Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Για εισβολή της Τουρκίας το 74 στην Κύπρο έκανε λόγο για πρώτη φορά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι.


Για εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, έκανε λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ στα επίσημα αμερικανικά έγγραφα χρησιμοποιείται μέχρι τώρα ο όρος «στρατιωτική επέμβαση».
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, σε εκδήλωση για τις αμερικανικές προξενικές υπηρεσίες, ο κ. Κέρι εξήρε την προσφορά της υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιας για τις προξενικές υπηρεσίες, Μισέλ Μποντ.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι η κ. Μποντ ξεκίνησε να εργάζεται το καλοκαίρι του 1974 και αμέσως τοποθετήθηκε στην ειδική ομάδα εργασίας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που ασχολείτο με την εισβολή στην Κύπρο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι “ δεν είδα τις αναφορές του κ. Κέρι. Αν αναφέρθηκε σε εισβολή αυτό είναι θετικό διότι ειδικά Αγγλοαμερικανοί και άλλοι δυσκολεύονται να αναφερθούν σε εισβολή της Τουρκίας”.

“Όμως, θα πρέπει να πω ότι πέραν από τις λεκτικές αναφορές θα πρέπει να προσπαθήσουν και οι ίδιοι – γιατί είναι στρατηγικός τους και στενός τους σύμμαχος η Τουρκία – να απευθυνθούν προς την Τουρκία, να ασκήσουν την επιρροή και την πίεση τους έτσι ώστε η Τουρκία να συζητήσει στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, να τα υιοθετήσει και να δεχθεί μια λύση που θα απελευθερώνει την Κύπρο”.

Σχολιάζοντας τα περί εμφύλιου σπαραγμού και διχασμού που ακούστηκαν εντός της αίθουσας της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του πραξικοπήματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι “λυπούμαι πάρα πολύ, δεν είναι εμφύλιος σπαραγμός όταν κάποιοι συστηματικά υπέσκαπταν το νόμιμο κράτος και το νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα έβαζαν με τη νομιμότητα, έκαναν το πραξικόπημα, επιτέθηκαν στο προεδρικό, δολοφόνησαν και βασάνισαν κόσμο, έφεραν τον Αττίλα στην Κύπρο και μετά να μιλούμε για εμφύλιο σπαραγμό”.

“Οι επιτιθέμενοι στο προεδρικό δεν μπορούν να μπαίνουν στην ίδια γραμμή με αυτούς που αμύνονταν και υπερασπίζονταν τη δημοκρατία τόσο κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος όσο και κατά την περίοδο της τρομοκρατίας της ΕΟΚΑ Β` που για κάποιους δεν υπάρχει. Για κάποιους η ιστορία ξεκινά στις 20 του Ιούλη λες και δεν προηγήθηκε το πραξικόπημα ή το πραξικόπημα λίγο πολύ ότι το έκαναν εξωγήινοι. Η χούντα των Αθηνών μαζί με την ΕΟΚΑ Β` έκαναν το πραξικόπημα”, πρόσθεσε.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σχολιάζοντας την αναφορά Κέρι είπε ότι “αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ο βασικός στόχος. Ας μην έχουμε την εντύπωση ότι οι εκθέσεις του ΓΓ -που έχουν τη σημαντικότητα τους – δεν είναι αυτές που καθορίζουν βεβαίως την πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σήμερα έχουμε μια Τουρκία που εξακολουθεί να έχει την ίδια πολιτική, να ασκεί την ίδια φιλοσοφία στους χειρισμούς και στην ουσία”.

“Αν δεν κατανοήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική, αν δεν κατανοήσουμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κόστος για τη συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αν δεν κατανοήσουμε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα επικοινωνιακής μορφής, το οποίο μπορεί να λυθεί με κοινές εμφανίσεις και δηλώσεις κοινωνικό χαρακτήρα τότε πολύ φοβούμαι ότι έχουμε χάσει παντελώς την ουσία του κυπριακού προβλήματος”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι “κάθε αναφορά στα πραγματικά γεγονότα και στον πραγματικό χαρακτήρα του Κυπριακού είναι θετική και το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Όμως, οι ΗΠΑ είχαν απολογηθεί και επίσημα μέσω του κ. Χόλμπρουκ για το έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος του κυπριακού λαού”.

“Θα είχαν αξία και η απολογία του κ. Χόλμπρουκ και η δήλωση του κ. Κέρι περί εισβολής εάν ακολουθείτο από μια πολιτική πρακτική που θα οδηγούσε σε πραγματικές πιέσεις πάνω στην Τουρκία που είναι ο εισβολέας και ο κατακτητής για να αποσύρει τα στρατεύματα της και τους εποίκους και να δείξει πνεύμα συναίνεσης για δίκαιη λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή”, πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, είπε ότι “είναι ενθαρρυντικό και ίσως να είναι και το αντιστάθμισμα της προηγούμενης συμπεριφοράς του Γενικού Γραμματέα. Αλλά αυτά εξακολουθούν να είναι ανενεργά όπλα στη δική μας φαρέτρα όσο εμείς συνεχίζουμε να πορευόμαστε στο μονοπάτι το υφιστάμενο επιδεικνύοντας ενδεχομένως μια πρόθεση ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τα πάντα χωρίς προϋποθέσεις”.

“Αν δεν αξιοποιηθεί και αυτό και πολλά άλλα, αλλάζοντας την προσέγγιση της στρατηγικής μας δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα”, κατέληξε.


Πηγή: ΚΥΠΕ - See more at: http://www.sigmalive.com ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.