Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες (στις 04:00π.μ.) ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Κώστας Παπακώστας

Λευκωσία: Απεβίωσε τις πρώτες πρωινές ώρες (στις 04:00π.μ.) ο πρώην υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, ο οποίος εξέτιε την ποινή, στην οποία καταδικάστηκε για την τραγωδία στο Μαρί, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

Η νοσηλεία του Κώστα Παπακώστα για αρκετό καιρό, κρίθηκε αναγκαία λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Ο πρώην υπουργός Άμυνας, καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2013 σε πενταετή φυλάκιση για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, με κατηγορίες για ανθρωποκτονία, πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης ή απερίσκεπτης πράξης και συμπεριφοράς.

Βιογραφικό σημείωμα του Κ. Παπακώστα 

Ο Κώστας Παπακώστας γεννήθηκε στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα Γιαλούσας της επαρχίας Αμμοχώστου στις 12 Νοεμβρίου 1939. Φοίτησε στην Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και έτυχε μετεκπαίδευσης σε ειδικές αστυνομικές σχολές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Γερμανίας σε θέματα αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας και χειρισμού καταστάσεων κρίσεως. Υπηρέτησε δεκαοκτώ χρόνια στον Κυπριακό Στρατό και στην Εθνική Φρουρά, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Συνταγματάρχη. 

Το 1973 αποσπάστηκε στο Εφεδρικό Σώμα της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της παράνομης δράσης της Ε.Ο.Κ.Α. Β΄, ενώ κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Το 1978 αποσπάστηκε ξανά στην Αστυνομία και συγκρότησε τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Αμεσης Δράσης (Μ.Μ.Α.Δ.), η οποία σκοπό έχει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. 

Το 1984 διορίστηκε οριστικά στην Αστυνομία με το βαθμό του Ανώτερου Αστυνόμου, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του Υπαρχηγού Αστυνομίας. 

Τον Ιανουάριο του 1996 υπέβαλε την παραίτηση του, διαμαρτυρόμενος για τα κακώς κείμενα στο Σώμα. Εξελέγη Βουλευτής Αμμοχώστου με το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στις εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και επανεξελέγη στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και της 21ης Μαΐου 2006. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Εγκληματικότητα και την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών και Εξαρτησιογόνων Ουσιών, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών. Διετέλεσε υπουργός Άμυνας στην Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Εχει συγγράψει τις μελέτες «Η νομική και ιστορική αλήθεια για το κυπριακό πρόβλημα» (1985) και «Η Τουρκία σήμερα-Τάσεις και προοπτικές» (1985). Εχει τιμηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία με τιμητικό δίπλωμα και το Μετάλλιο Αντίστασης για τη δράση του στην προάσπιση της Δημοκρατίας και της νομιμότητας εναντίον του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974 (2004), καθώς και με τιμητικό δίπλωμα και μετάλλιο για τη συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 (2006). 

Ήταν νυμφευμένος με τη Χρύσω Μαμμίδου και είχε δύο παιδιά. Δημήτρης Χριστόφιας: Ο Παπακώστας πλήρωσε λάθη άλλων... 

Γραπτή δήλωση για το θάνατο του πρώην υπουργού Άμυνας εξέδωσε ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. 

Η δήλωση ακολουθεί αυτούσια: «Αισθήματα βαθιάς θλίψης προκαλεί στον κάθε Κύπριο δημοκράτη πατριώτη, στον κάθε αντικειμενικό άνθρωπο, το άκουσμα του θανάτου του αείμνηστου Κώστα Παπακώστα. Πολύ περισσότερο σε εμάς που πορευτήκαμε μαζί του και δώσαμε μάχες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του Εθνάρχη Μακαρίου, κατά της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας και όχι μόνο. Η γνωριμία μου με τον Κώστα Παπακώστα πάει πίσω στο 1965 όταν κατατάγηκα στην Εθνική Φρουρά και ο Υπολοχαγός Παπακώστας υπηρέτησε ως Υποδιοικητής και κατόπιν Διοικητής του Λόχου Υγειονομικού, στον οποίο εντάχθηκα. Αυστηρός μεν, πάντα δε ανθρώπινος και δίκαιος.

Αφοσιωμένος στη δημοκρατία και στον Μακάριο, αναδείχθηκε επικεφαλής του Εφεδρικού Σώματος και κατάφερε καίρια χτυπήματα στην ΕΟΚΑ Β’ και την παρανομία. Μετά το πραξικόπημα της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και πολέμησε για απόκρουση του εισβολέα. 

