Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Aποκέντρωση...στη πράξη και όχι στα λόγια

Πριν λίγες ημέρες ο υιός Ψυχάρης δήλωσε σε κάποια εφημερίδα ότι το πολιτικό σύστημα και οι υπηρεσίες του χρειάζονται μια είδους αποκέντρωσης.Είχε προτείνει η Βουλή να πάψει να συνεδριάζει στο γνωστό κτίριο και να μετακομίσει σε άλλες εγκαταστάσεις μακρυά από το κέντρο και το κτίριο της Βουλής να φιλοξενεί μόνο εθιμοτυπικές συνεδριάσεις.Με αυτό το τρόπο θα σταματούσαν οι διαδηλώσεις και το κέντρο με τα μαγαζιά θα ήταν πλέον προσπελάσιμο και ανοικτό σε όλους τους πολίτες.

Εν μέρη έχει δίκιο...οι υπηρεσίες του κράτους θα έπρεπε κάποιες από αυτές να φύγουν και να πάνε στην επαρχία.Εκεί που έχει άδικο ο υιός Ψυχάρης είναι ότι η δήλωση του αυτή δείχνει ότι το πολιτικό σύστημα φοβάται τους πολίτες και μια μετακόμιση των υπηρεσιών δεν θα απέδιδε τα αναμενόμενα.Δεν είναι σοβαρός λόγος οι πορείες για να μετακινηθούν Υπουργεία και Υπηρεσίες του κράτους.Και ο κ.Ψυχάρης δεν σκέφθηκε ότι ένα καινούργιο κτήριο που θα στέγαζε τη νέα Βουλή θα κόστιζε στον Έλληνα νέους φόρους και νέα χαράτσια,γιατί από τη τσέπη τους οι 300 δεν θα πλήρωναν ώστε να χτιστεί η νέα Βουλή,οι μαλάκες οι φορολογούμενοι θα το πληρώσουν!!!

Αν όμως το κράτος αποφάσιζε κάποια στιγμή να μετακομίσει τις υπηρεσίες με ένα σωστό και δομημένο πλάνο θα κέρδιζε σίγουρα όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και στη πράξη το κράτος θα έβγαινε ωφελημένο.

Το πρώτο Υπουργείο που δεν πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα είναι το
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το Υπουργείο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφερθεί σε μια αγροτική περιοχή,όπως πχ. στη Λάρισα ή στην Αχαία.

Το δεύτερο Υπουργείο που δεν πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα είναι το 
Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Θα μπορούσε και αυτό το Υπουργείο να βρίσκεται στην επαρχία ή σε μια μεγάλη πόλη όπως τη Θεσσαλονίκη!!!

Το τρίτο Υπουργείο που θα έπρεπε να είναι στην επαρχία είναι το
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Τι δουλειά έχει να βρίσκεται αυτό το Υπουργείο στην Αθήνα!!Θα μπορούσε να βρίσκεται σε ένα νησί!!Όπως στη Ρόδο ή τη Κέρκυρα και τη Κεφαλονιά.Και αν δεν θέλουν το νήσι ως έδρα ενός Υπουργείου τότε η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να φιλοξενήσει ακόμα ένα Υπουργείο χωρίς κανένα πρόβλημα.
Για να μη πούμε ότι το Υπουργείο αυτό θα έπρεπε να βρίσκεται στη Βεργίνα ή στην Αρχαία Ολυμπία!!Στη Βεργίνα για τους γνωστούς λόγους -Μακεδονικό- και στην Αρχαία Ολυμπία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες,το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στο κόσμο. 

Το τέταρτό Υπουργείο είναι ένα εν δυνάμει Υπουργείο,το ΥΠ.Ναυτιλίας. Που κακώς το κατάργησαν και δεν το έχουν επαναφέρει ως ένα αυτόνομο Υπουργείο.
Θα μπορούσαν αν ήθελαν να στεγάσουν το Ναυτιλίας στη Πάτρα...που είναι το μεγαλύτερο Λιμάνι προς την Ευρώπη που έχουμε σαν χώρα.Όχι ότι και ο Πειραιάς πάει πίσω,αλλά σε μια αποκέντρωση θα μπορούσε το συγκεκριμένο υπουργείο να αλλάξει τοποθεσία ευκολότερα.

Μέχρι στιγμής έχουμε 4 Υπουργεία στην επαρχία...πάμε ΄τώρα σε οργανισμούς, γραμματείες κτλ...

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που βρίσκεται στη Κηφισίας..θα μπορούσε να πάει στη Θεσσαλονίκη.

Η Σχολή Ευελπίδων θα μπορούσε να πάει στον Έβρο και να στηρίξει το κράτος με αυτό το τρόπο ακόμα περισσότερο την εξωτερική του πολιτική και τις θέσεις του διεθνώς για τη περιοχή.

Επίσης και οι υπόλοιπες Στρατιωτικές Σχολές τα τελευταία έτη φοίτησης θα μπορούσαν να γίνουν σε ακριτικές περιοχές(Έβρος-Ιωάννινα-Ρόδο-Κρήτη ή όπου αλλού υπάρχουν προβλήματα)!!Για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο περιοχές που έχουν τεθεί ή σκέφτονται να θέσουν υπό αμφισβήτηση ξένες δυνάμεις.

Αν λοιπόν το κράτος αποφάσιζε κάποια στιγμή να φύγει από τα στενά όρια των Αθηνών τότε θα ανακάλυπτε ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που προφανώς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν!!!

Το να φύγεις από το κέντρο της Αθήνας για να αποφύγεις τους διαδηλωτές δεν είναι λύση,αν φύγεις όμως από την Αθήνα και μεταφέρεις τις υπηρεσίες του κράτους στην επαρχία, δίνοντας ταυτόχρονα και στους πολίτες ένα πραγματικό αναπτυξιακό όραμα-πρόγραμμα τότε η πράξη αυτή μόνο οφέλη θα φέρει στο υδροκέφαλο κράτος της Αθήνας.Γιατί βλέποντας οι πολίτες ότι το κράτος φεύγει και πάει στην επαρχία,θα σκεφθεί και αυτός πολύ σοβαρά να φύγει και να πάει στην επαρχία να ζήσει!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.