Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Στη μάχη των Παγκύπριων Εξετάσεων 9.633 υποψήφιοι



Λευκωσία: Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι παγκύπριες εξετάσεις για 9.633 μαθητές, εκ των οποίων οι 6.415 διαγωνίζονται για σκοπούς πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας.


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους επισκέφθηκε το πρωί το εξεταστικό κέντρο στο Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στη Δασούπολη, όπου συνομίλησε με τους τελειόφοιτους, προτρέποντας τους να μην έχουν άγχος.

Το κουδούνι χτύπησε στις 8.15 πμ για να μπουν οι υποψήφιοι στις τάξεις και ένα τέταρτο αργότερα τους δόθηκαν τα θέματα.

Ο κ. Δημοσθένους, αφού περιηγήθηκε στις τάξεις του σχολείου και ευχήθηκε στους μαθητές καλή επιτυχία, δήλωσε ότι τα παιδιά είναι ψύχραιμα και συγκεντρωμένα στον στόχο τους.

Συμπλήρωσε ότι οι μαθητές έχουν προετοιμαστεί και έχουν δουλέψει σκληρά και πρόσθεσε ότι θα δώσουν «τον αγώνα τον καλό», μέσα σε ένα πλαίσιο που τους επιτρέπει να ανταγωνιστούν τους συμμαθητές τους επί ίσοις όροις.

Τους κάλεσε παράλληλα να παραμείνουν ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι, ώστε να αυξήσουν το βαθμό επιτυχίας τους, ενώ πρόσθεσε ότι «η ζωή δεν αρχίζει και δεν τελειώνει με καμία εξέταση». Η ζωή, συνέχισε, ανήκει στα παιδία και οι ευκαιρίες είναι πολλές, ενώ ευχήθηκε «καλή επιτυχία στις εξετάσεις και στα όνειρά τους».

Ως προς τη διαδικασία κατάταξης και πρόσβασης στα πανεπιστήμια και τα λοιπά ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο κ. Δημοσθένους ανέφερε ότι είναι καλά οργανωμένη και δίκαιη και γίνεται με όρους που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ερωτηθείς κατά πόσο προβληματίζει το Υπουργείο η προτίμηση που δείχνουν οι τελειόφοιτοι για κορεσμένα επαγγέλματα, όπως τα παιδαγωγικά, ο κ. Δημοσθένους απάντησε ότι η ευθύνη του Υπουργείου και της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής Αγωγής είναι να δώσει ολοκληρωμένες πληροφορίες στους μαθητές και να συμβουλεύσει αυτούς και τους γονείς τους. Συμπλήρωσε όμως ότι η επιλογή ανήκει τελικά σε αυτούς.

Παράλληλα, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει την προσπάθεια παροχής πληροφοριών και συμβουλών, ώστε μαθητές και γονείς να έχουν υπόψη τους όλα τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δεδομένα για να αποφασίσουν.

Η Προϊσταμένη της Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας Τέρψα Κωνσταντινίδου ανέφερε από την πλευρά της ότι δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα στις εξετάσεις και ότι η Υπηρεσία της είναι καθόλα έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση των φετινών Παγκύπριων Εξετάσεων.

Αναφερόμενη στο θέμα των Νέων Ελληνικών, στο οποίο διαγωνίζονται σήμερα οι μαθητές, είπε ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο εξεταστικό δοκίμιο, το οποίο παρουσιάζει διαβάθμιση ως προς το βαθμό δυσκολίας, εφόσον πρόκειται για εξετάσεις πρόσβασης.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθησή της ότι θα μπορούν να γράψουν και οι μαθητές που είναι πιο αδύνατοι.

Τον Υπουργό Παιδείας συνόδευε επίσης η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης Ζήνα Πουλλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.