται. Ο Σαμφων του απαντά: Μα εισαι τρελλός , μας φερατε τους Τουρκους και συ το βιολί σου. Καμμιά μα καμμια οργανωμενη κίνηση δεν γινεται , τα βλέπω με τα ματια μου . <<μα έτσι θα γινει αποκρουση της Τουρκικής εισβολής λεω >>. Ολες οι μονάδες κινούνται απο μονες τους . Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΠΕΤΕΧΘΕΙ . << αποδιοργανωση>> Ζητουν βοήθεια απο το πουθενά. Ακούω να ακούουν οτι ο Αμερικάνος Πρευβης στη Αθήνα να κινέιται απο Αθήνα σε Αγκυρα και χωρις αποτελεσμα. Τα εχουν χάσει τελειως.Διδουν οδηγίες για βοήθεια αλλά χωρις οργάνωση. Οτι γίνεται γίνεται απο τους Κυπριους και τους Ελληνες υπηρετουντες στη Κυπρο του Μητροπολιτικού χώρου χωρις συνεργασία. Εκκλήσεις χωρις απάντηση.



Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα όπου η 31 Μ.Κ. το είχε σαν οδηγό της και σύμβολο της .Δεξιά ηβουνοκορφή με τις αντένες το ΚΟΤΖΙΑΚΑΓΙΑ Αυτή ήταν η διαδρομή της 31 Μ.Κ. αλλα η περιοχή ήταν πυκνοφυτεμένη με πεύκα , άγρια αγκαθερά βλάστηση σήμερα είναι σχεδόν κρανίου τόπος με τα τη πυρκαγιά που ξέσπασε πριν λίγα χρόνια.


21 Ιουλιου 1974.
ξυπνω....... δηλαδή κοιμήθηκα?????? οχι και τα αεροπλανα απο πανω μας και το τι γινεται στη περιοχη Μαλουντας δεν περιγραφεται.Στρατιωτικά και πολιτικά αυτοκίνητα πηγαινοερχονται σε αυτους τους χώρους . Ζητώ να παω στη Μοναδα μου και μου το απαγορευουν. Οι διαταγες δίνονται και περνονται μεσω του 45 Τ.Δ. οι διαφορες μοναδες και τα σωματα ζητουν οδηγιες αλλα όλα αναμενονται απο τη Αθήνα. Σε καποια στιγμή φαινεται οτι θα φθασει βοηθεια απο τη Αθήνα και χαίρονται κάποιοι. Αλλοι ικανοποιούνται με τα γεγονότα της Παφου.Ακούονται και παλι κακα μαντατα απο τη περιοχη Κερυνειας και παλι απο τη αρχή , εκνευρισμός , φωνες και προσπαθειες οργάνωσης ,οπως φαινεται και παλι απο τη αρχη..........περιμενουν βοηθεια απο τη Αθηνα .............γινεται σιγουρο και εφησυχασμός ..........και οι βομβαρδισμοι των Τουρκων και οι κανονιες οι δικες μας συνεχιζονται. σιεται ο Πενταδακτυλος αλλα οι Τουρκοι όπως φαινεται σε ειδησεις μετα τα γεγονοτα αποβιβαζονται με ελαχιστες αντιστασεις .
