Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η επίσκεψη Ολάντ και η παραδοχή για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Επίσκεψη Ολάντ σήμερα στην Αθήνα και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν βγήκε κάτι από την επίσκεψη.. ερώτημα που δυστυχώς με τη δημόσια παραδοχή της ανικανότητας της Ελληνικής πλευράς βγήκε και μάλιστα η απάντηση είναι καθαρή και κρυστάλλινη. Ο Ολάντ δεν ήρθε μόνο για τον ΟΣΕ και την ΕΥΔΑΠ.. που είναι οι μεγάλοι στόχοι της Γαλλικής πλευράς, ήρθε και για το φυσικό αέριο και τα κοιτάσματα γενικότερα σε Αιγαίο και Ιόνιο.

Η Γαλλία δεν είναι μια μικρή δύναμη στην Ευρώπη.. στο κόσμο του ευρώ είναι το Νο2 και γενικότερα στην Ευρώπη η Γαλλία είναι ρυθμιστής σε πάρα πολλά πράγματα. Φίλη και σύμμαχος με τη Γερμανία αλλά η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να βάζει τρικλοποδιές στο Βερολίνο και να περνά σχεδόν ανώδυνα η αντίδραση της Καγκελάριου Μέρκελ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σε μια Ευρώπη.. όλοι έχουν να πάρουν κάτι απ' όλους, έτσι έχει δομηθεί η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Η Γαλλία γνωρίζει από πρώτο χέρι τα μειονεκτήματα της χώρας μας, θέλετε οι Γάλλοι επίτροποι στα Υπουργεία, θέλετε ότι τα στοιχεία είναι σε μια Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων.. προσβάσιμη σε όλα τα μέλη κράτη, η Γαλλία γνωρίζει τις ανάγκες μας. Η Ελλάδα αυτή τη περίοδο τη δύσκολη χρονικά, με τα μνημόνια, τις μειώσεις μισθών και την σταδιακά αυξανόμενη φτωχοποίηση της χώρας, προσπαθεί να βγάλει, να εξορύξει, να αντλήσει το πλούτο που κρύβει η γη και η θάλασσα αυτού του τόπου. Δυστυχώς οι οικονομικές δυνατότητες μας δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε το αύριο που θέλουμε σαν χώρα με τα δικά μας χέρια, θα χρειαστούμε βοήθεια και η βοήθεια αυτή δεν είναι ποτέ δωρεάν, διαχρονικά πληρώνεις τίμημα.. και μάλιστα πολύ ακριβό.

Εδώ έρχεται να κουμπώσει η Γαλλία.. ένας ακόμα φίλος της Ελληνικής Δημοκρατίας που μας θυμήθηκε τώρα στα δύσκολα, άλλωστε οι φίλοι για τα δύσκολα δεν είναι; Όχι ακριβώς.. Η Γαλλία ναι μεν έχει φιλικές θέσεις και διάθεση να κάτσει στο τραπέζι αλλά αυτά που θέλει θα τα πάρει και εμείς απλά θα χορέψουμε ένα ωραιότατο πεντοζάλη.

Η Γαλλία γνωρίζει για το Αιγαίο.. για τα πετρέλαια, το φυσικό αέριο που μπορεί να τροφοδοτήσει όλη την Ευρώπη και δεν θέλει σε καμία περίπτωση η πίτα να πάει στη Γερμανία.. η Γαλλία θέλει τουλάχιστον τα μισά.. η έστω ίδιο μερίδιο με τη Γερμανία. Για να βγάλεις όμως πετρέλαιο χρειάζεσαι δύο πράγματα... λεφτά και λεφτά! Τα πρώτα λεφτά-κεφάλαια τα χρειάζεσαι για να χρηματοδοτήσεις εσύ τις εξορύξεις.. κάτι που αυτή τη στιγμή δεν έχεις και λίγες χώρες στο κόσμο μπορούν να το κάνουν από μόνες, πιθανότατα μια η δύο να έχουν τη δυνατότητα. Το δεύτερο πακέτο χρημάτων.. το χρειάζεσαι για να φτιάξεις την αμυντική θωράκιση της χώρας..(ανάλογα με τη τοποθεσία που βρίσκονται τα κοιτάσματα) δεν μπορείς να είσαι παραγωγός χώρα φυσικού αερίου και να μη διαθέτεις μια ικανή αποτρεπτική δύναμη που θα διασφαλίσει τη περιουσία του λαού σου. Ούτε αυτό διαθέτει η χώρα μας.. τα ενεργειακά κοιτάσματα έμελλε να βρίσκονται δίπλα στον διαχρονικό μας εχθρό, τη Τουρκία, στα τεράστια σε έκταση θαλάσσια σύνορα και σε μεγάλα βάθη. Συνεπώς χρειαζόμαστε δύο διαφορετικές πολεμικές μηχανές.. θαλάσσιες και εναέριες! Εδώ έρχεται να δέσει η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου.. με την πρόταση για παραχώρηση με ένα είδος "δανείου" δύο υπερσύγχρονων φρεγατών Γαλλικής κατασκευής και αεροσκαφών Ναυτική συνεργασίας που τόσο πολύ τα χρειάζεται η χώρα μας. Βλέπετε οι Αμερικάνοι δεν μας έκαναν τη χάρη να μας δώσουν τα αεροσκάφη που ζητήσαμε και πλέον η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο.. η πρόταση όμως της Γαλλίας έρχεται να κουμπώσει και να καλύψει τα κενά της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Όσο για τις Φρεγάτες... τούμπες θα κάνουν στο Π/Ν αν η Γαλλία δείξει τόσο γενναιόδωρη!!

