Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Βήματα προσέγγισης από τη Τουρκία με το βλέμμα στα πετρέλαια του Αιγαίου

Την απόφαση της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μετέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου για θέματα πυρηνικής ασφάλειας που ξεκινά σήμερα, Δευτέρα, στη Σεούλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας του ανακοίνωσε ότι θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα ανέφερε ότι συνεχάρη τον κ. Ερντογάν «για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες», προσθέτοντας ότι χάρηκε που άκουσε για την απόφασή του να ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης.

Το 1971 η σχολή έκλεισε εξαιτίας ενός τουρκικού νόμου που απαγόρευε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το 1998 η επιτροπή ιδιοκτητών της σχολής διατάχθηκε να διαλυθεί, αλλά διεθνής κριτική έπεισε την Άγκυρα να ακυρώσει τη διαταγή.

_________

Η επίθεση φιλίας της Άγκυρας καλά κρατεί τις τελευταίες 2 ημέρες, το πρώτο βήμα έγινε με τα σχέδια ανοίγματος της Αμμοχώστου και σήμερα μετά από συνάντηση με το Μπαράκ Ομπάμα,ανακοινώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη του προέδρου των Η.Π.Α. ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι το άνοιγμα της μητέρας του γένους Σχολή.

Η τελική απόφαση αναμένετε μέχρι το τέλος του έτους ή και συντομότερα.Η επίθεση φιλίας της Άγκυρα φυσικά δεν γίνετε χωρίς ανταλλάγματα, η Τουρκία τα τελευταία 2,3 χρόνια έχει μπει στην απομόνωση διεθνώς,κάτι οι συγκρούσεις με το ΠΚΚ κάτι οι ακραίες θέσεις των στρατηγών της, την έχουν φέρει στη γωνία και παλεύει με αυτό το τρόπο να επανέλθει στο διεθνές προσκήνιο.Οι Άραβες της γύρισαν τη πλάτη όταν κατά της διάρκεια των συγκρούσεων στη Λιβύη και στην επανάσταση στη Αίγυπτο, αυτές οι δύο χώρες δεν δέχθηκαν τη Τουρκία ως τρίτο συνομιλητή για την επίλυση της κρίσης.

Η Άγκυρα αποβλέπει στα πετρέλαια και το φυσικό αέριο του Αιγαίου, είναι ο μόνος τρόπος για να μπει στο διεθνές παιχνίδι και να έχει και μια θέση ανάμεσα στις ενεργειακές χώρες του κόσμου.Αυτός είναι ο λόγος που η Τουρκία κάνει αυτά τα βήματα προσέγγισης με την Ελλάδα και τη Κύπρο.Δεν είναι τυχαίες και οι συλλήψεις ακραίων στρατιωτικών τα τελευταία δύο χρόνια στη γείτονα χώρα.

Ένα πολύ μεγάλο ζήτημα όμως εγείρεται με την υγεία του Ερντογάν, μπορεί ο Ερντογάν να αντεπεξέλθει των προβλημάτων που έχει ώστε να μην κινδυνεύσει η Τουρκία με αποσταθεροποίηση; Γιατί ενδεχόμενη κρίση στη γείτονα χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η Ελλάδα ακόμα και τώρα έχει το πάνω χέρι...αρκεί να το καταλάβουν οι πολιτικοί μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.