Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Οικονομικό δελτίο της Τραπέζης της Ελλάδος, Τεύχος 45 Ιουλίου 2017.

Σοκαριστικά τα στοιχεία.. σταχυολογώ τα ποιο κρίσιμα(θετικά και αρνητικά) και τα παραθέτω.









  • Από το 2008, η Ελλάδα έχει απoλέσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ ως αποτέλεσμα της μεί- ωσης της εγχώριας ζήτησης, μέσω περιορι- σμού τόσο της κατανάλωσης όσο και των επεν- δύσεων.
  • Η κρίση δημόσιου χρέους είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονο- μία, η οποία κατέγραψε σωρευτική μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 21% σε πραγματικούς όρους την περίοδο 2010-2013. 3 Αυτό οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού ανεργίας από 12,7% το 2010 σε 27,5% το 2013, με τον αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 1,3 εκατ. το 2013 (από 639,4 χιλιάδες το 2010). Κατά την ίδια περίοδο, η απασχόληση μειώθηκε από 4,4 εκατ. στην αρχή του 2010 σε 3,5 εκατ. άτομα στο τέλος του 2013.
  • Η μείωση του κόστους εργασίας, την οποία αναφέρουν πολλές από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα, μπορεί να επιτευ- χθεί μέσω της μεταβολής της απασχόλησης ή/και των μισθών.
  •  το 71% των ελληνικών επιχει- ρήσεων ανέφερε ότι η εξέλιξη της ζήτησης είχε αρνητική επίδραση στις δραστηριότητές τους.
Με απλά λόγια η οικονομία αλλάζει, οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην νέα εποχή, οι εργαζόμενοι φοβούμενοι να μην μείνουν άνεργοι δέχονται κάθε είδους αλλαγή στους εργασιακούς κανόνες, ο φόβος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλος και μεταφέρεται στον εργαζόμενο ως απειλή απόλυσης για να δεχτεί τις νέες μορφές εργασίας. Γενικότερα το κλίμα στην αγορά είναι άρρωστο και δεν φαίνεται ελπίδα στο βάθος του τούνελ για να μπορέσει σύντομα η Ελληνική οικονομία να ανακάμψει. Το 25% μείον στο ΑΕΠ της χώρας είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να κερδηθεί μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια, με τους σημερινούς ρυθμούς της οικονομίας. Και δεν είναι θέμα Δεξιάς ή Αριστεράς, πρέπει να δείτε την αλήθεια, είναι θέμα Ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και φιλελευθερισμού. 

Όπως απέτυχε ο  Κομμουνισμός, διαλύθηκαν κράτη και κατέρρευσαν οικονομίες, έτσι οδηγούμαστε και σήμερα αλλά με ποιο αργούς και βασανιστικούς ρυθμούς για τον απλό πολίτη, σε μια πλήρη αποδόμηση της παγκόσμιας οικονομίας. Νέες εξεγέρσεις, νέα κράτη θα δημιουργηθούν, νέα δεδομένα θα προκύψουν.. άλλωστε το σήμερα πάντα παίρνει μαθήματα από το χθες και το χθες δεν ήταν και τόσο φιλικό σε αυτό που ζούμε σήμερα. Μια ανακύκλωση που θέλει και αυτή τον χρόνο της.

Δύσκολη η ζωή στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια και αν δεν ξυπνήσει ο Έλληνας, οι δυσκολίες θα πολλαπλασιαστούν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει αλλάζω τον Τσίπρα με τον Μητοστάκη, αλλά αλλάζω πρώτα ΕΓΩ! Και αυτό είναι το ποιο δύσκολο, αφού ο Έλληνας είναι εγωπαθής και νάρκισσος.

Καλή μας τύχη... για το πόσοι θα το παλέψουν, αφήστε με να πιστεύω ότι θα είναι πολλοί λίγοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.