Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Αντιδράσεις της Κυπριακής πλευράς στο άνοιγμα της Αμμοχώστου

Πηγή: sigmalive



Το δημοσίευμα της Μιλλιέτ αναφέρει ότι στην πόλη των Βαρωσίων πριν από 1974 υπήρχαν 10 χιλιάδες τουριστικές κλίνες, 45 ξενοδοχεία και 60 πολυκατοικίες με τουριστικά διαμερίσματα. Το 58% του τουρισμού τότε ήταν σε αυτή την περιοχή. Στο Βαρώσι υπήρχαν 3 χιλ. εμπορικές μονάδες, 99 κέντρα διασκέδασης, 143 κυβερνητικά γραφεία, 4.649 ιδιωτικές κατοικίες, 21 τράπεζες, 24 θέατρα και κινηματογράφοι, 380 ημιτελείς οικοδομές και βιβλιοθήκη που περιείχε 8.500 βιβλία στην ελληνική, αγγλική και τουρκική.

Αντιδράσεις Κυπριακής πλευράς

ΥΠΕΞ Μαρκουλλή: «Εποικισμός της Αμμοχώστου σημαίνει τέλος ενταξιακής πορείας της Τουρκίας»

Ενδεχόμενος επικοισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για το ζήτημα που δημιουργείται.

Η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας στο ΡΙΚ είπε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ανώτερο σύμβουλο της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, από τον οποίο θα ζητήσει επίσης την πλήρη διερεύνηση του θέματος.

Η κ. Μαρκουλλή διαβεβαίωσε ότι από μια πρώτη έρευνα των υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπιστώθηκε ότι δεν έγινε οποιαδήποτε αλλαγή του "στάτους κβο" στην περιοχή, ούτε και γίνονται έργα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ωστόσο, η υπουργός τόνισε πως σε περίπτωση που ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 και 789, τα οποία προνοούν μεταβίβαση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών και την επιστροφή των νομίμων κατοίκων.

Η κ. Μαρκουλλή προειδοποίησε ότι τυχόν εποικισμός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου θα τερματίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Δήμαρχος Αμμοχώστου: "Τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους"

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κίνηση τακτικής και εντυπωσιασμού από πλευράς Τουρκίας, δήλωσε στο Sigmalive, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να έλθει σε επαφή και συνεννόηση με τον ΟΗΕ και την ΕΕ, τονίζοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν να ανοίξουν την πόλη υπό τ/κ διοίκηση».

Στην περίπτωση που επιστραφεί η πόλη υπο τ/κ διοίκηση, ανέφερε ο Δήμαρχος, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα και στις ελεύθερες περιοχές αλλά και ο απώτερος σκοπός τους είναι να εποικήσουν την πόλη. «Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η πόλις πρέπει να δοθεί με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από το τελευταίο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου», επεσήμανε ο κ. Γαλανός, προσθέτωντας ότι «πρέπει να δοθεί στα ΗΕ και στη συνέχεια στους νόμιμους κατοίκους και στο νόμιμο κράτος. Τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους».

Δεν είναι πρόταση ουσίας για επιστροφή των Αμμοχωστιανών υπό συνθήκες ασφαλείας. Είναι περισσότερο μια κίνηση-παγίδα για την ΚΔ. «Περιμένουμε περισσότερη πληροφόρηση», κατέληξε ο Δήμαρχος.

Η δήλωση των Τούρκων για άνοιγμα της Αμμοχώστου, είναι ουσιαστικά έκφραση της πρόθεσης τους για τουρκικό εποικισμό της Αμμοχώστου, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΕΥΡΩΚΟ. Προστίθεται, στην ανακοίνωση, ότι «πρέπει να καταγγελθεί άμεσα» και καλεί τον Πρόεδρο Χριστόφιας να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα.

Oικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι έγιναν και γίνονται λάθη στη διαχείριση του θέματος της επιστροφής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και πως είναι όντως πολύ ανησυχητικές οι πληροφορίες, που προέρχονται από τον τουρκικό Τύπο, σχετικά με νέους σχεδιασμούς των Τούρκων για την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

''Η προγραμματιζόμενη πονηρή κίνηση των Τούρκων για την Αμμόχωστο επιβάλλει την άμεση προώθηση της πρότασης των Οικολόγων για 'ελεύθερη και πράσινη Αμμόχωστο', πρότασης που προνοεί την έναρξη έργων για οικολογική και σύγχρονη ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών'', όπως δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, Ελένη Χρυσοστόμου.

Η πρόταση αυτή των Οικολόγων προβλέπει, επίσης, όπως είπε η κ. Χρυσοστόμου, την ''επιστροφή των νόμιμων κατοίκων στις περιουσίες τους και επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, για να σταματήσει τελεσίδικα η υπόθεση του λεγόμενου κανονισμού του απευθείας εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κατεχόμενα''.

''Σύμφωνα με όσα σκόπιμα έχουν διαρρεύσει'', είπε η κ. Χρυσοστόμου, ''οι Τούρκοι ετοιμάζονται να διευρύνουν την προσέγγιση της γνωστής επιτροπής περιουσιών, έτσι ώστε να προσφέρεται στους ιδιοκτήτες γης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο μαζί με την επιλογή της αποζημίωσης και η επιλογή της ανταλλαγής ή της επιστροφής της περιουσίας τους''.

''Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το 'δικαίωμα' αυτό δεν θα έχουν οι κληρονόμοι των όσων ιδιοκτητών ζούσαν το 1974'', τόνισε η κ. Χρυσοστόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.