Οι μοναδες των καταδρομων παρα τη μεγαλη καταπονηση τους απο το Πραξηκόπημα της 15ης Ιουλιου κάνουν το ακατορθωτο.
Η 31 Μ.Κ. διεισδύει μεσω των Τουρκικων γραμμών τα μεσανυκτα, αντικειμενικη ώρα 11.00 στο Κοτσζιακαγια. Η αποστολη ειχε εκτελεστει μεχρι τις πρωινες ώρες. Ο σταθμός αναμεταδωσης και οι επανδρόμενοι Τουρκοι τις περιοχής ειχαν κυριευτή.
Η 32 Μ.Κ. αντικειμενικός της στοχος η εκκαθαριση της περιοχής της Ασπρης Μουττης ειχαν επιτυχει τους στοχους μεχρι πρωιας.
Η33Μ.Κ. αντικειμενικός της στοχος ήταν η καταλειψει τις περιοχής του Πυργου Παυλιδη , περιοχή Πετρομούθκια. Οι στοχοι μεχρι πρωιας ειχαν επιτευχθεί. Το πρωι περιμενα τη αντικατασταση τους απο φιλιες δυναμεις για να συνεχισουν προς το προγεφυρωμα.Περιμενα ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΚΟΜΗ............ Η 34Μ.Κ. Μετα τη συγκροτηση της μεταβαίνει στη περιοχη Δικωμου. Δεχεται μεγαλη επιθεση απο τους Τουρκους αλεξιπτωτιστες που ειχαν ριχθει τη προηγουμενη αλλα κρατει τις θεσεις της.
Απο πληροφοριες αργοτερα... ο Ντεκτας ζητα απο τη Τουρκια να του στειλουν ελικοπτερο να φυγει για τη Τουρκια λογο του μεγαλου κλειου που ειχαν δημιουγήσει στο θύλακα των Κιονελλι και Αγίου Ιλαριωνα οι δυναμεις της Εθνικής Φρουρας ,όλων των όπλων, μαζί με την ΕΛΔΥΚ.
η Βοήθεια τελικα φθανει με τη αποστολη ΝΙΚΗ. αλλα Χωρις ενημερωση προς τις δυναμεις μας που επανδρωναν τη περιοχη Αεροδρομίου της Λευκωσίας. ....Γνωστα τα αποτελεσματα. Το ποιοι ευθυνονται παλι ειναι οι γνωστοι ---οι αγνωστοι--- .
Μεγαλος όγκος Εφεδρων προοθειται μεσω Παναγρων και Κυθρεας προς Κερυνεια χωρις επαρκει μεσα και οργανωση.Γνωστα τα αποτελεσματα................



