Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός στο θέμα των αγνοουμένων, λέει ο Φωτίου

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός στο θέμα των αγνοουμένων, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Σκοπός της συνάντησης, όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, “να συζητήσουμε και να συντονιστούμε καλύτερα σε κάποια θέματα όσον αφορά το μεγάλο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων μας”.

Κοινές είναι οι έγνοιες μας, κοινές οι προσπάθειες των δύο χωρών, σημείωσε, κι ενώνουμε δυνάμεις ιδιαίτερα αυτή την περίοδο για να μπορέσουμε να εντατικοποιήσουμε την πίεση που η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξασκήσει στην Τουρκία για να συνεργαστεί επιτέλους σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα και να δώσει εκείνες τις πληροφορίες από τα αρχεία του Τουρκικού στρατού για να μπορέσουν και οι συγγενείς μετά από 42 χρόνια να έχουν τις απαντήσεις που πρέπει

Ανέφερε ότι στις 10 Οκτωβρίου ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι στην Αθήνα σε εκδήλωση, για να τιμήσει εκ μέρους της Κυπριακής Πολιτείας και τους Ελλαδίτες αγνοούμενους μας.

Αρχές Σεπτεμβρίου, υπενθύμισε, θα γίνει ο επαναπατρισμός των οστών των λειψάνων των 15 παλικαριών του ΝΟΡΑΤΛΑΣ.
“Εχουμε συζητήσει σήμερα κάποια διαδικαστικά θέματα και επίσης συντονιζόμαστε ώστε τα λανθασμένα οστά που έχουν δοθεί σε οικογένειες στην Ελλάδα να δοθούν το συντομότερο γιατί σίγουρα αυτό θα επιλύσει κάποιες άλλες εκκρεμότητες”, ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου είπε πως ενημέρωσε επίσης για το γεγονός, ότι ακόμα δεν υπάρχουν απαντήσεις όσον αφορά τα οστά που έχουν ψεκαστεί το 1990 από το εργαστήρι του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, που κι αυτή είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα, μια μεγάλη πληγή γιατί αυτά τα οστά στα οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί γενετικό υλικό αυτή την στιγμή, μπορούν να αφορούν πολλές οικογένειες.

Από την πλευρά της, η κ. Καλμπουρτζή είπε ότι “ο χρόνος πλέον σταμάτησε και είναι αρνητικός για εμάς, 42 χρόνια είναι πάρα πολλά για τα υπόλοιπα που έχουμε, για τις αναζητήσεις μας”.

Είπε ότι στην συνάντηση με τον κ. Φωτίου, υπήρξε μια πολύ καλή ενημέρωση, έγινε μια κατηγοροποίηση των εκκρεμοτήτων που για εμάς, όπως σημείωσε, τα διαδικαστικά είναι πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε κάποιο καλύτερο χρονικό αποτέλεσμα

“Εκκρεμεί το DNA και γίνονται προσπάθειες σε αυτό, δηλαδή να λάβουμε δείγματα από όλες τις οικογένειες, εκκρεμούν οι επιστροφές λειψάνων. Εχουμε αρχίσει και συνεχίζουμε. Ελπίζω αυτή η αλυσίδα να συνεχίσει την κανονική της ροή”, σημείωσε.

Σε σχέση με τα εμποτισμένα οστά που βρίσκονται στο εργαστήρι στην Αμερική, είπε πως “δεν έχει κανένας την ευθύνη, παρά μόνο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει το κομμάτι αυτό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.