Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Α ΜΑΚ 6ο ΕΤΕΘ ΡΟΔΟΥ και 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων(Ζ ΜΑΚ)


Η Α’ ΜΑΚ (Α’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών) έχει έδρα στον Κάλαθο Ρόδου και υπάγεται στο 6 ΕΤΕΘ (Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής).

Το 1974 η Α’ ΜΚ (Μοίρα Καταδρομών) της Ρόδου αναδιοργανώθηκε σε Α’ ΜΑΚ με μεγάλη αλλάγη του επιχειρησιακού της ρόλου. Έτσι στη μοίρα συγκροτήθηκε Λόχος Πλωτών Μέσων με ταχύπλοες ελαστικές πνευστές λέμβους και ταχύπλοα πλαστικά σκάφη τύπου Lambro 17 και Lambro 24 έχοντας διακριτικά του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος. Το 1992 η μοίρα αντικατέστησε τα παλαιά ταχύπλοα με σύγχρονα πλευστά και σταθερού κελύφους πλωτά μέσα τύπου ΜΑGNA όπως αυτό της επόμενης φωτογραφίας.

Η Α’ ΜΑΚ έχει το μεγαλύτερο αριθμό απωλειών από συμμετοχές σε μάχες από όλες τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας. Συχνά έτσι στην Α’ ΜΑΚ τελούνται ημέρες μνήμης των πεσόντων καταδρομέων. Παρακάτω βλέπετε το μνημείο πεσόντων της Α’ ΜΚ / Α’ ΜΑΚ.
Η Α ΜΑΚ είναι η Μονάδα που θα ασφαλίσει το Καστελόριζο.





13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων




Αποστολή της 13ης ΔΕΕ είναι η διοίκηση, ο έλεγχος και η εκπαίδευση των οργανικών της μονάδων – υπομονάδων, καθώς και η διεύθυνση του αγώνα αυτών και η διεξαγωγή ειδικών επιχειρήσεων, σε περίοδο ειρήνης, κρίσεως, συγκρούσεων χαμηλής έντασης και γενικευμένων επιχειρήσεων.
Σε ότι αφορά την οργάνωση η 13η ΔΕΕ περιλαμβάνει αριθμό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών (ΜΑΚ) συμπεριλαμβανομένης και της περιβόητης Ζ΄ ΜΑΚ που συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 1996, μερικούς μήνες μετά την κρίση των Ιμίων, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) καθώς και μονάδες διοίκησης (λόχο στρατηγείου), υποστήριξης μάχης (13ο Λόχο Διαβιβάσεων) και υποστήριξης (13ο Λόχο Τεχνικού).

Θα πρέπει να επισημανθεί εδώ ότι το προσωπικό της 13ης ΔΕΕ και των μονάδων της, αποτελείται από εθελοντές, είτε πρόκειται για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς όλων των κατηγοριών, είτε για στρατεύσιμους οπλίτες. Το προσωπικό επιλέγεται με ιδιαίτερα υψηλά σωματικά, ψυχικά και πνευματικά κριτήρια και η εκπαίδευσή του είναι συνεχής, σκληρή και επίμονη.

Οι μονάδες της 13ης ΔΕΕ είναι μονάδες Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης.

Η εκπαίδευση διεξάγεται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και επί παντοδαπού εδάφους, ημέρα και νύκτα, με έμφαση:
1. Την νυχτερινή εκπαίδευση.
2. Τον άριστο χειρισμό των όπλων της ειδικότητος και όλων των οπλικών συστημάτων της μονάδος από όλο το προσωπικό.
3. Την εκτέλεση ασκήσεων με πραγματικά πυρά και συνεργασία με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
4. Την τακτική και τεχνική των καταδρομικών – αεραποβατικών – αεροκίνητων και αμφίβιων επιχειρήσεων.
5. Την εξειδίκευση στις καταστροφές, τις δολιοφθορές και τον ναρκοπόλεμο, του μεγαλύτερου δυνατού ποσοστού του προσωπικού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.