Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Η Ελλάδα έχοντας παγώσει την εξωτερική της πολιτική βρίσκεται ξαφνικά ανάμεσα στην Ρωσία και στις Η.Π.Α.


Πως μπήκαμε στην μέγγενη ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ

Η Μόσχα ζήτησε από την Ελληνική Κυβέρνηση και πήρε άδεια για πτήσεις μεταγωγικών της αεροσκαφών για Συρία, μέσω του FIR Αθηνών. Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik η χρονική περίοδος που ζητήθηκε ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και τερματίζεται στις 24 του ίδιου μήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε  ρωσικό αίτημα χρήσης του ελληνικού FIR, από το οποίο ζητείται να διέλθουν πολιτικά αεροσκάφη, τα οποία θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία.

Τι ζήτησαν οι Η.Π.Α.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν μέσω του ΥΠ.ΕΞ. να ανακληθεί αυτή η άδεια και να πάψει η Ρωσία να χρησιμοποιεί το Ελληνικό ΦΙΡ για πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών. Οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι μέσα στα αεροσκάφη δεν υπάρχουν ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά στρατιωτικό υλικό για τις Δυνάμεις του Άσαντ.

Τι απάντησε η Ελληνική Κυβέρνηση στις Η.Π.Α.

Το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. σε πρώτη φάση διέρρεε ότι το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και σε δεύτερη φάση αναφέρουν ότι το αίτημα εξετάζεται. Τα κολλήματα που θα επικαλεστεί το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. θα είναι ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου απλά την εκτελεί, μια λογική εξήγηση που δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί από τις Η.Π.Α. και πολύ δύσκολα επίσης οι Η.Π.Α. μπορούν να πιέσουν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να αλλάξει αυτή την απόφαση.

Παγωμένη εξωτερική πολιτική

Η Ελλάδα αποφάσισε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ, να απαξιώσει πλήρως την εξωτερική πολιτική της χώρας. παρέδωσε τα κλειδιά στο Βερολίνο και πάγωσε τις σχέσεις με την Ορθόδοξη Ρωσία. Η Ελλάδα δέχτηκε πολύ ισχυρό πλήγμα από τον αποκλεισμό των γεωργικών προϊόντων από την Ρωσία και ο εξαγωγικός κλάδος επλήγει βάναυσα από τους αποκλεισμούς των εταιριών(μεταλλευμάτων-αλουμινίου-κατασκευαστικός κλάδος ) στην πολύ μεγάλη αγορά της Ρωσίας. Η απώλεια εσόδων για τις Ελληνικές εταιρίες ήταν καταστρεπτική και οδήγησαν σε χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας στους εξαγωγικούς κλάδους.

Τι έκαναν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για την εξωτερική πολιτική;

Ο Τσίπρας σε μια πρώτη φάση παρασύρθηκε από την μανία του Λαφαζάνη να προσεγγίσει την Ρωσία με σκοπό την συμπόρευση και την σταδιακή αποδέσμευση μας από την Ε.Ε., όμως οι συνδυασμοί χρέους και του ανύπαρκτου παραγωγικού τομέα πάγωσε τα όνειρα του Ρωσόφιλου Λαφαζάνη. Οι Ρώσοι από την άλλη πλευρά είπαν στον Αλέξη στις συναντήσεις που είχαν σε Ρωσικό έδαφος, ότι εμείς θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας αλλά εσείς πρέπει να σταματήσετε τις κυρώσεις εναντίον μας, από την πλευρά της σε πρώτη φάση η Ελληνική πλευρά απάντησε θετικά αλλά έμεινε σε μια απλή άρνηση της σε ένα κοινό ανακοινωθέν της Ε.Ε. για τις νέες κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία. Η Ελληνική πλευρά άφησε στην άκρη τα όνειρα Λαφαζάνη και προχώρησε στην συζήτηση για την συνέχιση του Ρωσο-Τουρκικού αγωγού που μετά τον ΤΑΠ θα ήταν ο δεύτερος αγωγός που θα περάσει από την Ελληνική επικράτεια και θα καταστούσε την χώρα κόμβο ενεργειακό στα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη. Οι συζητήσεις πήγαν καλά, έπεσαν και κάποιες πρώτες υπογραφές αλλά το θέμα έχει κολλήσει την Τουρκία που όπως φαίνεται οι Ρώσοι αλλάζουν τα σχέδια του αγωγού(το που θα γίνει το έργο)και η όλη συζήτηση όπως φαίνεται θα καθυστερήσει μέχρι να υπάρξει λύση στο θέμα της διέλευσης του αγωγού. Με αυτά και με αυτά οι οριστικές υπογραφές πήγαν πίσω και η Ελλάδα έχασε μια προκαταβολή που άλλοι την προσδιόριζαν στα 3δις και άλλοι την έφταναν μέχρι και στα 5.6δις ευρώ, να τονιστεί ότι το έργο θα ήταν με χρηματοδότηση Ρωσικών Τραπεζών, Ρωσικών ιδιωτικών κεφαλαίων και μικρής συμμετοχής Ελληνικών Τραπεζών.

