Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Μέσα σε όλα για χρέος και εξυπηρέτηση του.. κούρεμα ή ελάφρυνση μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Αναμενόμενη η απόφαση του Eurogroup για σταδιακή καταβολή των 10,3 δις ευρώ.. το είχα γράψει άλλωστε εδώ πριν μια εβδομάδα, ο Σόιμπλε δεν μπορεί να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα του Ελληνικού χρέους και μεταθέτει αναγκαστικά την λύση του για το δεύτερο εξάμηνο του 2018! Το Βερολίνο είναι απόλυτα ικανοποιημένο από αυτή την λύση αφού μπορεί πλέον να επικεντρωθεί στις Γερμανικές εκλογές και να ασχοληθεί ξανά με την Ελλάδα στα μέσα του 2018. 7.5δις ευρώ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου θα καταβληθούν στην Ελλάδα με τα 3.5δις ευρώ να πηγαίνουν από τα μέσα του Ιουλίου στις οφειλές που έχει το κράτος προς τον ιδιωτικό τομέα(700εκατ ευρώ κάθε μήνα). Η Ελληνική πλευρά πανηγυρίζει για την μερική συμφωνία αφού οι στόχοι του χρέους τέθηκαν ως βάση στον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στο Eurogroup.

Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ πήρε τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να εξετάσει καλύτερα το ενδεχόμενο της συνέχισης του στο Ελληνικό πρόγραμμα, αφού η ανάλυση βιωσιμότητος (DSA) του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων δεν πέρασε στην συζήτηση αφού δεν υιοθετήθηκε πλήρως από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., αυτό φυσικά δεν δημιουργεί άμεσο πρόβλημα αλλά δίνει την δυνατότητα σε όλες τις πλευρές να εξετάσουν ξανά τις λύσεις που προτείνουν. Επιπρόσθετα η έκθεση βιωσιμότητας του ESM η πρόβλεψη για συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% της Ελληνικής οικονομίας και για μια 10ετία μετά το 2018 έμεινε στο περιθώριο της συζήτησης.



Είκοσι δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως «διαθέσιμα» για πράξεις επαναγοράς του Ελληνικού χρέους. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.