Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Τέλος στην προεκλογική με το debate

Πηγή: http://www.sigmalive.com/ekloges2013/electionnews/32004
Στο παρά πέντε της προεκλογικής περιόδου ολοκληρώθηκε το τέταρτο και τελευταίο debate για τις προεδρικές εκλογές. Η συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων κυμάνθηκε σε υψηλούς τόνους και δεν έλειψαν οι προσωπικές αντεγκλήσεις. Οι χειρισμοί της Κεντρικής Τράπεζας, η διαπραγμάτευση με την Τρόικα, το Μαρί και οι προεκλογικές διαφημίσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Διαβάστε τα σχόλια και τη ροή της συζήτησης ΕΔΩ


Το πρώτο σκέλος της συζήτησης αναλώθηκε γύρω από τις σχέσεις του Νίκου Αναστασιάδη με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και την απόρριψη η όχι της έκθεσης της Pimco. Στο σημείο αυτό ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι στόχος είναι να υπάρξει συνεργασία με τον Πανίκο Δημητριάδη αφού θα πρέπει να γίνει διαπράγμάτευση του μνημονίου ιδιαίτερα στα σημεία που αφορούν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε την έκθεση της Pimco και ακολούθως να υπάρξει διαπραγμάτευση και εσωτερική διαχείριση κάποιων σημείων του μνημονίου ενώ στον αντίποδα ο Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τη συγκεκριμένη θέση τονίζοντας ότι με αυτό που προτείνει ο ανθυποψήφιός του θα καταλήξουμε σε ιδιωτικοποιήσεις. Ο Σταύρος Μαλάς απάντησε επί τούτου ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αυτό που χρειαζόμαστε είναι την εισροή κεφαλαίων και ακολούθως μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση.

Στις ερωτήσεις για τις άμεσες λύσεις που όποιος εκλεγεί θα πρέπει να δώσει για την εισροή χρημάτων στα ταμεία ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι υπάρχει η προοπτική για χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Σε συμπληρωματική ερώτηση που του έγινε διευκρίνισε ότι η χρηματοδότηση θα έρθει είτε από ταμεία του εξωτερικού είτε από δύο χώρες, η μία εντός και η άλλη εκτός Ε.Ε. οι οποίες έχουν δηλώσει έτοιμες να παραχωρήσουν βραχυπρόθεσμο δάνειο. Αρνήθηκε όμως να διευκρινίσει ποια θα είναι τα ανταλλάγματα για αυτά τα δάνεια. Ο κ. Μαλάς επέμεινε ότι είναι εφικτό να έχουμε εισροή κεφαλαίων από τους δανειστές μέσω της άμεσης υπογραφής της σύμβασης.

Η πρώτη κόντρα ξέσπασε με αφορμή τις εκατέρωθεν σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και ιδιαίτερα με αυτούς που ταυτίζονται ιδεολογικά με τους δύο υποψήφιους. Εκεί ο καθ’ ένας υποστήριξε ότι ο δικός του σύμμαχος είναι πιο φιλικά προσκείμενος προς την Κύπρο.

Σε ερώτηση που έγινε στο Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με την τοποθέτησή του στην προηγούμενη τηλεμαχία για τον κατώτατο μισθό και κατά πόσο αυτός επηρεάζει την ανάπτυξη, ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι ποτέ δεν μίλησε για μείωση του κατώτατου μισθού αλλά ανέφερε πως η αύξηση που έγινε από την Κυβέρνηση Χριστόφια είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη. Επιπλέον απέρριψε το ενδεχόμενο επιβολής φόρων γιατί όπως δήλωσε και αυτοί λειτουργούν αποτρεπτικά στην ανάπτυξη.