Η Ρωσία θέλοντας όμως να κλείσει το μάτι στην Ελλάδα, έστω και με πλάγιο τρόπο, άφησε μια χαραμάδα διέλευσης Ελληνικών προϊόντων μέσω ενός πολύπλοκου και ιδιαίτερα δύσχρηστου συστήματος εξαγωγικών εταιριών με σκοπό να δώσει στην Ελλάδα μια χαραμάδα αισιοδοξίας στον εξαγωγικό της τομέα αλλά και στον Γεωργικό-κτηνοτροφικό τομέα, που η Ρωσία παραδοσιακά αποτελεί τον δυνατό μας εταίρο. Φυσικά οι ανάγκες της Ελλάδα αλλά και της Ρωσίας δεν καλύφθηκαν ούτε στο ελάχιστο, αφού οι κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία είναι ιδιαίτερα σκληρές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ άνοιξε το κανάλι επικοινωνίας στο τόξο ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ-ΑΙΓΥΠΤΟΣ, ένα κανάλι που είναι πολύ χρήσιμο για το άμεσο μέλλον της χώρας μας στο θέμα της ΑΟΖ και της αξιοποίησης του πλούτου που κρύβει το Αιγαίο. Μια σύμπραξη χωρών που θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει δεκαετίες πριν. Η ανάγκη για σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να διασφαλιστεί μόνον αν ΚΥΠΡΟΣ-ΙΣΡΑΗΛ και η ΑΙΓΥΠΤΟΣ συμπράξουν όλες μαζί για το κοινό καλό και θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη ιδεοληψίες που στο παρελθόν άφησαν αυτά κράτη σε απόσταση και σε μια παράδοξη απομόνωση των εξωτερικών του πολιτικών.

Στις Αραβικές χώρες υπήρξε μια άνθηση των σχέσεων ιδιαιτέρως με το ΚΑΤΑΡ που κάθε χρόνο καταφθάνουν στην χώρας μας Αξιωματικοί διαφόρων όπλων του, για εκπαίδευση στα προηγμένα συστήματα που διαθέτει η χώρας μας, μεγάλη σημασία δίνουν στις εγκαταστάσεις των Ε.Δ. μας στην Αλεξανδρούπολη που η δυνατότητα για εκπαίδευση ξένων δυνάμεων είναι από την πλευρά μας σε άριστο επίπεδο που πολλές Ευρωπαϊκές χώρες αυτή τη στιγμή θα ζήλευαν. Το ΚΑΤΑΡ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ουσιαστικά ένα δορυφόρος των Η.Π.Α. στην περιοχή και μέσω διπλωματικών καναλιών μπορούν να περνούν τα ανάλογα μηνύματα.

Γενικότερα η εξωτερική πολιτική άνοιξε κάποια μονοπάτια αλλά δειλά, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η σύντομη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ δεν άφηνε περιθώρια για καλύτερες λύσεις. Οι εμμονές του Λαφαζάνη για Κολομβία και λοιπά αστεία παραδείγματα έπεσαν στο κενό και η λύση της Κίνας αφέθηκε στην άκρη, αφού οι Κινέζοι το μόνο που επιθυμούν είναι τα logistics και δεν τους ενδιαφέρει κάτι άλλο αυτή τη στιγμή.

