Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλούν οι πληροφορίες της Μιλιέτ

Συνεχίζονται και σήμερα οι αντιδράσεις στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ για μονομερές άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από ένα δημοσίευμα.

Σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για την Αμμόχωστο και περί της σκέψης που υπάρχει από μέρους της Τουρκίας να ανοίξει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την περιοχή.

«Ασφαλώς», σημείωσε, «πρέπει να επαγρυπνούμε και να λειτουργούμε προληπτικά». Ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του λέγοντας ότι δίνει το πλαίσιο της προσέγγισης που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με το θέμα της Αμμοχώστου.

Καταγγέλλει την Τουρκία ο Ομήρου
Ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου
κατήγγειλε την Τουρκία για δολιότητα και τεχνάσματα σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δόλλη, ο κ. Ομήρου υπέδειξε ότι υποχρέωση της Άγκυρας είναι να παραδώσει την πόλη στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να την προετοιμάσουν για να την αποδώσουν στους νόμιμους κατοίκους και τους κληρονόμους τους.

Υπενθύμισε τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου κα τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Τουρκία σκαρφίζεται πράγματα
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσος Μητσόπουλος τόνισε ότι
πρώτα απ’ όλα πρέπει να αξιολογηθεί η βασιμότητα του συγκεκριμένου δημοσιεύματος της Μιλιέτ, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Ωστόσο», πρόσθεσε, «οι ελεγχόμενες διαρροές του τουρκικού κράτους σε εφημερίδες δεν είναι κάτι άγνωστο, συνεπώς κάποια δόση αλήθειας πρέπει να υπάρχει στο συγκεκριμένο δημοσίευμα».

Είναι προφανές είπε ο κ. Μητσόπουλος ότι η Τουρκία έχοντας να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα πολιτικά διλήμματα, ένα από τα οποία είναι η ανάληψη της κυπριακής Προεδρίας, σκαρφίζεται συγκεκριμένους τρόπους για να δημιουργήσει πλασματικές εντυπώσεις.

Θα πρέπει τόνισε να έχουμε σχέδιο και στρατηγική για την αντιμετώπιση των κινήσεων της Άγκυρας.

Να δράσουμε προληπτικά
Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε ενδεχόμενο μονομερές άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, τονίζοντας ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να δράσει προληπτικά.

Η Τουρκία είπε συνεχίζει να αψηφά τα ψηφίσματα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο και γυρίζει την πλάτη σε δημιουργικές προτάσεις της ε/κ πλευράς που συμβάλουν στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ΕΕ στην οποία η Τουρκία επιθυμεί την ένταξη της.

Ζήτησε ακόμα από την πολιτική ηγεσία να ενώσει δυνάμεις προωθώντας την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για μεταβίβαση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη.

Χρειάζεται σοβαρότητα
Η Τουρκία επιδιώκει να συνδέσει την κίνηση της με την κυπριακή Προεδρία, δήλωσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, σημειώνοντας ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να την αναλύσει με την αναγκαία σοβαρότητα.

Μιλώντας επίσης στο ΡΙΚ, ο κ. Βαρνάβας τόνισε ότι από τη στιγμή που η Τουρκία ανέδειξε το ζήτημα και η πάγια θέση της ε/κ πλευράς είναι η μεταβίβαση της πόλης στα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει η Λευκωσία να το θέσει στη σωστή του βάση, δηλαδή η επιστροφή να γίνει με βάση τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ΕΔΕΚ», πρόσθεσε, «θα αναλάβει πρωτοβουλία παρεμβαίνοντας προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Δεν είναι εφικτό
Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου δεν μπορεί να κατοικηθεί σε λιγότερο από ένα χρόνο ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστησης Νίκος Μεσαρίτης.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες της Μιλιέτ επεσήμανε ότι εφόσον οι εργασίες της ανοικοδόμησης δεν έχουν αρχίσει η επιστροφή δεν είναι εφικτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.