Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ΓΕΕΘΑ 15/09/2015 - Ημερησία Διαταγή Παραδίδοντος Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας


Ημερησία Διαταγή Παραδίδοντος Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο της 15ης Σεπτεμβρίου 2015 Άντρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό 

Παραδίδω σήμερα μετά από απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας, τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στον Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, αναλαμβάνοντας μετά από την εκλογή μου από τα μέλη της Στρατιωτικής Επιτροπής και απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης την θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποκλίνομαι με σεβασμό στις ένδοξες Πολεμικές Σημαίες και αποτίνω φόρο τιμής σε όσους προσέφεραν την ζωή τους η τη σωματική τους ακεραιότητα κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, είτε στους αγώνες του έθνους, είτε στη διάρκεια δραστηριοτήτων της ειρηνικής περιόδου. 

Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πολιτεία, την Πολιτική Ηγεσία και ιδιαίτερα τους Πρωθυπουργούς και τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας όλων των Κυβερνήσεων από το 2011 που ανέλαβα τα καθήκοντα μου, για την τιμή την οποία μου επιφύλαξαν, να ηγηθώ των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από την θέση του Αρχηγού του Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Την στιγμή αυτή κατακλύζομαι από τιμή και υπερηφάνεια, για τα όσα κατά την πλέον των σαράντα ετών πορεία μου στις Ένοπλες Δυνάμεις, βίωσα. Το Σεπτέμβριο του 1974 που εντάχθηκα στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι ΕΔ ήταν ένας θεσμός σε διάσταση με την κοινωνία ενώ σήμερα χαίρουν της εκτίμησης και του σεβασμού του συνόλου του ελληνικού λαό στον υπερθετικό βαθμό. Και αυτό οφείλεται στις προσπάθειες όλων όσων υπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια και θα πρέπει όλοι να είναι εξαιρετικά υπερήφανοι γι' αυτό.

 Η πολιτεία μου εμπιστεύτηκε την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια κρίσιμη εποχή για την χώρα. Μια εποχή σκληρής δημοσιονομικής κρίσης. Η δραστική μείωση των προϋπολογισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, λειτουργικών και αναπτυξιακών, άσκησαν ιδιαίτερη πίεση τόσο σε προσωπικό-οικογενειακό επίπεδο στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού, όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο στην λειτουργία των μονάδων. Και αυτό την στιγμή που το γεωπολιτικό περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή μας κατέρρεε και οι απαιτήσεις της πολιτείας για συνδρομή σε άλλους φορείς αυξάνονται. Δεν θα ήταν δυνατόν να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις αυτές χωρίς την τιτάνια, αγόγγυστη και άοκνη προσπάθεια του συνόλου του προσωπικού, που κατάφερε με μοναδικό τρόπο να κρατήσει την εκτέλεση της αποστολής του ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από τα προβλήματα τα οποία οι συγκεκριμένες δημοσιονομικές συνθήκες επέφεραν στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή. 

Αποσυνδέσαμε την εκτέλεση της αποστολής μας για την διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και αυτό είναι το μεγαλείο και η δύναμη του στρατιωτικού προσωπικού. Οφείλω να τονίσω ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει καθημερινά η χώρα θα πολλαπλασιαστούν αν η δύναμη αυτή του στρατιωτικού προσωπικού καμφθεί. Ένας μεγάλος αριθμός ασκήσεων ετοιμότητας των γνωστών με την επωνυμία ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ αλλά και μεγαλύτερης κλίμακας προγραμματισμένων ασκήσεων διατάχτηκε και εκτελέστηκε από τους άνδρες και τις γυναίκες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας μας τα τελευταία χρόνια. Είχαν σαν σκοπό την εκπαίδευση του προσωπικού, την εμβάθυνση της διακλαδικότητας, την δοκιμή των επιχειρησιακών σχεδίων, την αναβάθμιση της μαχητικής μας ισχύος, άλλα και την εκπομπή μηνύματος αποτροπής προς κάθε ενδιαφερόμενο. Η μεγαλύτερη αποτροπή όμως ήταν η αναμφισβήτητη ετοιμότητα και αποφασιστικότητα που επιδείξαμε τα τελευταία αυτά χρόνια μέσω των συνεχών ασκήσεων. 

