Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Σε συνθήκες καύσωνα η Κύπρος - Πορτοκαλί προειδοποίηση - Στους 40 βαθμούς ψήθηκε σήμερα όλη η Κύπρος.




Σε σειρά μέτρων για την πρόληψη ανεπιθύμητων επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό στις περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται υψηλές θερμοκρασίες αναφέρονται οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Συστήνουν την “αποφυγή της συχνής έκθεσης στον ήλιο όπως και της άσκοπης διακίνησης και βαριάς σωματικής άσκησης” και αναφέρουν πως “είναι σωστό να προτιμούνται σκιερά και δροσερά μέρη και να αποφεύγονται οι χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός”.

Ελαφρύ ντύσιμο με χαλαρά ανοιχτόχρωμα ρούχα και χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου, αν χρειαστεί η έκθεση στον ήλιο είναι μία ακόμη σύσταση όπως επίσης είναι και η αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών, καφέδων και βαριών τροφών, όπως λιπαρά, σοκολάτες και καρυκεύματα.

Να προτιμούνται οι ελαφριές τροφές, τα λαχανικά και οι χυμοί.

Συστήνεται, επίσης, η λήψη αρκετών ποσοτήτων νερού, η χρήση ανεμιστήρων ή συστημάτων κλιματισμού για δημιουργία ρεύματος αέρα, ειδικά κατά τις ζεστότερες ώρες της ημέρας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύκτας καλό είναι τα παράθυρα να μένουν ανοικτά.

Τα πολλά και χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι επίσης ένας παράγοντας πρόληψης ανεπιθύμητων ενεργειών από τον καύσωνα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως βρέφη, ηλικιωμένους και εγκυμονούσες.

Αν υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι, συνίσταται να είναι ντυμένο ελαφρά. Να ζητούνται οδηγίες από τον παιδίατρο σχετικά με τη λήψη υγρών.

Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικό, καρδιαγγειακά κ.λπ.) καλό είναι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για τυχόν ειδικά μέτρα που πρέπει να λάβουν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα να εργάζονται σε περιβάλλον όπου επικρατεί πολλή ζέστη και υγρασία, οι καρδιοπαθείς, οι διαβητικοί, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, νεφρική ανεπάρκεια, άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή όπως διουρητικά και άλλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.