Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ο διεθνής Τύπος για τις εκλογές στη Κύπρο

Ο διεθνής Τύπος αναφέρεται στις χθεσινές εκλογές στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ο νέος ηγέτης στην Κύπρο θα πρέπει να διαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου για να μπορέσει να σώσει την Κύπρο από οικονομική κατάρρευση.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι ο Συντηρητικός Νίκος Αναστασιάδης, που παρουσιάζει τον εαυτό του ως το μόνο ικανό άτομο να διαπραγματευτεί το μνημόνιο με τους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου και ήταν το φαβορί στις εκλογές, κέρδισε τον πρώτο γύρο αλλά δεν κατάφερε να πάρει το 50+% που χρειαζόταν για να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή. Θα αντιμετωπίσει στις 24 Φεβρουαρίου τον Σταύρο Μαλά, ο οποίος υποστηρίζεται από την αριστερή πτέρυγα και δηλώνει ότι είναι πιο δυναμικός και διεκδικητικός στις διαπραγματεύσεις του μνημονίου ώστε να μειώσει την αυστηρότητα των μέτρων λιτότητας. Αναφέρει επίσης ότι ο ανεξάρτητος Γιώργος Λιλλήκας βρίσκεται εκτός της κούρσας των προεδρικών εκλογών, παρόλο που ποσοστό 24.93%, κοντά στο δεύτερο, κ. Μαλά.

Η οικονομική κρίση, σημειώνει, έχει επισκιάσει το Κυπριακό το οποίο έφθασε σε αδιέξοδο μετά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Η «USA Today» αναφέρεται στην ανταπόκριση του πρακτορείου Associated Press, το οποίο σημειώνει ότι η Κύπρος βρίσκεται εν μέσω οικονομικής κρίσης μετά την τεράστια απώλεια των τραπεζών λόγω του κουρέματος του ελληνικού χρέους και αυτή η κρίση ήταν το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Οι Κύπριοι, γράφει, θα πρέπει να επιλέξουν την ερχόμενη Κυριακή, σε νέο γύρο εκλογών, τον άνθρωπο ο οποίος θα οδηγήσει τη χώρα έξω από τη σοβαρή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, αφού ο πρώτος γύρος δεν έβγαλε νικητή.

Αναφέρεται σε δηλώσεις του Joerg Asmussen, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ARD της Γερμανίας ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα συνολικό μνημόνιο. Θα πρέπει, συνέχισε, να επικεντρώνεται στη σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα με σωστό τρόπο και για το λόγο αυτό χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Ωστόσο, υποστήριξε, για να γίνει κάτι τέτοιο, η Κύπρος πρέπει να κάνει εκ των προτέρων προσπάθειες και αυτό δεν είναι μονόδρομος. Για να υπάρξει βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει να γίνουν εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, κάτι το οποίο ο νυν πρόεδρος απέρριψε, σημείωσε. Τώρα θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε να διαπραγματευτούμε κάτι τέτοιο μέχρι το τέλος του Μαρτίου, συμπλήρωσε.

Την ίδια ανταπόκριση μετέδωσε και το Euronews.

Εξάλλου, το γερμανικό Deutsche Welle (DW) γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης έχει υποσχεθεί γρήγορη συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ένα μνημόνιο το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να επιβιώσει.

Το AlJazeera αναφέρει ότι ο Συντηρητικός Νίκος Αναστασιάδης πήρε πέρα του 45% αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει «τον αριστερό Σταύρο Μαλά, ο οποίος πήρε 26,93% και ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί να πετύχει καλύτερους όρους στο μνημόνιο».

Ο κ. Αναστασιάδης, γράφει το AlJazeera, στα μάτια της ΕΕ είναι άνθρωπος ο οποίος μπορεί να διαβουλευτεί το μνημόνιο ενώ η στάση του στο Κυπριακό είναι πιο ευέλικτη από τους ανθυποψηφίους του.

Το πρακτορείο Xinhuanet αναφέρεται στην εκλογική αναμέτρηση, σημειώνοντας ότι η προεκλογική εκστρατεία κυριαρχείτο από την οικονομική κρίση και αναφέρεται στην αίτηση της Κύπρου στο Μηχανισμό για οικονομική βοήθεια ύψους 17 δις. ευρώ. «Η προτεραιότητα του νέου προέδρου θα είναι να καταλήξει στους όρους του μνημονίου», προσθέτει.

Το πρακτορείο “Bloomberg” αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών και σημειώνει ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να επαναφέρει στη ζωή τις συνομιλίες με την Ευρωζώνη για διάσωση της Κύπρου από οικονομική κατάρρευση. Η Κύπρος, αναφέρει, διαπραγματεύεται για οκτώ μήνες τώρα με την τρόικα τους όρους του μνημονίου, το οποίο ενδεχομένως να ισοδυναμεί με το μέγεθος της οικονομίας της χώρας που φθάνει τα 18 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.