Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Η τουρκική πλευρά θεωρεί πως με την ανάπτυξη θα ενισχυθεί η θέση του σφετεριστή


Η μεταφορά νερού από την Τουρκία και η ανάπτυξη της κατεχόμενης περιοχής θα εξουδετερώσει την ε/κ θέση πως τον πρώτο λόγο στις περιουσίες έχουν οι ιδιοκτήτες. Αυτή είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, όπως προκύπτει από απόρρητο έγγραφο, που ετοιμάσθηκε μετά την απόφαση της Άγκυρας για το λεγόμενο έργο του αιώνα. Με βάση τη θέση που διατυπώνεται, με το νερό θα αλλάξουν οι αξίες των περιουσιών και θα αποκτήσει πλεονέκτημα ο σημερινός χρήστης.

Παράλληλα, προβλέπεται γενικότερα ανάπτυξη της οικονομίας των κατεχομένων και ειδικότερα της γεωργίας και του τουρισμού. Ο εκ των συμβούλων του τότε κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, Serden Hoca, σε απόρρητο σημείωμά του (Σεπτέμβριος 2011), το οποίο συντάχθηκε με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, υποστήριξε πως το θέμα του νερού μπορεί να αξιοποιηθεί και στις συζητήσεις για το Κυπριακό και ιδιαίτερα στο Περιουσιακό. Μέσα από το σημείωμα προκύπτει πως επιχειρείται να αξιοποιηθεί το κεφάλαιο του νερού και στο διαπραγματευτικό τραπέζι για το Κυπριακό. Κι αυτό υπό την έννοια πως με τη μεταφορά του νερού και τον εμπλουτισμό των υπόγειων στρωμάτων νερού, θα ενισχυθεί η θέση της τουρκικής πλευράς πως ο σημερινός χρήστης των περιουσιών και όχι ο νόμιμος ιδιοκτήτης έχει περισσότερα δικαιώματα. 

Πληροφορίες για τη στάση των Ηνωμένων Εθνών δεν υπάρχουν, πλην μιας αναφοράς από εμπειρογνώμονα του Διεθνούς Οργανισμού, Frederick Brusberg, ο οποίος φέρεται να έχει πει σε Τ/κ αξιωματούχους πως θα εξασφάλιζε έγκριση από την Παγκόσμια Τράπεζα για ένα τέτοιο σχέδιο και έτσι θα καθιστούσε αδύνατη την απόρριψη της πρότασης από τους Ε/κ. Μέσα από το απόρρητο σημείωμα της τουρκικής πλευράς καταγράφονται τα εξής, που έχουν ιδιαίτερη σημασία ως προς τις προθέσεις τους: 

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.