Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το κράτος μπαίνει στην Λαϊκή Τράπεζα και την αλλάζει

ΚΥΠΡΟΣ - Ύστερα από μαραθώνιες συνεδρίες, συζήτηση επτά ωρών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, τρεις αποχές από βουλευτές του ΔΗΣΥ και την υιοθέτηση σκληρών όρων η Βουλή υπερψήφισε γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα το νομοσχέδιο για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας. Το κράτος γίνεται εγγυητής της τράπεζας με σκληρούς όρους που περιλαμβάνουν δικαίωμα βέτο, σχέδιο αναδιάρθρωσης και περικοπές στις δαπάνες και τους μισθούς του προσωπικού. Η έκδοση κεφαλαίου της Τράπεζας είναι ύψους €1,8 δισ. με ανάδοχο το κράτος. 

Περικοπές σε μισθούς - δαπάνες και δικαίωμα βέτο

Διαβάστε αναλυτικά τους όρους που τίθενται και τα όσα διεξήχθηκαν χθες βράδυ στη Βουλή:

Διεξοδική συζήτηση γύρω στις επτά ώρες χρειάστηκε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα, με εισηγήσεις Βουλευτών, το κυβερνητικό νομοσχέδιο για στήριξη της Λαϊκής Τράπεζας, το οποίο και εγκρίθηκε λίγο πριν τη μία μετά τα μεσάνυκτα απόψε.


Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τη διαχείριση χρηματο-οικονομικών κρίσεων με μόνη εξαίρεση τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ, Μάριο Μαυρίδη, Σωτήρη Σαμψών και Κυριάκο Χατζηγιάννη, οι οποίοι τήρησαν αποχή. Λίγο πριν την ψηφοφορία ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης ομήρου χαρακτήρισε πολύ κρίσιμη την συγκεκριμένη νομοθεσία και τόνισε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις στο λαό και να στηλιτευθούν προσπάθειες και ενέργειες από τραπεζικές διοικήσεις που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση. «Χρέος όλων μας», τόνισε ο κ. Ομήρου, «να διερευνηθούν οι ευθύνες. Υπάρχει οικονομικό έγκλημα και πρέπει να υπάρξει διερεύνηση αυτών των ευθυνών».


Ο νόμος που ψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή για την διαχείριση χρηματο-οικονομικών κρίσεων εγκρίθηκε το πρωί της Πέμπτης από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατέθηκε με την μορφή του κατεπείγοντος στη Βουλή για ψήφιση.


Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών οι Βουλευτές προχώρησαν σε κατ’ άρθρο συζήτηση τόσο του νομοσχεδίου, όσο και του σχεδίου διατάγματος το οποίο κατατέθηκε ενώπιον της Επιτροπής και το οποίο εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης της Κεντρικής Τράπεζας. Ως αποτέλεσμα της συζήτησης συμφωνήθηκαν αλλαγές οι οποίες κατά την κρίση της Επιτροπής παρέχουν ασφαλιστικές δικλείδες σε σχέση με την μελλοντική απόδοση των νομοθετικών ρυθμίσεων.


Μεταξύ των αλλαγών τέθηκε πρόνοια να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης υποστήριξης του τραπεζικού οργανισμού με μορφή αποκοπών 12.5% σε σχέση με τις λειτουργικές δαπάνες και τις αποδοχές προσωπικού. Οι προτεινόμενες μειώσεις στο κόστος του μισθολογίου (μισθοί και ωφελήματα) θα γίνονται κλιμακωτά σε ετήσια βάση κατά 12.5%


Περεταίρω η μείωση στα έξοδα προσωπικού αναμένεται να φτάσει το 10% για το 2012 σε επίπεδο ομίλου (σε σχέση με το 2011) και κατά επιπρόσθετο 8% για το 2013. Τα δε λειτουργικά έξοδα θα μειωθούν κατά 7% το 2012.


Με τις αλλαγές που εισηγήθηκε η Επιτροπή Οικονομικών διασφαλίζεται ότι οι μισθολογικές περικοπές δεν θα επηρεάσουν το χαμηλόμισθο προσωπικό, ενώ οι περικοπές σε κλιμακωτή βάση θα έχουν στόχο την αποκοπή αποδοχών πρωτίστως των Διευθυντικών στελεχών και των μελών του ΔΣ.


Οι ετήσιες αποδοχές αξιωματούχων της υπό στήριξης τράπεζας, και άλλων διευθυντικών στελεχών αυτής, σε καμιά περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν τις ετήσιες αποδοχές Γενικού Διευθυντή Υπουργείου.


Η Επιτροπή Οικονομικών ζήτησε επίσης τον διορισμό ανεξάρτητου επαγγελματικού συμβούλου ο οποίος εντός δύο μηνών θα έχει υποχρέωση να υποβάλλει σχέδιο αναδιάρθρωσης αφού προηγουμένως εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας με προχθεσινή επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών έκανε εισήγηση για ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας μέσω της εξολοκλήρου αναδοχής Δικαιωμάτων Προτίμησης της έκδοσης κεφαλαίου της Τράπεζας, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ.


Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών θεώρησε ότι ήταν απαραίτητη η τροποποίηση άρθρου του βασικού νόμου ώστε να παρέχεται η ευχέρεια για την εξολοκλήρου αναδοχή των Δικαιωμάτων Προτίμησης της έκδοσης κεφαλαίου χρηματοοικονομικού οργανισμού από τη Δημοκρατία καθώς και η διεύρυνση των επιλογών διάθεσης των μετοχών που αποκτά η Δημοκρατία σε χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.


Ο τροποποιηθείς νόμος είχε ψηφιστεί τον Δεκέμβριο του 2011 με σκοπό την ανάθεση εξουσιών στο Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου σε περιόδους χρηματο-οικονομικών κρίσεων, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και αφού ληφθεί συμβουλή από την αρμόδια εποπτική αρχή, να προχωρεί στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Τα μέτρα αυτά προβλέπεται ότι θα λαμβάνονται για αντιμετώπιση προβλημάτων ρευστότητας ή και φερεγγυότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ή και για σκοπούς ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης και του ισολογισμού χρηματοοικονομικών οργανισμών στη Δημοκρατία, εφόσον, σε περίπτωση μη στήριξής τους, θα προκαλούσαν διαταραχές στο χρηματο-οικονομικό σύστημα.

Πηγή: ikypros με πληροφορίες από το ΚΥΠΕ και το ΡΙΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.