Το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα όπου η 31 Μ.Κ. το είχε σαν οδηγό της και σύμβολο της .


21 ιουλιου 1974
Οι δυναμεις της Εθνικής Φρουρας στη περιοχή Κερυνειας , η πυροβολαρχια της Λαμπουρας 2 χιλομετρα δυτικά απο τη αποβαση η μονη ενεργεια της η εγκαταλείψει της απο τη περιοχη χωρις καμια κανονια προς τα αποβατικα σκαφη ........ γιατι ????? το Ιδιο και η πυροβολαρχια του Βοσπορου 2 χιλιομερα ανατολικά της Κερυνειας και 8 χιλιομετρα απο τη αποβαση των Τουρκων ...γιατί ?????? Γιατι αφησαν το 251Τ.Π. ΚΑΙ ΤΟ 306 Τ.Π. όπως και τις Μορες Καταδρομων Αβοήθητες και χωρις συνεργασία ??????????μα γιατι ??????? που ηταν το Τακτικο Συγκροτητα στη Θερμια , τι έκαμνε ???????? Τι απαντουν στους Ηρωες Καταδρομεις και άλλους που αντισταθηκαν στη εισβολη και στο προγεφυρωμα ???? τι απαντουν σε αυτο το καταλογο

31 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Τχης Χωλίδης Χαράλαμπος
Υπλγος Παπαγεωργίου Νικόλαος
Ανθλγος Αγρότης Αντώνιος
Ανθλγος Γεωργίου Γεώργιος
Ανθλγος Θεοδώρου Αντώνιος
Ανθλγος Ιωάννου Γιακουμής
Ανθλγος Παναγή Μιχαήλ
Ανθλγος Παπαιωάννου Ιωάννης
Ανθλγος Πουργουρίδης Πανίκος
Λοχίας Ανηλιάδης Νέαρχος
Λοχίας Ιωάννου Ιωάννης
Λοχίας Κυνηγόπουλος Νικόλαος
Λοχίας Μηνά Χριστάκης
Λοχίας Χριστοφή Πανίκος
Δνεας Κολάνη Γεώργιος
Υπνεας Κάρκας Θωμάς
Υπνεας Νικολάου Κοσμάς
Κ/δ Αντωνίου Ανδρέας
Κ/δ Απληκιώτης Γεώργιος
Κ/δ Κουσουλίδης Μιχαήλ
Κ/δ Γιαννόπουλος Ιωάννης
Κ/δ Ζαχαρία Παναγής
Κ/δ Θεολόγου Χαράλαμπος
Κ/δ Ιωαννίδης Εύδορας
Κ/δ Κανέζος Κωνσταντίνος
Κ/δ Κωνσταντίνου Σωτήριος
Κ/δ Λοίζου Χριστόδουλος
Κ/δ Ξενή Χριστόφορος
Κ/δ Σεργίδης Μάκης
Κ/δ Συμκάση Ιωσήφ
Κ/δ Σοφοκλέους Ανδρέας
Κ/δ Χριστοφόρου Χριστόφορος

32 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Λγος Ροκάς Θεόδωρος
Ανθλγος Παντοπώλης Αντώνης
Ανθλγος Σιαμπτάνης Βασίλειος
Ανθλγος Σωκράτους Σωκράτης
Ανθλγος Χαραλάμπους Ανδρέας
Λοχίας Μαρκαντώνης Ευμένιος
Λοχίας Γλυκαίνου Συμεών
Λοχίας Καψάλης Κωνσταντίνος
Λοχίας Μουστάκας Γεώργιος
Λοχίας Παπαελισσαίου Ελισσαίος
Λοχίας Χαραλάμπους Ανδρέας
Δνεας Ισιδώρου Ισίδωρος
Δνεας Κουτσόφτας Οδυσσέας
Δνεας Παπαπέτρου Διονύσιος
Δνεας Πιριντζή Αχιλλέας
Δνεας Σάββα Παναγιώτης
Τσόκος
Υπνεας Λεωνίδου Ανδρέας
Κ/δ Αυξεντίου Κωνσταντίνος
Κ/δ Βαρδάκη Λάμπρος
Κ/δ Δημητρίου Κυριάκος
Κ/δ Δημοσθένους Δημοσθένης
Κ/δ Δημοσθένους Νεόφυτος
Κ/δ Κοντονικόλα Δημήτριος
Κ/δ Κυπριανού Μιχαήλ
Κ/δ Μαλεκίδης Σάββας
Κ/δ Ματθαίου Ματθαίος
Κ/δ Ματσούκας Παναγιώτης
Κ/δ Μιλτιάδου Ανδρέας
Κ/δ Μουλλωτός Ευάγγελος
Κ/δ Νεοκλέους Ανδρέας
Κ/δ Νικολάου Νικόλαος
Κ/δ Παπαλή Χριστοφής
Κ/δ Παρτζίλης Αντώνιος
Κ/δ Παυλίδης Φοίβος
Κ/δ Πεγιώτης Ιωάννης
Κ/δ Πέτρου Χάρης
Κ/δ Πυλάτσης Λεύκος
Κ/δ Πύρκα Δημήτριος
Κ/δ Ριαλάς Αντώνης
Κ/δ Σαββάκη Μιχαήλ
Κ/δ Σπύρου Γεώργιος
Κ/δ Στεφανή Γεώργιος
Κ/δ Χριστοφή Γεώργιος


