Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Παρουσιάστηκε χτες στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας, στη Λευκωσία, το νέο βιβλίο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και των εκδόσεων Πατάκη με τίτλο «Τάσσος Παπαδόπουλος: Τα "σχέδια" για το Κυπριακό από το 1956 ως το 1984».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Παρουσιάστηκε χτες στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας, στη Λευκωσία, το νέο βιβλίο του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και των εκδόσεων Πατάκη με τίτλο «Τάσσος Παπαδόπουλος: Τα "σχέδια" για το Κυπριακό από το 1956 ως το 1984». Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος και ο πανεπιστημιακός Γιώργος Κέντας, ενώ, αποφώνηση έκανε ο επιμελητής της έκδοσης, πανεπιστημιακός Πέτρος Παπαπολυβίου.

Στο βιβλίο, αναδημοσιεύεται σειρά 57 άρθρων του αείμνηστου πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, που δημοσιεύθηκαν ανωνύμως ή με την υπογραφή «Δημόκριτος» στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Κήρυκας», από τον Αύγουστο του 1984 ως τον Οκτώβριο του 1985, υπό τον ίδιο γενικό τίτλο.

Μέσα από τα εν λόγω άρθρα του, ο Τάσσος Παπαδόπουλος εξετάζει και αναλύει τις διαπραγματεύσεις Μακαρίου – Χάρντινγκ, το Σύνταγμα Ράντκλιφ, τα Σχέδια Μακμίλαν, Άτσεσον και το «Αμερικανικό Σχέδιο» του 1978, δηλαδή πέντε από τις κυριότερες προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού ζητήματος από την εποχή του αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959) μέχρι και τα πρώτα χρόνια ύστερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος τονίζει τη χρησιμότητα της γνώσης της ιστορίας του Κυπριακού και ιδιαίτερα των σχεδίων λύσης του, καθώς, όπως γράφει χαρακτηριστικά, «αυτή η ανάλυση μπορεί, ακόμα, να μας δώσει μια βαθύτερη και πληρέστερη κατανόηση των διλημμάτων που μπαίνουν μπροστά στην ηγεσία μας, ενόψει των απαιτήσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς». Υποδεικνύει την τουρκική επιμονή και συνέπεια στη διεκδίκηση των στόχων της «ισότητας» ή της ομοσπονδιακής λύσης, από το 1956, υπογραμμίζει τον βρετανικό ρόλο στην εξέλιξη του ζητήματος και παραλληλίζει σημεία των προηγούμενων συζητήσεων για το Κυπριακό με όσα αποδέχονταν, πλέον, το 1984-1985, ελληνικές κυπριακές πολιτικές δυνάμεις και κόμματα.

Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2016 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.