Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Διπλωματία.. ΕΥΠ, ανύπαρκτη εσωτερική πληροφόρηση και η κατάρα του να μην έχεις εξωτερική πολιτική.

Διπλωματία, εξωτερική πολιτική, Υπηρεσίες πληροφοριών πως συνδέονται όλα αυτά μαζί θα μου πείτε.. μα συνδέονται, αυτό είναι το σύγχρονο κράτος που μπορεί να προβλέπει, να φτιάχνει σενάρια και να μπορεί να αντιμετωπίσει το ξαφνικό, χρόνια πριν. Πτυχές των Μυστικών υπηρεσιών, καλή εξωτερική πολιτική μέσω των διπλωματικών οδών μπορούν να καταστήσουν ένα κράτος κυρίαρχο και έτοιμο για οποιαδήποτε απειλή/πρόκληση του παρουσιαστεί. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να αναδιοργανώσει την ΕΥΠ και να την καταστήσει Υπηρεσία εξωτερικής πληροφόρησης και άμυνας της χώρας, τώρα πως θα το καταφέρει αυτό όταν χάνει βαλιτσάκια στον Χολαργό.. είναι ένα θέμα για συζήτηση. Πως θα το καταφέρει όταν η νέα Υπηρεσία Πληροφοριών δεν θα έχει στην διάθεση της νέο εξοπλισμό και μεγαλύτερη χρηματοδότηση και αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα! Πως θα το καταφέρει όταν θα πάψει να υπάρχει υπηρεσία για την εσωτερική πληροφόρηση; Και αν η ΕΥΠ μετατραπεί σε Υπηρεσία εξωτερικής πληροφόρησης.. εδώ στο εσωτερικό ποιος θα είναι τα αυτιά και τα μάτια της Κυβερνήσεως; Ποιος θα αναλάβει τον ρόλο να παρακολουθεί του τι γίνετε στην Θράκη; Αυτά τα σκέφτηκε η κυβέρνηση πριν αλλάξει τον ρόλο της ΕΥΠ;

Στην Αμερική υπάρχει το FBI, στην Ελλάδα; θα συσταθεί νέα υπηρεσία; ή μήπως παραδώσαμε το εσωτερικό σε άλλα κλιμάκια; Αναδιοργάνωση για το θεαθήναι δεν μπορεί να υπάρχει σε ένα σοβαρό κράτος που βρίσκεται περιτριγυρισμένο από εχθρούς. Θα υπάρξει και που ευθύνη για την εσωτερική ροή πληροφόρησης; πως θα μπορεί το κράτος να κοιμάται ήσυχο όταν δεν θα έχει τον έλεγχο της εγχώριας κατάστασης;

Η Διπλωματία.. πως μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο εξωτερικό όταν τα ταμειακά διαθέσιμα τα τράβηξαν πριν τις εκλογές και οι προυπολογισμοί είναι το λιγότερο αστείοι; πάλι καλά που υπάρχουν υπάλληλοι και δεν κάνει δουλειά γραφέα οι Πρέσβεις μας ανά τον κόσμο. 

Πριν μερικές ημέρες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ.. άλλαξε τους Στρατηγούς, άλλαξε στα ανώτατα κλιμάκια της δικαιοσύνης τους Δικαστές και συζήτησαν και για το πολύ κρίσιμο ζήτημα που δεν είναι άλλο από την αναγνώριση του Κοσόβου, η Ελληνική πλευρά δεν κατάφερε να βρει ούτε και τώρα απάντηση πάνω σε ένα πολύ καυτό ζήτημα που την απασχολεί και το μετέθεσε για αργότερα.. όμως σε λίγες ημέρες διεξάγεται μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία στην UNESCO για το αν πρέπει να γίνει δεκτή η ένταξη του Κοσόβου στις τάξεις της και η Ελλάδα ως μέλος πρέπει να απαντήσει με ένα ΝΑΙ ή με ένα ΟΧΙ. Η Ελλάδα σεβόμενη την Σερβία δεν θέλησε μέχρι και σήμερα να αναγνωρίσει το κρατίδιο αυτό.. η Σερβία όμως από την πλευρά της έχει κάνει το σφάλμα να αναγνωρίσει και μάλιστα από τις πρώτες χώρες τα ΣΚΟΠΙΑ ως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.. μια αναγνώριση που μόνο φιλικές προθέσεις δεν δείχνει προς την χώρα μας από την Δημοκρατία της Σερβίας. Το Κόσοβο μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί από τις ΕΛΛΑΔΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ. 

Η Ελλάδα σε αυτό το πολύ κρίσιμο ζήτημα πως θα πράξει; έχει εξωτερική πολιτική ή περιμένει να της πουν οι άλλοι για το πως θα ψηφίσει; Πληροφόρηση έχει; πλάνο για το μετά υπάρχει ή βλέπουμε και αναλόγως συνεχίζουμε; Γιατί τα μαχαίρια των φίλων έχουν μπει βαθιά στο σώμα της Ελλάδας, θα αποφασίσουμε πάλι βάση συναισθημάτων ή επιτέλους για πρώτη φορά θα πράξουμε με βάση το συμφέρον της πατρίδας μας;

Η Ελλάδα προδόθηκε στα Ορλοφικά.. από την Ρωσία, η Ελλάδα προδόθηκε από την μανία των γειτόνων μας για πανσλαβισμό.. ε πόσο ποια θα λέμε ναι σε φίλους που μόνο φίλοι δεν είναι. Η Ελληνική Δημοκρατία ή θα αλλάξει ή θα καταστραφεί, άλλα επιλογή δεν υπάρχει.

Στην Εξωτερική πολιτική δεν υπάρχουν φίλοι.. υπάρχουν συμφέροντα.


ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.