33 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Τχης Κατσάνης Γεώργιος
Υπλγος Κατούντας Νικόλαος
Ανθλγος Αντωνίου Αντώνιος
Ανθλγος Μελιφρονίδης
Γεώργιος
Ανθλγος Χατζηκύρου Γεώργιος
Ανθλγος Χριστοφίδης
Κωνσταντίνος
Λοχίας Αριστείδου Κυριάκος
Λοχίας Αυστραλού
Κωνσταντίνος
Λοχίας Θεοχαρίδης Ευγένιος
Λοχίας Ιωάννου Ανδρέας
Λοχίας Καρεφυλλίδης Χρίστος
Λοχίας Κουππάνος Ιωάννης
Λοχίας Κυριάκου Νεόφυτος
Λοχίας Κυριάκου Χρίστος
Λοχίας Μεσαρίτης Σωτήριος
Λοχίας Ορφανού Θεοτόκης
Λοχίας Πίττας Αναστάσιος
Λοχίας Προεστός Παναγιώτης
Λοχίας Ρωσσίδης Κωνσταντίνος
Δνεας Γεωργίου Σάββας
Δνεας Κωστή Ανδρέας
Δνεας Παπαχριστοδούλου
Νικόλαος
Δνεας Σάββα Γεώργιος
Κ/δ Αλεξάνδρου Χρίστος
Κ/δ Ανδρέου Αριστοφάνης
Κ/δ Αντωνίου Κύπρος
Κ/δ Γεωργίου Γεώργιος
Κ/δ Γεωργίου Μιχαήλ
Κ/δ Γιαννή Φώτιος
Κ/δ Δημητρίου Ιωάννης
Κ/δ Δρουσιώτης Σωτήριος
Κ/δ Θεοδούλου Ανδρέας
Κ/δ Θρασυβούλου Λάζαρος
Κ/δ Ιωάννου Κώστας
Κ/δ Ιωνά Ανδρέας
Κ/δ Καλαποδά Βάσος
Κ/δ Καράντωνας Παναγιώτης
Κ/δ Κκολού Ανδρέας
Κ/δ Κουκουλή Λοίζος
Κ/δ Κυρατζή Χρίστος
Κ/δ Κυριάκου Κωνσταντίνος
Κ/δ Λουκά Χριστόδουλος
Κ/δ Μαντράλης Κωνσταντίνος
Κ/δ Μιχαήλ Αντώνιος
Κ/δ Μιχαήλ Γεώργιος
Κ/δ Μιχαήλ Νικόλαος
Κ/δ Πατσαλίδης Μάριος
Κ/δ Παυλή Παναγιώτης
Κ/δ Παύλου Παύλος
Κ/δ Πέτρου Πέτρος
Κ/δ Πίττας Κωνσταντίνος
Κ/δ Σάββα Σάββας
Κ/δ Σεργίου Δημήτριος
Κ/δ Σοφοκλέους Σταύρος
Κ/δ Στυλιανού Ανδρέας
Κ/δ Στυλιανού Κυριάκος
Κ/δ Τριγγή Γεώργιος
Κ/δ Χαραλαμπίδης Μιχαήλ
Κ/δ Χαραλάμπους Μιχαήλ
Κ/δ Χατζηγεωργίου Παναγιώτης
Κ/δ Χατζηθεοδούλου Κωνσταντίνος
Κ/δ Χατζηλουκά Ανδρέας
Κ/δ Χατζηνικολάου Σταύρος
Κ/δ Χατζηχριστοδούλου Ανδρέας
Κ/δ Χρίστου Νικόλαος
Κ/δ Χριστοφόρου Αλέξανδρος
Κ/δ Ψαρά Κώστας


