Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Να αναλογιστούμε όλοι τα αίτια που οδήγησαν στην 20η Ιουλίου 1974, δήλωσε ο Αναστασιάδης

ΚΥΠΕ
Η 20η Ιουλίου είναι μια μαύρη μέρα και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τα αίτια που την προκάλεσαν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας της Φανερωμένης, για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή. 

Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι 43 χρόνια μετά κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα των εγγυητών εισέβαλαν και εκτόπισαν διά της βίας 167 χιλιάδες Ελληνοκύπριους, δολοφόνησαν χιλιάδες, άφησαν πίσω τους αγνοούμενους και βεβήλωσαν ιερά και όσια. 

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η βασική αιτία διαίρεσης της Κύπρου δεν είναι παρά η παρουσία κατοχικού στρατού “Σαράντα- τρία χρόνια μετά κάποιοι θρηνούν και κάποιοι άλλοι πανηγυρίζουν, αυτοί που θρηνούν είναι όσοι βίαια έχασαν αδελφούς, έχουν αγνοούμενους, έχασαν πατρογονικές εστίες, έχασαν τα ιερά αλλά και τα μνημεία της δικής τους πολιτιστικής κληρονομιάς. 
Κάποιοι άλλοι, ή ένα μέρος αυτών, ιδιαίτερα όμως η Τουρκία, πανηγυρίζουν γιατί με το πρόσχημα των εγγυητών εισέβαλαν και εκτόπισαν δια της βίας 167 χιλιάδες Ελληνοκύπριους, δολοφόνησαν χιλιάδες, άφησαν πίσω τους αγνοούμενους και βεβήλωσαν ιερά και όσια», τόνισε ο Πρόεδρος.

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που προσδοκώ και προσβλέπω και η πολιτική ηγεσία προσπαθεί, είναι κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι για να μπορεί να έχουν το δικαίωμα να γιορτάζουν θα πρέπει επιτέλους η λύση που επιδιώκουμε και πρέπει να εξευρεθεί, θα πρέπει να σέβεται όλων ανεξαίρετα τα ανθρώπινα δικαιώματα». 

Αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό είπε ότι «για αυτό και η εμμονή και η επιμονή μας ότι αυτό που έγινε κατορθωτό είτε στις 4 του Ιούνη είτε στο Κραν Μοντανά για πρώτη φορά, η Τουρκία να συζητά τον τερματισμό των εγγυητικών δικαιωμάτων, είναι εκ των ων ουκ άνευ αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά ανεξάρτητο κράτος ένα κράτος το οποίο δεν θα υπηρετεί τους τρίτους αλλά τους πολίτες του». «Η 20η Ιουλίου είναι μια μαύρη μέρα και θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τα αίτια που την προκάλεσαν. Χωρίς αμφιβολία, οι εγκληματικές ενέργειες πριν του πραξικοπήματος, κατά του κράτους, η προδοσία από πλευράς των Ελληνοφώνων αξιωματικών της Χούντας των Αθηνών και χωρίς αμφιβολία ο διχασμός» είπε ο Πρόεδρος, λέγοντας ότι αυτό που απαιτείται σήμερα είναι σεβασμός στη Δημοκρατία, ενότητα και σταθερότητα στις θέσεις. 

Ερωτηθείς πώς θα εξαναγκαστεί η Τουρκία να προσαρμοστεί στο Διεθνές Δίκαιο, ο Πρόεδρος είπε « σιγά αλλά σταδιακά». «Πιστεύω ότι αρχίζει η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ ειδικότερα αλλά και όχι μόνον να συνειδητοποιούν ότι η βασική αιτία διαίρεσης μιας ευρωπαϊκής χώρας δεν είναι παρά η παρουσία κατοχικού στρατού, εγγυητικών δικαιωμάτων, επεμβατικών όσων ισχυρίζονται, δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι σταδιακά αλλά σταθερά εκείνο το οποίο μέσα από τις συμπεριφορές της θεμελιώνει την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά της Τουρκίας είναι ακριβώς οι συμπεριφορές της» κατέληξε. 

20/07/2017 12:08 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Πηγή: Να αναλογιστούμε όλοι τα αίτια που οδήγησαν στην 20η Ιουλίου 1974, δήλωσε ο Αναστασιάδης http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.