Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Oι Έλληνες μαθητές στο Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα και τον Κορμακίτη! 437 ΗΡΩΕΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ.


Οι εγκλωβισμένοι μαθητές στο Ριζοκάρπασο

Προβλήματα, όπως λογοκρισία των βιβλίων, άρνηση αποδοχής κάποιων εκπαιδευτικών και προσπάθεια περιορισμού ή ελέγχου της δράσης των σχολείων από τις κατοχικές αρχές υπήρξαν και κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το 2014.

Σημειώνεται ότι παρά τα προβλήματα αυτά, η εκπαίδευση που δόθηκε σε όλους τους μαθητές, Προδημοτικής, Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης, κρίνεται ικανοποιητική.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού φρόντισε να αποσταλούν στα σχολεία όλα τα απαραίτητα βιβλία, υλικά και διδακτικά μέσα και η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ανταποκρίθηκε άμεσα στις ανάγκες των τριών σχολείων για διδακτικό προσωπικό.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου, το μοναδικό ελληνικό σχολείο που λειτουργεί στα κατεχόμενα καθ΄όλη τη διάρκεια της τουρκικής κατοχής, κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014 φοίτησαν 13 συνολικά μαθητές και δίδαξαν τέσσερις δάσκαλοι. 

Επίσης, στο Νηπιαγωγείο Ριζοκαρπάσου, κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014, φοίτησαν έξι παιδιά και δίδαξε μια νηπιαγωγός.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, στις κατεχόμενες περιοχές, παρά τα εμπόδια και τη λογοκρισία που επέβαλαν οι κατοχικές αρχές, λειτούργησαν αρχικά τρία Δημοτικά σχολεία: ένα στο Ριζοκάρπασο, ένα στην Αγία Τριάδα και ένα στον Κορμακίτη. 

Κατά τη σχολική χρονιά 1996-1997, το Δημοτικό Σχολείο Αγίας Τριάδας έκλεισε, παρά τις έντονες προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης, εξαιτίας της άρνησης του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει στη δασκάλα Ελένη Φωκά να επιστρέψει στο χωριό της. Κατά τη σχολική χρονιά 1999-2000 το Δημοτικό Σχολείο Κορμακίτη, που λειτουργούσε μέχρι την προηγούμενη σχολική χρονιά με έναν μαθητή, έκλεισε λόγω αποφοίτησης του μοναδικού αυτού μαθητή.

Σημειώνεται ότι κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005, έπειτα από συνεχείς, επίμονες και επίπονες προσπάθειες της κυπριακής Κυβέρνησης, επαναλειτούργησε για πρώτη φορά, μετά την τουρκική εισβολή, το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, ενώ προς το τέλος της ίδιας σχολικής χρονιάς και
συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου 2005, έγινε κατορθωτή η λειτουργία και του Νηπιαγωγείου Ριζοκαρπάσου.

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2014, στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου, διαβιούσαν 329 Ελληνοκύπριοι και 108 Μαρωνίτες.

Πηγή: Αλήθεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.