34 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Κ/δ Ψύλλου Παντελής


35 ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ / ΝΙΚΗ 4
Επγός Παναγόπουλος Βασίλειος
Επγός Συμεωνίδης Στέργιος
ΔΕΑ Τσαμκιράνης Δημητριος
Αρχνίας Δάβαρης Γεώργιος
Επνίας Άνθιμος Ηλίας
Λοχίας Καβροχωριανός Νικόλαος
Λοχίας Τσιλιβάκης Στέφανος
Δνεας Τσάκωνας Ευάγγελος
Δνεας Χριστόπουλος Αθανάσιος
Κ/δ Αναστασόπουλος Ανδρέας
Κ/δ Γιαννακάκης Κοσμάς
Κ/δ Γιαννακός Στέφανος
Κ/δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης
Κ/δ Δαλαμάγκας Ηλίας
Κ/δ Δοιτσίδης Χριστόδουλος
Κ/δ Ζησιμόπουλος Αντώνιος
Κ/δ Ηλία Κωνσταντίνος
Κ/δ Κασιμάκης Σωτήριος
Κ/δ Κατερός Κωνσταντίνος
Κ/δ Κουρούνης Σωτήριος
Κ/δ Λιγδής Χρίστος
Κ/δ Μανιάτης Σπυρίδων
Κ/δ Μονιάς Αιμίλιος
Κ/δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος
Κ/δ Νάκος Γεώργιος
Κ/δ Νόμπελης Σπυρίδων
Κ/δ Οικονομάκης Κωνσταντίνος
Κ/δ Πρινιανάκης Στυλιανός
Κ/δ Σιορώκος Δημήτριος
Κ/δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος
Κ/δ Τζούρας Σωτήριος
Κ/δ Τούλης Ηλίας
Κ/δ Χατζόπουλος Χρήστος




η έδρα της πυροβολαρχία Ορεινού Πυροβολικού όπου είχε την εξόρμηση της η 31Μ.Κ. προς ΚΟΤΖΙΑΚΑΓΙΑ



21 Ιουλιου 1974
βραδυ.

οι μαχες , οι κανονιοβολισμοι , οι πολυβολισμοί συνεχιζονται ολο το βραδυ ασταματητα .Ο ουρανός της Λευκωσιας και ο Πενταδακυλος ειναι φωτισμενος απο τις εκρήξεις και τις πυρκαϊές σε ολοκληρη την οροσειρα. Οι δυναμεις μας, ζητουν απεγνωσμενα βοηθεια σε ολα τα μετωπα . Οι Τουρκικοι θυλακες ,ολοι σχεδον έχουν κυριευτεί.Με πολυ μικρες απώλειες όπως αναφερουν . Μεγαλος αριθμός Τουρκικων αεροπλανων έχουν καταριφθεί. υπαρχει μεγαλη κινοιτοποιηση στη Μαλουντα. Φαινεται οτι κατι το θετικο υπαρχει........Στελλονται μηνύματα , αλλα την επομενη μερα τα μηνύματα δεν ειχαν φθασει σε ολους. Αποτελεσμα ....ο σημερινός ΤΥΜΒΟΣ της Μακεδονιτισσας.


21 Ιουλιου 1974
βραδυ
Η περιοχη της Κολοκοσιης παρα τους βομβαρδισμούς και τις τεραστιες ζημιες που ειχαν επιφερει τα Τουρκικα αεροπλανα στο στρατοπεδο της ΕΛΔΥΚ οι φανταροι της ΕΛΔΥΚ και με τη βοηθεια της 21 ΕΜΑ της Κοκκινοτριμυθιας κυριευουν το στρατοπεδο της ΤΟΥΡΔΥΚ και εισχωρούν μεσα κατα 2 χιλιομετρα υπερπηδουν τις αντιαρματικες ταφρους των Τουρκων και φθανουν στις παρυφες του Κιονελλι και αντιμετωποι με τους Τουρκους Αλεξιπτωτιστες. Αυτο γινεται για 2 φορες και οδηγιες απο Μαλουντα ...και απο αλλα κεντρα επιστρεφουν στο στρατοπεδο της ΕΛΔΥΚ καταπονημενοι και απαγοητευμενοι με το γιατι . Δεν πτοούνται όμως και ειναι ετοιμοι για τις μεγαλες μαχες .


