Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Μνημόνιο συνεργασίας για τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας. Τα έργα θα αρχίσουν το 2016

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Προκαταρκτική συμφωνία για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την Τουρκία και θα διέρχεται και από την Ελλάδα υπέγραψαν Ελλάδα και Ρωσία.

Η κατασκευή του θα χρηματοδοτηθεί από τη Ρωσία και η Αθήνα θα επιστρέψει τα χρήματα αργότερα.

Η κατασκευή του ελληνικού τμήματος του αγωγού θα ξεκινήσει το 2016 και θα ολοκληρωθεί το 2019. Οι δύο χώρες θα έχουν ίσο αριθμό μετοχών στην εταιρεία, δήλωσε ο Νόβακ.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 47 δισ κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο.



Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» («ΝΕΑ»), στην ελληνική επικράτεια.

Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «ΝΕΑ», με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.

Η κατασκευή θα αρχίσει το 2016 με…ελληνορωσική κοινοπραξία και τα κεφάλαια εξ ολοκλήρου θα είναι ρωσικά.

«Η σημερινή συνάντησή μας έχει ιστορική σημασία» είπε ο Έλληνας υπουργός, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η Μόσχα θα στηρίξει δανειακά στο 100% την κατασκευή του αγωγού, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τοποθετεί το κόστος στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Νόβακ φέρεται να προσέθεσε, δε, πως ο ρωσικός κρατικός κολοσσός Gazprom δεν θα είναι ιδιοκτήτης του αγωγού, κάτι που είναι απαραίτητο ώστε να τηρηθούν οι νέοι κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε., που απαγορεύουν στον πάροχο ενέργειας να ελέγχει και το δίκτυο διανομής της.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαφαζάνης φέρεται να δήλωσε πως η συμφωνία Ελλάδας-Ρωσίας δεν στρέφεται εναντίον κανενός.


Πληροφορίες από ΑΠΕ  -Defencenet.gr - onalert.gr - Newsbomb - Huffingtonpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.