Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Διεξάγεται την Κυριακή η 11η βουλευτική αναμέτρηση στην Κύπρο



ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20/5/2016 10:23 


Πραγματοποιείται την Κυριακή η 11η βουλευτική αναμέτρηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνολικά 542.915 εγγεγραμμένοι εκλογείς έχουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της 22ας του Μάη, με τον αριθμό των εκλογικών κέντρων να φθάνει τα 1.136.

Επίσης, δικαίωμα ψήφου έχουν και 70 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 201 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Οι Βουλευτικές Εκλογές διενεργούνται και ρυθμίζονται με βάση τις διατάξεις του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, σε συνδυασμό με τα άρθρα 62 μέχρι 72 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την 31η Ιουλίου 1960 και στις 7 Αυγούστου 1960 έλαβαν χώραν οι εκλογές για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συνελεύσεων. Οι εκλογές διεξήχθησαν με πλειοψηφικό σύστημα και με βάση την αποικιακή νομοθεσία. Ο αριθμός των βουλευτών, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οριζόταν στους πενήντα, από τους οποίους οι τριάντα πέντε (70%) εκλέγονταν από την ελληνική κοινότητα και οι δεκαπέντε (30%) από την τουρκική κοινότητα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μετά τις διακοινοτικές ταραχές που σημειώθηκαν το Δεκέμβριο του 1963 οι δεκαπέντε Τουρκοκύπριοι βουλευτές αποχώρησαν και έκτοτε οι έδρες τους παραμένουν κενές. Αποχώρησαν επίσης όλοι οι Τουρκοκύπριοι που κατείχαν πολιτειακά αξιώματα ή θέση στο δημόσιο τομέα. Η Βουλή συνέχισε να λειτουργεί, με βάση τις ισχύουσες συνταγματικές ρυθμίσεις, όπως αυτές ερμηνεύθηκαν κατά καιρούς από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σημαντικό σταθμό στην ιστορία του κοινοβουλίου αποτελεί η απόφαση που έλαβε η Βουλή στις 20 Ιουνίου 1985 για αύξηση του αριθμού των βουλευτών σε ογδόντα, από τους οποίους οι πενήντα έξι εκλέγονται από την ελληνική κοινότητα και οι είκοσι τέσσερις από την τουρκική κοινότητα, για να διατηρείται η προβλεπόμενη από το σύνταγμα αναλογία του 70% προς 30%. Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατ΄ επίκληση του δικαίου της ανάγκης, αφού το σύνταγμα επιτάσσει χωριστή πλειοψηφία Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων βουλευτών για τη σχετική τροποποίηση.

Για σκοπούς Βουλευτικών Εκλογών η Δημοκρατία διαιρείται σε έξι εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες αντιστοιχούν προς τις έξι διοικητικές περιφέρειες και οι 56 βουλευτικές έδρες κατανέμονται κατά εκλογική περιφέρεια με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων εκλογέων κάθε εκλογικής περιφέρειας.

Η ισχύουσα κατανομή των βουλευτικών εδρών κατά εκλογική περιφέρεια έχει ως ακολούθως:

ΛΕΥΚΩΣΙΑ 20

ΛΕΜΕΣΟΣ 12

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 11

ΛΑΡΝΑΚΑ 6

ΠΑΦΟΣ 4

ΚΕΡΥΝΕΙΑ 3


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών, ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, κατά εκλογική περιφέρεια, έχει ως ακολούθως: Λευκωσία 193.192, Λεμεσός 111.810, Αμμόχωστος 110.879, Λάρνακα 56.027, Πάφος 42.428 και Κερύνεια 28.579, δηλαδή σύνολο 542.915 εκλογείς.

Περαιτέρω, ο αριθμός των εκλογικών κέντρων που θα λειτουργήσουν, κατά επαρχία, έχει ως ακολούθως: Λευκωσία 429, Λεμεσός 331, Αμμόχωστος 51, Λάρνακα 186, Πάφος 129 και Εξωτερικό 10, δηλαδή σύνολο 1.136.

Σημειώνεται ότι πέραν των πιο πάνω εκλογικών κέντρων θα λειτουργήσουν συνολικά άλλα 13 εκλογικά κέντρα για την εκλογή των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και των Λατίνων.