Το προσωπικό μας κινδύνευσε και δοκιμάστηκε πολλές φορές σ' αυτές τις ασκήσεις. Τους συγχαίρω και τιμώ γι' αυτό. Σαν αντίδοτο στην κρίση ανατρέξαμε στην πλούσια και ένδοξη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων και στις παραδόσεις μας οι οποίες αποτελούν το πολυτιμότερο κληροδότημα και από εκεί αντλήσαμε ηθική δύναμη. Η διασύνδεση αυτή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων με το ένδοξο παρελθόν αναδύθηκε και αναδείχθηκε δίνοντας μας δύναμη για το παρόν και το μέλλον και συνδέοντας μας περισσότερο με τη συλλογική ιστορική μνήμη και την Ελληνική κοινωνία. Ο Εθνικός Ύμνος, η απόδοση Πολεμικών Σημαιών, ο εορτασμός των εκατό ετών από τους Βαλκανικούς πολέμους και οι εορτασμοί σε διάφορες πόλεις αλλά και στη Μάνη και στο Δυρό ήταν μερικά στοιχεία από αυτή την αναβίωση της παράδοσης. Επενδύσαμε στην ποιοτική αναβάθμιση των στελεχών μέσα από την ακαδημαϊκή επιμόρφωση και την μεταπτυχιακή εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώσαμε νέες απαιτήσεις , νέες ευκαιρίες και νέα πρότυπα για τα στελέχη μας. 

Ο Αξιωματικός του μέλλοντος θα πρέπει να διαθέτει ισχυρά στρατιωτικά άλλα και ακαδημαϊκά εχέγγυα. Στην ημερήσια διαταγή της ανάληψης των καθηκόντων μου, πριν από τέσσερα χρόνια, ζήτησα από όλους πίστη στην Πατρίδα και υπακοή στο Σύνταγμα και στους νόμους του Κράτους. Το τηρήσατε κατά απόλυτο τρόπο και γι' αυτό χαίρετε της εμπιστοσύνης, της εκτίμησης και του σεβασμού του Ελληνικού λαού. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να δανειστώ τη ρήση ενός παλαιότερου, ένδοξου Στρατηγού: «Τα μεγάλα εθνικά προβλήματα δεν απαιτούν την επαγγελματική σας ενασχόληση με αυτά ή στρατιωτικές λύσεις. Υπάρχουν άλλοι που τους όρισε ο λαός υπεύθυνους γι' αυτό. Η αποστολή σας παραμένει πάγια, καθοριστική και απαράβατη. Να αποτρέπετε τους πολέμους και αν αυτό δεν είναι δυνατό, να κερδίζετε τους πολέμους μας με βέβαιη γνώση ότι εάν χάσετε το έθνος θα καταστραφεί». Δεν θα μπορούσα να μην απευθυνθώ στους μαθητές όλων των Στρατιωτικών Σχολών που αποτελούν το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Από εκεί αρχίζουν όλα. Το βασικότερο στοιχείο που θα χαρακτηρίσει τη ζωή τους είναι η τήρηση του όρκου τους και η πίστη στην πατρίδα. Αυτό τους καθιστά ξεχωριστούς, τους καθιστά ελπίδα του έθνους για το αύριο. Θα ήθελα εδώ να σας θυμίσω τα λόγια του Θουκυδίδη που αποτελούν τη πηγή του ρητού της Σχολής Ευελπίδων: «Παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμη κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες». Δηλαδή: Να είστε τολμηροί πέραν από τις δυνάμεις σας να διακινδυνεύετε παρά τα όσα υπαγορεύει η φρόνησή σας και να διατηρείτε την αισιοδοξία σας εν μέσω των δεινών. Στον παραλαμβάνοντα Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τον καταξιωμένο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Είμαι βέβαιος ότι η Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκεται σε χέρια στιβαρά που θα τις καθοδηγήσουν με αποφασιστικότητα ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών. 

Η Πολιτεία, την 1η Νοεμβρίου 2011 μου ανέθεσε την υπέρτατη τιμή να διαφυλάξω και να προασπίσω 131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα ελληνικής γης και 26.683 μικρά και μεγάλα νησιά και βραχονησίδες σε μία περιοχή ιδιαίτερα μεγάλης γεωστρατηγικής αξίας κατά μια χρονική περίοδο με πολύ σημαντικές νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας. Σήμερα, με συγκίνηση και υπερηφάνεια παραδίδω στο Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τα 131.957 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 26.683 νησιά και βράχους που παρέλαβα, ούτε μια πιθαμή γης ή ένα βράχο λιγότερο. 

Τα φύλαξα με τη βοήθεια των ανδρών και των γυναικών των ΕΔ. Ήταν όλοι από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πιστοί συμπαραστάτες. Τους ευχαριστώ. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω το Μεγαλοδύναμο Θεό, για την υγεία και τη δύναμη που έδωσε σε μένα και την οικογένεια μου. Θέλω από βάθος καρδίας να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τις κόρες μου για τις οποίες είμαι υπερήφανος και ιδιαίτερα τη σύζυγό μου, η οποία αδιάλειπτα μου συμπαραστάθηκε και στήριξε τις επιλογές μου όλα αυτά τα χρόνια. 

Κλείνοντας την τελευταία Ημερήσια Διαταγή μου, σας καλώ όλους να αναφωνήσετε:

Ζήτω το Έθνος 

Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.