Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Επίσπευση των διαδικασιών για ολοκλήρωση της υδροδότηση των κατεχομένων από τη Τουρκία

Επίσπευση των διαδικασιών στα κατεχόμενα για απεξάρτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την παροχή νερού. Οι τουρκοκυπριακές «αρχές» δηλώνουν ότι θα αποπερατώσουν τα έργα για τον αγωγό που θα μεταφέρει νερό από την Τουρκία, τρεις μήνες νωρίτερα.

Η είδηση προβάλλεται δεόντως από το Bloomberg που φιλοξενεί δηλώσεις του αρμόδιου ψευδο-υπουργού, Αλί Τσετίν Αμκάογλου. Ο τελευταίος μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TRT, είπε ότι ο αγωγός επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014, όμως, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ίσως αυτό καταστεί εφικτό και τον Ιανουάριο του συγκεκριμένου έτους.

Ο αγωγός θα είναι μήκους 107 χιλιομέτρων και θα στοιχίσει συνολικά 841 εκατομμύρια δολάρια. Θα συνδέει το φράγμα Alakopru (δίπλα από την Anamur) με φράγμα που θα κατασκευαστεί στα κατεχόμενα (Gecitkoy).

Το μήκος του αγωγού που θα καλύπτεται από τη θάλασσα θα είναι 81 χιλιόμετρα.

Πάντως, περιβαλλοντολόγοι αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του μεταφερόμενου νερού εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος, ενώ εξωτερικοί μηχανικοί επιβλέπουν πως θα τεθεί σε πρακτική εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήδη υδροδοτεί κάποιες περιοχές των κατεχομένων. Το γεγονός πως το ψευδοκράτος δημοσιοποιεί στο κρατικό TRT την πρόθεση του να καλύψει τα κενά του μέσω Τουρκίας, δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου αυτή την… θερμή περίοδο.

Όταν έγινε γνωστό το πρότζεκτ τον Οκτώβριο του 2012, ο τουρκοκυπριακός Τύπος ασχολήθηκε έντονα με το γεγονός επιστρατεύοντας ειρωνεία. «Ο Χριστόφιας να πλυθεί με το τούρκικο νερό» έγραφε η Hurriyet , ενώ η Yeni Safak είχε τίτλο «Θα δροσίσουμε τον Χριστόφια». Η Milliyet εξέφρασε την άποψη ότι τρομάξαμε: « Το νερό από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ τρόμαξε τον Ε/κ τομέα». Σε άλλη ανταπόκριση τονιζόταν ότι προκάλεσε ανησυχία στον «Ε/κ τομέα» η θεμελίωση του σχεδίου εξασφάλισης νερού στην «ΤΔΒΚ» από το Αναμούρ της Μερσίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.