Δευτερα 22 Ιουλιου 1974
ήλθε τελικα η βοηθεια με το κωδικο ΝΙΚΗ αλλα γινεται περισυλλογη 31 πτωματων Καταδρομεων 29 απο το ΝΙΚΗ 4 ΚΑΙ 2 απο το ΝΙΚΗ 6 μαζι με τα 4 μελη του πληρωματος .Αυτη ήταν η Οργανωση που ειχε η Μαλουντα.Νομιζαν οτι τα αεροπλανα ειχαν βληθει απο τους Τουρκους και τελικα ηταν απο .....φιλιες Δυναμεις .........Ειναι ο σημερινός Τυμβος - γνωστα τα γεγονοτα.
Αμεσως η πρωτη Μοιρα πηρε θεσεις ,παρα τισ μεγαλες απωλειες που ειχε κατα τη δειαρκεια της προσγειωσης και το αεροδρομιο Λευκωσιας διατηρειται Ακέραιο.
Εν τω μεταξυ οι Τουρκικες δυναμεις στη περιοχη 5 μιλι στη Κερυνεια ειχαν αποβιβασει περα των 3000 εισβολεων μαζι με αρματα και προοθουντο στη πολη τισ Κερυνειας. Οι μαχες ηταν εκ του συσταδι και οι καταδρομεις του Κατουντα δεν ειχαν εγκαταληψει τισ θεσεις του και επαναλαμβανεται το ΗΤΑΝ η ΕΠΙ ΤΑΣ.

Στη Μαλουντα φθανει σημα οτι η 31ΜΚ ζητα επειγοντος πυρομαχικα. Διδονται οδηγιες οπως Λαντροβετ μακρας βασεων να μεταφερει τα απαιτουμενα πυρομαχικα. Λοχιας απο το Μητροπολιτικο χωρο και οδηγος του Τμηματος Δημοσιων Εργων περνει τισ απαιτουμενες πληροφοριεςτης περιοχης της Μοιρας . Δεν γνωριζουν τη περιοχη και αναζητουν καποιο. Η τυχη πεφτει σε μενα. Εσυ Καταδρομεα γνωριζεις τη περιοχη του Προφητη Ηλια? Η απαντηση μου ..Θα τα βρω ειμαι απο περιοχη Μορφου το εκκλησακι τουΠροφητη Ηλια το βλεπω απο το χωριο μου και ειμαι βεβειος οτι θα τα καταφερουμε.

Πρωτη μας κινηση οι Αποθηκες στο Μαμμαρι , ευκολα εκει γινεται χαμος οχηματα μπαινοβγαινουν στο σπηλαιο φορτωνουν και φευγουν. Το ιδιο και εμεις. Ορισμενα πυρομαχικα δεν υπαρχουν. Πηγαινουμε στο BMH στη Λεκωσια . Φωρτωνουμε και ξεκιναμε προς Γερολακκο , Σκυλλουρα. Ο λοχιας με καθ οδηγα να ειμαι απ εξω το οχηματος και να ελεγχω τυχών αεροπλανα για πολυβολισμο. Στη περιοχη Αγιου Βασιλειου εμφανιζονται σμηνος αεροπλανων φωναζω.. οσταματα το οχημα , εγω τρεχω προε Μαμμαρι , ο οδηγος προς Αγιο Βασιλειο και ο Λοχιας προς Λευκωσια , αποσταση περα των 100 μετρων οταν φευγουν τα αεροπλανα επιστρεφουμε και συνεχιζουμε την αποστολη μας. Στη Σκυλλουρα ο οδηγος ζητα πετρελαιο γαι το οχημα . Ο Ιδιοκτητης του καταστηματος μας διδει οτι χρειαζομαστε και δεν περνει καμμια λιρα και μας ζητα οτι θελουμε να παρουμε απο το καταστημα.
Ηπεριοχη δε ηταν ολη σε εμπολεμη κατασταση. Υπηρχαν μετακινησεις πλυθυσμου προς ασφαλεις περιοχες.