Ακόμα περισσότερο όμως η όλη υπόθεση συνεκμετάλλευσης έρχεται να δέσει με τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Διαβάστε τι δήλωσε..

"Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην ελληνική ΑΟΖ, ευρύτερα της Ευρώπης. Μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο. Μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ευρύτερο ρόλο να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες και αυτό το υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα προς την Γαλλία"

Μπορούμε είπε ο Σαμαράς.. να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης!! Από ποιον κύριε Σαμαρά; Από τους Ρώσους φυσικά.. η απάντηση είναι πολύ απλή. Και εδώ έρχονται να δέσουν πολλά σενάρια και υποθέσεις για ΔΕΠΑ κτλ... αλλά δεν είναι της παρούσης. 
Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για κοιτάσματα που αποτελούν μέρος της Ευρώπης.. δλδ είπε στους Γάλλους και Γερμανούς ότι μην ανησυχείτε θα τα βγάλουμε μαζί, είμαστε όλοι στην ίδια συμμαχία! Απλά χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια.. μεγάλη βοήθεια κυρίως σε στρατιωτικό υλικό. Η Τουρκία δυστυχώς φοβίζει τους πολιτικούς μας και αναγκαστικά προσπαθούν να βρουν συμμάχους που θα τους βάλουν στο κόλπο ώστε να βγουν αυτοί μπροστά σε ότι ξεσπάσει εξ Ανατολών. Βλέπετε έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα η λογική του να σουλατσάρουν στο Αιγαίο, Γερμανικά, Αμερικανικά και Γαλλικά πλοία θα μπορούσε να αποτελέσει δύναμη αποτροπής για τα σχέδια της Τουρκίας. Έχουν άδικο σε αυτό το σκεπτικό; Όχι θεωρητικά δεν έχουν.. πρακτικά όμως οι σύμμαχοι δεν μας βοήθησαν και πολύ σε άλλες εποχές..που ο Ελληνισμός χρειαζόταν βοήθεια. Γιατί να το κάνουν τώρα; Θα μου πείτε.. μα γιατί έχουν να κερδίσουν, σωστά αλλά και πάλι το σενάριο είναι πολύ λογικό για να είναι αληθινό. Μακάρι φυσικά να είναι έτσι.

Τα ερωτηματικά βέβαια όσο το σκαλίζεις τόσο πληθαίνουν... πχ τι γίνεται με το ταμείο των επόμενων γενεών που έχει εξαγγείλει ο Βενιζέλος; Τι θα κάνει ο Τσίπρας αν εκλεγεί και καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση; Τι θα κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα αν γίνει πράξη η συνεκμετάλλευση: Όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν πριν τις επόμενες εκλογές, ώστε να ξέρουμε ποιους θα πάμε να ψηφίσουμε. Γιατί η ώρα που θα βγάλουμε φυσικό αέριο.. δεν είναι πολύ μακρυά και χρειαζόμαστε να ξέρουμε τις αποφάσεις που θα πάρει ξεχωριστά κάθε κόμμα αν βρεθεί στην εξουσία.

Η επίσκεψη Ολάντ ήταν μια επίσκεψη για να επιταχυνθούν κάποια πράγματα.. αν το πέτυχε θα το δούμε στο προσεχές μέλλον. Πάντως αν η Ελληνική πλευρά αδρανήσει και αυτή τη φορά.. τότε τίποτα δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί έξυπνα και με στόχο οι συμφωνίες που θα κλείσει να πονέσουν όσο γίνεται λιγότερο. Γιατί μη γελιόμαστε... αυτή τη στιγμή μόνοι μας ΔΕΝ μπορούμε να βγάλουμε τον ορυκτό μας πλούτο. Πρέπει λοιπόν να σπρώξουμε την όλη υπόθεση για να μη σκουριάσει και χαθούν και από τις νέες γενεές που έρχονται τα όνειρα και το μέλλον τους. 

Όλα θα κριθούν τους επόμενους μήνες.. η κυβέρνηση δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά της.. καλό θα είναι να βιαστεί. Αν φύγει το 13 χωρίς λύση τότε το 14 δεν θα είναι αυτό που θέλουμε, έμειναν...10 μήνες τρέξτε για να σωθεί η Ελλάδα, τρέξτε για να μπορούν οι νέοι και οι νέες να κάνουν όνειρα. 

Το αξίζουμε..

ΥΓ. Αν και έχω ασκήσει πολύ σκληρή κριτική στο Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η είδηση που βγήκε από τη συνομιλία με το Γάλλο Πρόεδρο, ότι έχει χάσει την περιφερειακή του όραση από το ένα μάτι δεν είναι ευχάριστη. Κρίμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.