Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Στην αγκαλιά της γης ο μικρότερος αγνοούμενος της τουρκικής εισβολής - Κυδεύεται με άλλους πέντε συγγενείς


Λευκωσία: http://www.philenews.com Η μάνα γη δέχεται σήμερα στα σπλάχνα της ένα αγγελούδι χωρίς φτερούγες, καθώς και μέλη της οικογένειάς του. Πρόκειται για τον μικρότερο αγνοούμενο της τουρκικής εισβολής, τον Ανδρέα Κυριάκου, έξι μηνών, τη μητέρα του Αγγελική Κυριάκου Θεσμιστοκλέους, 25 ετών, τις αδελφές της, Σούλλα Α. Θεμιστοκλέους, 11 ετών, Μάρω Α. Θεμιστοκλέους, 19 ετών και Θεμιστούλα Α. Θεμιστολέους, 21 ετών, καθώς και τη μητέρα των κοριτσιών, Ελένη Α. Θεμιστοκλέους, 46 ετών, όλοι από το Τραχώνι Κυθραίας.

Η κηδεία τελέστηκε στις 10 π.μ. από τον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας και τον επικήδειο εκφωνήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο θείος του μικρού Ανδρέα, Παναγιώτης, ο οποίος παρακολούθησε από σχετικά κοντά τα διαδραματισθέντα την ημέρα της σύλληψης και εκτέλεσης του Ανδρέα και των υπολοίπων μελών της οικογένειας από τους Τούρκους, ανέφερε πρόσφατα στον «Φ» ότι τότε πολλοί έτρεχαν να εγκαταλείψουν το Τραχώνι με κατεύθυνση το Παλαίκυθρο. Στη δική τους ομάδα υπήρχαν εννέα άτομα.

Ο ίδιος και ο πατέρας του βρίσκονταν στον δρόμο και οι υπόλοιποι μέσα στο χωράφι σε απόσταση περίπου μιας σκάλας. Θυμάται ότι ερχόταν μια άμαξα με τρακτέρ, οπόταν φώναξαν στους υπόλοιπους να έρθουν να ανέβουν στην καρότσα για να φύγουν όλοι μαζί. Εκείνη την ώρα ο ξάδελφός του τους είπε ότι ο πατέρας του ήταν τραυματισμένος στο πόδι.

«Ακούστηκαν πυροβολισμοί και είδαμε και άρματα μάχης στον δρόμο της Αμμοχώστου», ανέφερε ο κ. Παναγιώτης, ο οποίος πρόσθεσε πως ύστερα από εκείνη τη στιγμή δεν ήξεραν τι έγινε.

Ο οδηγός του τρακτέρ τούς οδήγησε στον Λυθροδόντα και από τότε τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας προσπαθούσαν να μάθουν τι απέγιναν οι συγγενείς τους που αγνοούνταν.

Θυμάται επίσης πως όταν απελευθερώνονταν οι αιχμάλωτοι πήγαιναν και ρωτούσαν αν ήξερε κάποιος τι συνέβη, αλλά δεν έμαθαν ποτέ τι έγινε, μέχρι που εντοπίστηκαν τα λείψανα.

Τα οστά εντοπίστηκαν στον παλαιό δρόμο Λευκωσίας-Αμμοχώστου κοντά στο χωριό Τραχώνι και οι εκταφές έγιναν σε δύο φάσεις. Αρχικά βρέθηκε αριθμός οστών και στη συνέχεια το συνεργείο ανέστειλε την εκσκαφή. Ωστόσο, επανήλθε σε μεταγενέστερο στάδιο και εντόπισε και τα υπόλοιπα λείψανα.

Ο αδελφός του κ. Παναγιώτη, Βάσος, δήλωσε πως τα μελη της οικογένειάς τους εκτελέστηκαν, όπως προδίδουν και τα κρανία τους.

Σύμφωνα με παλαιότερες περιγραφές που εξασφάλισε ο «Φ», όταν εκδηλώθηκε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου 1974, η οικογένεια Θεμιστοκλέους επιχείρησε να εγκαταλείψει το Τραχώνι όταν έφτασαν πληροφορίες ότι οι Τούρκοι εισέρχονταν στο χωριό.

Σε κάποια στιγμή έπεσε όλμος και η οικογένεια διασκορπίστηκε και σύμφωνα με τις πληροφορίες, έφτασαν επιτόπου Τούρκοι στρατιώτες και μετά από αυτό δεν υπήρξαν άλλες μαρτυρίες για το τι απέγιναν κάποια από τα μέλη της οικογένειας, τα οποία εντοπίστηκαν.

Ο πατέρας ήταν στον πόλεμο

Ο πατέρας του μικρού Ανδρέα ήταν στρατιώτης την περίοδο της τουρκικής εισβολής και πληροφορήθηκε τα διαδραματισθέντα αργότερα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρασε πολύ δύσκολες ώρες και κινδύνεψε και η ζωή του, όπως ανέφερε στον «Φ».

Όταν έφτασε στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, δεν βρήκε ούτε τη γυναίκα του ούτε το παιδί του.

Η περίπτωση της οικογένειας Θεμιστοκλέους είναι από τις λίγες που αφορούν ξεκλήρισμα σχεδόν ολόκληρης οικογένειας κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Έχει δε το δυσμενές «προνόμιο» να έχει τον μικρότερο, σε ηλικία, αγνοούμενο της τουρκικής εισβολής.

Γράφει: Βάσος Βασιλείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.