Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Κάτι σα να μην πηγαίνει καλά με την Κίνα το τελευταίο διάστημα…


Η Κίνα έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα τελευταία. Μέχρι πριν έναν χρόνο, η Κίνα είχε περισσότερους φίλους / συμμάχους παρά εχθρούς, αλλά τώρα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τα πράγματα δείχνουν να έχουν ανατραπεί και αυτό με δική της υπαιτιότητα.


Γράφει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η Κίνα είχε παραδοσιακά αντιπαλότητα, με τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ινδία, με όλες τις υπόλοιπες χώρες είχε σχέσεις στο φάσμα που κυμαίνεται από ουδέτερες, μέτριες, έως καλές ή πολύ καλές.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν η Κίνα προ ετών άρχισε τις διεκδικήσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα. Διεκδικήσεις χωρίς ισχυρή νομική υπόσταση που την έφερνε σε αμηχανία μιας και είχε υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό την οδήγησε στην απόφαση να κατασκευάσει τεχνητά νησιά επιχωματώνοντας ακατοίκητες νησίδες και υφάλους στα Διεθνή Ύδατα.

Οι διεκδικήσεις της και τα επιχειρήματα της εκτείνονταν από την οικονομική εκμετάλλευση μέχρι θέματα Ασφαλείας και την προστασία της Ελεύθερης Ναυσιπλοΐας. Στην διεκδικούμενη περιοχή έχουν όμως έννομα συμφέροντα μία σειρά από χώρες όπως η -νήσος- Ταιβάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Αυτόματα λοιπόν η Κίνα βρέθηκε σε νομική διένεξη η οποία όμως εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί σε στρατιωτική, με έξι -στην ουσία πέντε- χώρες και ατύπως με τις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα. Ας δούμε τώρα την βασιμότητα των επιχειρημάτων της Κίνας.

Διαβάστε την συνέχεια στο http://www.defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.