Μετά το διάλλειμα η συζήτηση άναψε αφού άρχισαν οι αλληλοκατηγορίες με αφορμή τις διαφημιστικές καμπάνιες που έκαναν την εμφάνισή τους την τελευταία εβδομάδα και τις παραπομές στην τραγωδία του Μαρί. Ο Σταύρος Μαλάς δήλωσε ότι δεν χαρακτηρίζεται από πολιτικό ήθος ο ανθυποψήφιός του τη στιγμή οι διαφημίσεις που κυκλοφορούν αφήνουν να ενοηθεί πως αν εκλεγεί θα «δολοφονήσει μέσω ατυχήματος» πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας. Σε αυτή την τοποθέτηση ο Νίκος Αναστασιάδης αντιπαρέβαλε ότι σε αυτόν καταλογίζουν ότι είναι Yes Man και ότι θα στείλει τα παιδιά των Κυπρίων να σκοτωθούν στο Ιράκ για χάρη του ΝΑΤΟ. Σε εκείνο το σημείο και οι δύο εμφάνισαν αποκόμματα εφημερίδων με δυσφημιστικά μηνύματα!

Πολύ συζήτηση έγινε και για τις συμμαχίες που θα δημιουργηθούν την επαύριον των εκλογών όπως δηλώνουν και οι δύο υποψήφιοι αλλά και το θέμα της ανεξάρτητης υποψηφιότητας ή μη του Σταύρου Μαλά. Μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδης κλήθηκε να απαντήσει ακόμη και για τα χαμηλά ποσοστά συσπείρωσης του ΔΗΚΟ.

Άλλο σημείο τριβής υπήρξε το θέμα της παραλίγο κατάσχεσης του υπουργικό οχήματος του Νεοκλή Συλικιώτη, μία υπόθεση για την οποία ο Σταύρος Μαλάς υποστήριξε ότι υπήρξαν πολιτικές σκοπιμότητες την ώρα που ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Κυβέρνηση για την «κατάντια» υπενθυμίζοντας πως έγιναν κατασχέσεις σε κρατική περιουσία χωρίς την εμπλοκή στελεχών της Κυβέρνησης όπως του καταλόγισε ο κ. Μαλάς.

Στα καταληκτικά τους σχόλια οι δύο υποψήφιοι δήλωσαν:

Σταύρος Μαλάς
« Αυτή την περίοδο αποτάθηκα στον Κυπριακό λαό με ειλικρίνεια τόλμη απευθύνομαι στους εργαζομένους και διαβεβαιώ ότι θα δημιουργήσω ισχυρό κράτος σε μια οικονομία βιώσιμη. Ούτε έχω εξαρτήσεις ούτε μπήκα σε διαδικασία συναλλαγής εξουσίας. Απευθύνθηκα στους πολίτες με αποφασιστικότητα και προτάσσοντας ελπίδα. Αυτή η κυβέρνηση θα αποτελείται από τους ικανότερους πολιτικούς του τόπου και θα φέρουμε ανάπτυξη. Δεν πρόκειται να δεχτώ λύση του κυπριακού άδικη, δεν θα εντάξω τη χώρα μου στο Νάτο και η Κύπρος δεν θα αποτελεί προτεκτοράτο της Τρόικας. Θέλω να απευθυνθώ στους πολίτες που υποστήριξαν Γ.Λιλλήκα και τους καλώ να στηρίξουν τη δική μου υποψηφιότητα για να βρούμε κοινή συνισταμένη για την Κυβέρνηση της ανάπτυξης»

Νίκος Αναστασιάδης
«Ύστερα από μία μακρά προεκλογική περίοδο φτάνουμε επιτέλους στη στιγμή που ο λαός θα αποφασίσει ποια πορεία θα ακολουθήσουμε μετά την Κυριακή. Εκείνη που θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης πενταετίας ή την επιλογή για μία νέα εποχή. Μια νέα εποχή που θα φέρει τους πολιτειακούς αξιωματούχους να είναι υπόλογοι στο λαό. Θα μετρούν περισσότερο τα προσόντα παρά η κομματική εξάρτηση. Την ίδια ώρα τα μέτρα για στήριξη της οικονομίας θα είναι τέτοια που θα δημιουργούν μία ελπιδοφόρα πορεία που τόσο έχουμε στερηθεί τα τελευταία πέντε χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.