Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Το χρονικό της κρίσης των Ιμίων όπως το είχε καταγράψει το ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ τότε και οι εβδομάδες που πέρασαν, αντιδράσεις, δηλώσεις πολιτικών και Ε.Ε.

31/1: Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη μία από τις δύο βραχονησίδες Ιμια τη νύχτα της 30ης προς την 31η Ιανουαρίου. Ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο που σπεύδει για τον εντοπισμό των Τούρκων κομάντος συντρίβεται τις πρώτες πρωινές ώρες, δύο μίλια βόρεια των βραχονησίδων. Νεκροί είναι οι υποπλοίαρχοι Καραθανάσης και Βλαχάκης και ο Αρχικελευστής Γιαλοψός. Η πτώση του ελικοπτέρου αποδίδεται σε απώλεια προσανατολισμού των πιλότων εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Την αποκλιμάκωση της έντασης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την αποχώρηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή των βραχονησίδων Ιμια ανακοινώνει ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης μετά από σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε τηλεφωνική επαφή με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ανάλογη τηλεφωνική επαφή είχαν και ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουώρεν Κρίστοφερ και τον υφυπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ καθώς και ο κ. Αρσένης με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι και τον αρχηγό του αμερικανικού επιτελείου Τζον Σαλικασβίλι.

- Ο πρωθυπουργός εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ελληνική κυβέρνηση το θέμα των βραχονησίδων Ιμια, λίγο πριν συνεχιστεί για τρίτη μέρα η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης. Τονίζει ότι ήταν απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης ο τερματισμός της κρίσης, χωρίς καμία διαπραγμάτευση με την τουρκική πλευρά, έτσι ώστε να μην εμπλακεί η χώρα μας σε μία αναμέτρηση που θα οδηγούσε σε μια γενικευμένη σύρραξη της οποίας τα όρια δεν θα ήταν δυνατόν να καθοριστούν. Αποχωρούν από τη συνεδρίαση οι βουλευτές της Ν.Δ. και της Πολιτικής Ανοιξης που κατηγορούν την κυβέρνηση για εθνική ταπείνωση και προδοσία.


/2: Η κυβέρνηση τονίζει ότι η χώρα μας διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βραχονησίδα Ιμια. Σοβαρή, χαρακτηρίζει την κατάσταση ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. 2/2: Ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Εξωτερικών που επισκέπτεται τα Σκόπια αποτιμά με αξιωματούχους της ΠΓΔΜ τη μέχρι τώρα εφαρμογή της ενδιάμεσης συμφωνίας.

/- Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν θέση όσον αφορά στην κυριαρχία στη βραχονησίδα Ιμια. Η κυβέρνηση εκφράζει τη δυσφορία της για τις δηλώσεις Μπερνς και Χόλμπρουκ.

/3/2: Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση των Ελληνικών συνόρων στο Αιγαίο και τον Έβρο καθώς διατηρούνται σε επιφυλακή οι τουρκικές δυνάμεις. Εντοπίζεται δυτικά των βραχονησίδων Ιμια το ελικόπτερο που κατέπεσε στα Ιμια τη νύχτα της 30.1.

/5/2: Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο όταν περιπολικό του τουρκικού στόλου σε απόσταση 8,5 μιλίων από τις τουρκικές ακτές ενώ τα τουρκικά χωρικά ύδατα φτάνουν τα 6 μίλια, επιχειρεί να ανακόψει το δρόμο σε πλοίο του ελληνικού λιμενικού σώματος. Η σύγκρουση αποφεύγεται και το τουρκικό σκάφος επιστρέφει στις τουρκικές ακτές. Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διαμόρφωση οργάνου προγραμματισμού της ασφάλειας της χώρας και γνωστοποιεί ότι η επίσκεψη στην Ελλάδα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν είναι δυνατή καθώς "το πρόγραμμά του δεν συμπίπτει με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης".

/6/2: Εντοπίζονται τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου και τα πτώματα των αξιωματικών Βλαχάκου και Γιαλοψού. Το ΓΕΕΘΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα τρία σχέδια που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την 31.1. για την κρίση στα Ιμια. Τα σχέδια ήταν να διαταχτεί πολεμικό πλοίο να προσβάλλει τους Τούρκους στρατιώτες με πυρά, να γίνει με το πρώτο φως από αέρος προσβολή με κατάλληλα πυρομαχικά και να γίνει επιχείρηση εκδίωξης από δικούς μας καταδρομείς. Οι δύο πρώτες προτάσεις απορρίφθηκαν με το επιχείρημα ότι θα οδηγούσαν σε σύγκρουση ενώ η τρίτη θα απαιτούσε χρόνο τριών ωρών ανάλογα με τη θέση του πλοίου που θα μετέφερε τους καταδρομείς.

/8/2: Η ιατροδικαστική έκθεση στα πτώματα των Παναγιώτη Βλαχάκου και Έκτορα Γιαλοψού σημειώνει ότι οι κακώσεις προήλθαν από την πρόσκρουση από την πτώση του ελικοπτέρου, δυτικά των Ιμια. Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει την αντικατάσταση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη και τον ορισμό του αντικαταστάτη του στις ετήσιες κρίσεις.

/12/2: Η ελληνοτουρκική κρίση στα Ιμια και τα εθνικά θέματα συζητώνται στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία του ΣΑΕ.

/- Τα διαπιστευτήριά του επιδίδει στον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου σύνδεσης της ΠΓΔΜ στην Αθήνα Λιούπτσο Αρσόφσκι.

/14/2: Το Στρασβούργο επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Μιλτιάδης Εβερτ και συζητά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ.

/- Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα και δεν έχει λόγο να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου στον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη συνάντησή τους στο Νταβός.

/15/2: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί ψήφισμα που καταλογίζει ευθύνες στην Τουρκία για την κρίση στα Ιμια, αναγνωρίζει την Ελληνική κυριαρχία, θεωρεί τα ελληνικά ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και καλεί την Αγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

/- Τρομοκρατική επίθεση με ρουκέτα κατά της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα προκαλεί ζημιές σε τρία αυτοκίνητα. Η κυβέρνηση καταδικάζει έντονα την επίθεση.

/- Το ΚΥΣΕΑ επιλέγει ομόφωνα τον πτέραρχο Αθανάσιο Τζογάνη για τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Ανασύρονται από τη θαλάσσια περιοχή των Ιμια τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου.

/21/2: Ο πρωθυπουργός συναντάται στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο πρωθυπουργό Ζαν Λυκ Ντεάν και τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζακ Σαντέρ και τους ενημερώνει για τα εθνικά μας θέματα.

/26/2: Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο οποίο τη χώρα μας εκπροσωπεί ο Υπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από αντίδραση της Μ. Βρετανίας δεν υιοθετεί τελικά κοινή δήλωση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τα επεισόδια στα Ιμια. Την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζει ο κ. Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.