Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Μείωση θητείας και ημιεπαγγελματικό στρατό ζητούν οι Κύπριοι - Απαραίτητη την ύπαρξη της ΕΦ θεωρεί το 79%

Λευκωσία: Απαραίτητη θεωρούν την Εθνική Φρουρά οι Κύπριοι, ωστόσο την ίδια ώρα η συντριπτική πλειονότητα ζητά μείωση της θητείας στους 14 μήνες ή ακόμα και μεγαλύτερη μείωση. Πιστεύουν παράλληλα στην μετατροπή της ΕΦ σε ημι-επαγγελματικό στρατό, ενώ αξιολογούν μέτρια το βαθμό εκπαίδευσης που παρέχεται στους κληρωτούς. 

 Όλα αυτά και άλλα πολλά καταγράφονται στην έρευνα που παρουσίασε χθες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η οργάνωση πολιτών Πολιτεία. Την έρευνα πραγματοποίησε για λογαριασμό της οργάνωσης το Γραφείο IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και παρουσιάστηκε από τον κοινωνιολόγο και μέλος του Δ.Σ. της οργάνωσης Πολιτεία, Νίκο Περιστιάνη. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Μαΐου και 2 Ιουνίου και είχε παγκύπρια κάλυψη, τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές. Στην έρευνα συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών και το μέγεθος του δείγματος ήταν 400 άτομα. Η επιλογή του δείγματος ήταν τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία και η συλλογή στοιχείων έγινε με τη χρήση δομημένων ερωτηματολογίων. 


 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία ξεκινούσε με το ερώτημα εάν θεωρούν απαραίτητο ή όχι να υπάρχει Εθνική Φρουρά, το 79% απάντησε θετικά. Την ίδια ώρα, ωστόσο, στο επόμενο ερώτημα, το 47% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η στρατιωτική θητεία θα πρέπει να παραμείνει, αλλά να μειωθεί η χρονική διάρκειά της στους 14 μήνες. Παράλληλα, ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό (24%) δήλωσε ότι θα ήθελε να καταργηθεί εντελώς η στρατιωτική θητεία και να υπάρχει μόνο επαγγελματικός στρατός.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες απαντήσεις, 13% δήλωσε ότι θέλει να διατηρηθεί η θητεία με την ίδια χρονική διάρκεια, δηλαδή 24 μήνες, ποσοστό 9% δήλωσε ότι επιθυμεί να καταργηθεί εντελώς και να μην υπάρχει καθόλου στρατός, ένα ποσοστό 4% δήλωσε ότι θέλει να διατηρηθεί η στρατιωτική θητεία αλλά με μείωση της χρονικής διάρκειας περισσότερο όμως από 14 μήνες και ένα ποσοστό 3% δήλωσε ότι θέλει να διατηρηθεί η θητεία αλλά με μείωση της χρονικής διάρκειας λιγότερο όμως από 14 μήνες. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.