Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Τιμή στους ηρωικούς νεκρούς της ΕΛΔΥΚ που σκοτώθηκαν κατά την τουρκική εισβολή


Επιμνημόσυνος δέηση για τους πολεμιστές της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) που έπεσαν μαχόμενοι κατά την τουρκική εισβολή του 1974, καθώς και δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων, τελέστηκαν χθες το πρωί στο στρατόπεδο «Αντιστράτηγου Σταυριανάκου», στη Μαλούντα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Την επιμνημόσυνο δέηση και τη δέηση υπέρ της ανεύρεσης των αγνοουμένων ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και αγνοουμένων και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της ΕΛΔΥΚ.

Στεφάνια κατάθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας, εκ μέρους της Εκκλησίας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Ηλίας Φωτόπουλος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο Υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ κατά το 1974 Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, ο Διοικητής του 4ου Λόχου κατά τη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ το 1974, Λοχαγός Λούης Ιωαννίδης, ο Γιώργος Βαρνάβα, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων, δήμων, κοινοτήτων.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητικές πλακέτες της ΕΛΔΥΚ στον Ταξίαρχο εν αποστρατεία, Υποδιοικητή της Δύναμης κατά το 1974 Παναγιώτη Σταυρουλόπουλο και στο Διοικητή του 4ου Λόχου κατά τη μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ το 1974, Λοχαγό Λούη Ιωαννίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του τρισάγιου και της επιμνημόσυνης δέησης, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι ήταν Διοικητής του 4ου Λόχου κατόπιν συνοδείας που είχε κάνει με τους στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ του 1974 που είχαν έρθει για να αντικαταστήσουν την 103 σειρά.

«Έγινε τις 20 Ιουλίου η εισβολή των Τούρκων, με αποτέλεσμα να αποφασίσουμε να κατέβουμε στην Πάφο, διότι οι στρατιώτες της ΕΛΔΥΚ ήθελαν να πηδήξουν στην θάλασσα να επιστρέψουν πίσω για να πολεμήσουν μαζί με τους συναδέλφους τους. Πράγμα το οποίο και έγινε και τους οδήγησα εγώ πίσω στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και φτάσαμε εκεί και τάχθηκαν στους λόχους τους οι στρατιώτες», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι έχει χαραγμένο στη μνήμη του από εκείνες τις μέρες, ο κ. Ιωαννίδης είπε: «Τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των ηρωικών αυτών στρατιωτών, οι οποίοι είχαν απαράμιλλο ζήλο για τη συμμετοχή και την εκδίωξη και αντιμετώπιση των Τούρκων καθ όλη τη διάρκεια της επικής εκείνης μάχης της ΕΛΔΥΚ».

Ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία, Υποδιοικητής της Δύναμης κατά το 1974 Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος, σε δηλώσεις του είπε ότι δεν ξεχνά ποτέ τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ που έδωσαν ό,τι είχαν, ακόμα και τη ζωή τους.

Σε ερώτηση τι έχει χαραγμένο στη μνήμη του από εκείνες τις μέρες, ο κ. Σταυρουλόπουλος, βαθιά συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι δεν θα ξεχάσει τους στρατιώτες που πολέμησαν σαν λιοντάρια, που πολέμησαν το βάρβαρο εχθρό.

Δεν θα ξεχάσει, επανέλαβε, αυτούς τους ηρωικούς στρατιώτες που χάθηκαν.

Ανέφερε, επίσης, ότι στις 15 Αυγούστου ζήτησε βοήθεια και παρόλο που η απάντηση ήταν θετική, κανείς δεν ήρθε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.