Επανήλθε στους κόλπους του αστυνομικού σώματος και με την εκλογή του προέδρου Βασιλείου διορίστηκε Υπαρχηγός της Αστυνομίας. Η εκλογή στην προεδρία της Δημοκρατίας των δεξιών, συντηρητικών δυνάμεων, τον ώθησε σε παραίτηση από το Αστυνομικό Σώμα. Επειδή η στενή σχέση μεταξύ μας ήταν συνεχής και αδιάλειπτη και βαθιά η φιλία που αναπτύχθηκε, ο Κώστας Παπακώστας εντάχθηκε στις Νέες Δυνάμεις και υπηρέτησε από το αξίωμα του Βουλευτή Αμμοχώστου το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, με συνέπεια, μαχητικότητα, ανθρωπιά και ανιδιοτέλεια. Επανεξελέγη βουλευτής και όταν ο λαός, μας καταξίωσε να υπηρετήσουμε από το ανώτατο αξίωμα της Δημοκρατίας, ο Κώστας Παπακώστας διορίστηκε Υπουργός Άμυνας. Ως Υπουργός Άμυνας εργάστηκε όπως συνήθως, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Δυστυχώς, το τραγικό συμβάν στο Μαρί τον υποχρέωσε σε παραίτηση. 

Ο Κώστας Παπακώστας πλήρωσε βαρύ τίμημα λαθών που άλλοι διέπραξαν και παρά τα τεράστια προβλήματα της υγείας του, καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Ζήτησα επανειλημμένα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απονείμει χάρη στον Κώστα Παπακώστα καταθέτοντας την ένδοξη ιστορία του και την ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο, καθώς και την πολύ κακή κατάσταση της υγείας του, όπως την περιέγραψαν επανειλημμένα οι θεράποντες γιατροί. Δυστυχώς, οι παρακλήσεις μου δεν έφεραν αποτέλεσμα. Και δεν απενεμήθη χάρη στον Κώστα Παπακώστα. Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων μέτρησαν περισσότερο από την αναγκαία ευαισθησία και την ανθρωπιά που έπρεπε να επιδειχθούν. Εκφράζω ακόμα μια φορά βαθιά λύπη και απαξίωση για αυτές τις συμπεριφορές, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Στη σύζυγό του Χρύσω, στα παιδιά του, τα εγγόνια του, στον αδελφό του και όλους τους συγγενείς, απευθύνω εκ μέρους της συζύγου μου και των συναδέλφων του υπουργών που υπηρέτησαν στην κυβέρνησή μας, θερμά και εγκάρδια συλλυπητήρια. Η μνήμη του θα είναι αιώνια». 

Συλλυπητήρια μηνύματα Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, απέστειλε σήμερα συλλυπητήριο τηλεγράφημα προς την οικογένεια του αποβιώσαντος πρώην μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων Κώστα Παπακώστα. 

Το ΑΚΕΛ εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Κώστα Παπακώστα από ανακοπή καρδίας. «Πρόκειται για μια άδικη απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε την πατρίδα του όσο λίγοι, πολύ καλού φίλου και συναγωνιστή. Ο Κώστας Παπακώστας που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Κύπρου, από το 1955 ως αγωνιστής της ΕΟΚΑ, μέχρι και τον τελευταίο του δημόσιο διορισμό ως Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπήρξε πάντοτε υπόδειγμα πατριώτη, βαθιά δημοκρατικού και δραστήριου ανθρώπου. Είχε μια εξαιρετική συνεργασία με το ΑΚΕΛ ως Βουλευτής Αμμοχώστου μέσω του θεσμού των Νέων Δυνάμεων από το 1996 μέχρι και το 2008. Ο εκλιπών, υπήρξε το εξιλαστήριο θύμα του τραγικού ατυχήματος στο Μαρί. 

Το ΑΚΕΛ κατέβαλε πολλές προσπάθειες για απονομή χάρης από την πολιτεία, που τόσο υπηρέτησε ο Κώστας Παπακώστας, με δεδομένες τις εκθέσεις των γιατρών που προειδοποιούσαν για το βεβαρημένο της υγείας του και τον κίνδυνο να συμβεί το μοιραίο. Δυστυχώς η πολιτεία και διάφοροι αξιωματούχοι της, δεν συγκινήθηκαν ποσώς από το ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα και προτίμησαν να υπηρετήσουν σκοπιμότητες. 

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Παπακώστα και στους οικείους του», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ. Ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του αγωνιστή, πρώην Υπουργού και Βουλευτή Κώστα Παπακώστα, εξέφρασε η ΕΔΕΚ, σημειώνοντας ότι στην κηδεία θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό της Μαρίνο Σιζόπουλο. 

Τη θλίψη του για το θάνατο του Κώστα Παπακώστα εξέφρασε και το Ευρωπαϊκό Κόμμα, σημειώνοντας ότι «ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη του εκφράζουν τη συμπάθεια και τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια τους προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος. Το ΕΥΡΩΚΟ ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης στον άνθρωπο και πολιτικό Κώστα Παπακώστα θα παρευρίσκεται στην εξόδιο ακολουθία του με αξιωματούχους του κόμματος». 


Πηγή: philenews - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/277482/apeviose-o-kostas-papakostas#sthash.20vFwUpL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.