Θα μπλέξει η Ελλάδα σε ένα νέο ψυχρό πόλεμο;

Οι Ρώσοι εδώ και μερικές εβδομάδες έχουν καταστήσει σαφές ότι ΔΕΝ θα αφήσουν τον Άσαντ να πέσει με κανένα τρόπο, γι αυτό και του στέλνουν έστω και περιορισμένα υλικό για να βοηθηθεί στα πεδία μαχών, φωτογραφίες με τροχοφόρα οχήματα μεταφορά προσωπικού κάνουν το γύρο του διαδικτύου και φωτογραφίες με νέα οπλικά συστήματα(φορητός οπλισμός-συστήματα επικοινωνίας-φορητοί εκτοξευτές, πυρομαχικά) αποστέλλονται καθημερινά στην ΣΥΡΙΑ. Σήμερα υπήρξε και η πληροφορία στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι Ρώσοι θα στείλουν και πολεμικά αεροσκάφη στην περιοχή κάτι που σίγουρα θα οξύνει την ένταση. Οι Αμερικάνοι ήδη επιχειρούν κατά του Ι.Κ. από την Τουρκία που έχουν πάρει ειδική άδεια εδώ και καιρό. 

Μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα με μια υπηρεσιακή κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και κοιτά προς τις εκλογές για να βρει μια νέα κυβέρνηση που θα την οδηγήσει σε ήσυχα μονοπάτια. Οι παραδοξότητες βέβαια είναι για την Ελλάδα ότι ο ήλιος και η νύχτα, είναι βαθιά ριζωμένες στην σάρκα του Έλληνα και πολύ δύσκολα θα αλλάξει συνήθειες. 

Στο ερώτημα, αν θα μπλέξει η Ελλάδα, μπορεί κάποιος να απαντήσει ως εξής: "και πότε δεν έμπλεξε;" Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ κρίσιμο, οι Αμερικανοί να θα πιέσουν με κάθε τρόπο την Ελλάδα να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στους Ρώσους και να μην τους διευκολύνει ξανά, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ρώσοι επέλεξαν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για να ζητήσουν άδεια από το Ελληνικό ΦΙΡ, γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα θα ασχολούνται με τις εκλογές και ότι κανείς δεν θα τους πει "ε παιδιά τι γίνετε, τι περνάτε με τα μεταγωγικά" που κατά σύμπτωση είναι δήθεν πολιτικά αεροσκάφη αλλά με στρατιωτικές προδιαγραφές!! Οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα έξυπνοι, όταν όμως θέλουν να είναι έξυπνοι αλλά είναι και παρτάκιδες, κοιτούν μόνο το συμφέρον τους.

Μέχρι να μπει ο χειμώνας θα δούμε πολλά να συμβαίνουν στον τόπο μας και γι αυτό θα πρέπει όλοι μας να προσέχουμε τι διαβάζουμε, ποιος το λέει, γιατί το γράφει, που το γράφει, πως το γράφει, γενικότερα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και να μην πέσουμε στην παγίδα που μας στήνουν οι έξω, γιατί η Ελλάδα είχε πάντα εφιάλτες και έξω και μέσα. Το πολιτικό ατύχημα ή το διπλωματικό ατύχημα το θέλουν πολλοί στην Ευρώπη αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αν οι Ρώσοι αποφασίσουν να εμπλακούν περαιτέρω στην ΣΥΡΙΑ τότε ναι μπλέξαμε..

Μπορούσαμε να το αποφύγουμε;

ΟΧΙ... όταν μια χώρα είναι σταυροδρόμι πολιτισμών, δύσκολα μένει έξω από τις εξελίξεις και ή γιγαντώνει την εξωτερική της πολιτική ή αφήνει κάτω τα μολύβια(ΝΔ - Α.Σαμαράς)γίνετε πιόνι των μεγάλων δυνάμεων και περιμένει την μοίρα που θα της ορίσουν άλλοι.

Γι αυτό και το ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ συντάσσεται με την ενεργή εξωτερική πολιτική, ανεξαρτήτως κομμάτων" και ΔΕΝ συμφωνεί με το "έλα μωρέ, εμείς θα αλλάξουμε τον κόσμο;" του ανίκανου Αντώνη Σαμαρά -ΝΔ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.