Ο Βαρτκές Μαχτεσιάν ανακηρύχθηκε, άνευ ανθυποψηφίου, Αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών κατατέθηκαν 493 υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Υποψηφιότητες υποβλήθηκαν από τους ακόλουθους δώδεκα κομματικούς συνδυασμούς και ένα συνδυασμό ανεξαρτήτων, καθώς και πέντε μεμονωμένους ανεξάρτητους υποψηφίους.

ΑΚΕΛ – ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (ΔΗ.ΚΟ)
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ (ΔΗ.ΣΥ)
ΕΔΕΚ ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
ΕΘΝΙΚΟ ΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΛΑ.Μ)
ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΑΙΑ
ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (Ο.Α.Δ)
ΠΝΟΗ ΛΑΟΥ
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ


Χριστοφόρου Γεώργιος (Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας)
Σταύρου Λουκάς (Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού)
Ευστρατίου Ανδρέας (Εκλογική Περιφέρεια Πάφου)
Αγγελή Αντώνης (Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας)
Θεοδούλου Θεόδουλος (Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας).

Κατά εκλογική περιφέρεια έχουν υποβληθεί:

Λευκωσία 180
Λεμεσός 106
Αμμόχωστος 89
Λάρνακα 51
Πάφος 39
Κερύνεια 29

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 της Κυριακής και θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με ενδιάμεσο διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 1.00 μ.μ.


Οσον αφορά τις ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας, οι ίδιες ώρες θα ισχύσουν και στα έξι εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στα δύο εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ., με διάλειμμα από τις 12.00 μ. μέχρι τις 12.30 μ.μ., τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον Εκλογικό Νόμο, την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η μετάδοση, διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από το Γενικό Έφορο Εκλογών. Επισημαίνεται ότι, με πρόσφατη τροποποίηση του Νόμου, οι εφημερίδες που κυκλοφορούν την παραμονή μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης ημέρας.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Εκλογικό Νόμο, το Σάββατο και την Κυριακή των εκλογών, απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις και η τυχόν διοργάνωση ομιλιών και δημοσίων συζητήσεων, για οποιαδήποτε θέματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές.

Όσον αφορά τη διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου, ο Γενικός Έφορος Εκλογών δίνει οδηγίες προς τους ψηφοφόρους. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση, οι εκλογείς, αφού πάρουν το ψηφοδέλτιο της οικείας εκλογικής περιφέρειας, οφείλουν να εισέρχονται μέσα στους εκλογικούς θαλάμους ψηφοφορίας και πίσω από την κουρτίνα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θα πρέπει επίσης να είναι βέβαιοι ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους και ούτε υπάρχει δυνατότητα να διαπιστωθεί εκ των υστέρων, από οποιοδήποτε πρόσωπο, τι ψήφισε ο καθένας.

Οι εκλογείς οφείλουν να ελέγχουν και να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που δίνεται σ´ αυτούς από τους υπεύθυνους υπαλλήλους, είναι δεόντως σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.



Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης με δηλώσεις του χθες κάλεσε τους ψηφοφόρους "να προσέλθουν στις εκλογές, αναλάβαμε μια εκστρατεία όπου καλούμε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν να ψηφίσουν και αυτό απαιτεί η Δημοκρατία".

Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι πέραν του εκλογικού βιβλιαρίου, οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν και με την ταυτότητα τους, ακόμα κι αν αυτή έχει λήξει, ενώ σε ό,τι αφορά τους εγκλωβισμένους είπε πως μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με οποιοδήποτε έγγραφο φέρει τη φωτογραφία τους και αποδεικνύει τα στοιχεία τους.

Οι εγκλωβισμένοι θα παραληφθούν από το σημείο άφιξης τους από τα κατεχόμενα και θα μεταφερθούν με εκμισθωμένα αυτοκίνητα στα ακόλουθα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, προσκομίζοντας το Δελτίο Πολιτικής Ταυτότητας, ή το Διαβατήριο ή την Άδεια Οδηγού αν κατέχουν, ή οποιοδήποτε άλλο επίσημο έγγραφο της Δημοκρατίας, που φέρει τη φωτογραφία τους»

Οι ψηφοφόροι Εκλογικής Περιφέρειας Κερύνειας ψηφίζουν στο Εκλογικό Κέντρο στο Λύκειο Κύκκου Α’ και οι ψηφοφόροι Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου στο Εκλογικό Κέντρο στην Αχερίτου.


(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΒΑ)

ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.