Η αποστολη μας συνεχιζεται με μεγαλη προσοχη διοτι αριστερα μας ηταν το τουρκικο χωριο Καμπυλη και δεξια μας περασαμε απο το θυλακα Φωτα ,κρινι Πυλερι. Φθανουμε στο Λαρνακα Λαπηθου μεσω Κοντεμενου και συνεχιζουμε. Οι Βομβαρδισμοι , πολυβολισμοι παντου αλλα σε μεγαλη αποσταση απο εμας. Ανεβαινουμε του Πενταδακτυλου περναμε απο ενα εκκλησακι βομβαρδισμενο και καμενο και ειμαστε στη κορυφογραμμη του Πενταδακτυλου. Στο δρομο βρισκουμε ενα Τουρκικο αεροπλανο το οποιο ειχε καταπεσει και ητα σχεδον ανεπαφο. Ζητω απο το Λοχια να το περιεργαστω και μολις ειχα ενεβει με διατασει να φυγουμε διοτι ειναι πολυ επικίνδυνα. Φθανουμε στη διαβαση του Αγιου Παυλου και απο εκει σε αποσταση 400μετρων περιπου βλεπουμε τα κομαντα της 31Μ.Κ. να ειναι μεσα στο στρατοπεδο της Π.Ο.Π και να ξεκουραζονται. Ολοι κοι Καταδρομεις ηταν ντυμενοι με τη θερινη στολη τους δηλαδη με τα κοντα παντελονια και κοντα χιτωνια και με μπερε.Ειχαν επιστρεψει απο τη αποστολη του Κοτζιακαγια και αλλων επιτυχημενων αποστολων. Αντιλαμβανεστε το πως διεξαγοντα οι μαχες μεσα στους ακανθωδεις θαμνους και των αδιαβατων κορφων του Πενταδακτυλου. Με τη παρουσια μας το Ηθικο ειχε ανεβει παρα πολυ. Καποιος μου ειχε αναφερει οτι προτιμουσε πυρομαχικα παρα νερο. Αμεσως ζητουμε το Διοιηκητη , παραδιδουμε τα πυρομαχικα και επιστρεφουμε. Η αποστολη μας ειχε εκτελεστει με μεγαλη επιτυχια. Ελπιζω το μονιμο Λοχια απο το Μητροπολιτικο χωρο να τον δω.
Φθασαμε στη Μαλουντα γινεται αναφορα και ........................



εαν εχω καποο λαθος στη περγραφή παρακαλω διορθωστε με. Εχει 42 χρονια να το δω. Πιο κατω το χωριο ΠΕΛΛΑΠΑΙΣ με το ΑΒΒΑΕΙΟ του


Τριτη 23 Ιουλιου 1974
Μαλουντα . Φθάνουν πληροφορίες για τα πραγματικά γεγονότα σε κάθε μέτωτο. Ανήσυχη ηρεμία στη περιοχή της Λευκωσιας μετα τη εκεχειρία. Η προώθηση των εισβολέων αριστερά και δεξιά του προγεφυρώματος συνεχίζεται χωρίς να λαμβάνουν υπ όψη τη κατάπαυση του Πυρός. Οι Οηεδες πηγαινοερχονται στη Μαλουντα. Το προγεφυρωμα ενώθηκε με το Θύλακα της Λευκωσιας.-----ΚΑΚΑ ΜΑΝΤΑΤΑ ---- φθάνουν πληροφορίες για τις Ωμότητες στων Τούρκων στο Άμαχο πληθυσμό .Παίρνω οδηγίες να επιστρέψω στη Αθαλάσσα όπου θα συναντήσω τη 34Μ.Κ. την εφεδρική Μοίρα όπου είχε αποστολή Βοήθειας στο Πεζικό και συγκράτησης των γραμμών στο Δίκωμο.


Συνεχίζεται...


Το δεύτερο μέρος αλλά και οι υπόλοιπες καταγραφές του ημερολογίου θα τις βρείτε στο http://monada-efedron-katadromon.blogspot.gr/2013/07/1974-34_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.