Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Οι Τούρκοι δείχνουν τις ΗΠΑ και την βάση του İncirlik ως οργανωτές του πραξικοπήματος. Άγριο χέρι τους βάζει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι

AYΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΖΩΝ ΚΕΡΙ ΤΟΥΡΚΙΑ.

Ο Τζον Κέρι κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, καθώς διώκει χιλιάδες Τούρκων αξιωματούχων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος, μεταδίδει η Washington Post, σε ανάρτηση με τίτλο: «Kerry warns Turkey’s NATO membership could be in jeopardy», δηλαδή ο Κέρι προειδοποιεί την Τουρκία ότι διακινδυνεύει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ.

Η ευθεία προειδοποίηση του Κέρι, για διωγμό της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, έρχεται ως απάντηση στις απειλές νωρίτερα του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ προς την Ουάσιγκτον, ότι: «Ίσως να αναθεωρήσουμε τη φιλία μας».

Και οι Τούρκοι συνεχίζουν τον χαβά τους...



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Σοβαρότατη καταγγελία που προδιαγράφει μεγάλη κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, εξαπολύει η φιλοκυβερνητική και του στενού παραβάλλοντος του Ερντογάν τουρκική εφημερίδα, Yeni Şafak, με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν αποδείξεις πως η βάση του Ιντζιρλίκ ήταν το κέντρο οργάνωσης του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της τουρκικής εφημερίδας, ο αντιστράτηγος Hasan Polat, διοικητής της 39ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας, είχε πριν από την έκρηξη του πραξικοπήματος 12 μυστικές συναντήσεις με Αμερικανούς στρατιωτικούς στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, με προφανές το περιεχόμενο αυτών των συναντήσεων.


Όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα στοιχειοθετώντας τις καταγγελίες της, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί μεσολαβούσαν με τον ευρισκόμενο στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, για την οργάνωση του πραξικοπήματος ανατροπής του Ερντογάν.

Ήδη στην ευρύτερη περιοχή των Αδάνων έχουν συληφθεί 12 ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί που ενέχονται στο πραξικόπημα και όπως αναφέρεται συνδέονται άμεσα με την αμερικανική στρατιωτική δύναμη της βάσης του Ιντζιρλίκ.

Οι καταγγελίες αυτές από την Yeni Şafak, σίγουρα πυροδοτούν μεγάλη κρίση και ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ενώ καθίσταται άγνωστο ποια θα είναι η τύχη της βάσης του Ιντζιρλίκ που σημειωτέον έπαιζε σημαντικό ρόλο στους βομβαρδισμούς κατά των Τζιχαντιστών της Συρίας.


Επίσης άγνωστο είναι μέχρι στιγμής και ποια θα είναι η αντίδραση της Ουάσιγκτον σε όλες αυτές τις καταγγελίες.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.