Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Μαθαίνω για το Πρόεδρο μου και πως εκλέγεται βάση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας


Προεδρικό Σύστημα


Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το ισχύον Πολιτειακό Σύστημα στην Κύπρο είναι το Προεδρικό Σύστημα, με Έλληνα Πρόεδρο και Τούρκο Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας.


Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προηγείται πάντων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ως Αρχηγός του Κράτους:


(α) Αντιπροσωπεύει τη Δημοκρατία σε κάθε επίσημη εκδήλωση,

(β) υπογράφει τα διαπιστευτήρια των διπλωματικών απεσταλμένων και δέχεται τα διαπιστευτήρια των ξένων διπλωματικών απεσταλμένων,

(γ) υπογράφει τις πράξεις επικύρωσης των Διεθνών Συνθηκών, συμβάσεων ή/και των συμφωνιών,

(δ) απονέμει τις τιμητικές διακρίσεις της Δημοκρατίας.


Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι άμεση και διενεργείται κάθε πέντε χρόνια, με καθολική και μυστική ψηφοφορία. Αν υποβληθεί μόνο μια υποψηφιότητα τότε ο υποψήφιος ανακηρύσσεται ως εκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς ψηφοφορία.

Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες της μιας υποψηφιότητες διενεργείται ψηφοφορία και ο υποψήφιος, που λαμβάνει ποσοστό πέραν του 50% του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψήφων, εκλέγεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν κανένας υποψήφιος δεν πάρει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, η εκλογή επαναλαμβάνεται, κατά την αντίστοιχη ημέρα της αμέσως επόμενης εβδομάδας, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, που έχουν πάρει το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων και, ο υποψήφιος που λαμβάνει, κατά την επαναληπτική εκλογή, το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψήφων εκλέγεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πριν την εκπνοή της προεδρικής θητείας της πενταετούς περιόδου του απερχόμενου Προέδρου, σε τρόπο ώστε να καθίσταται δυνατή η εγκατάσταση του νέου Προέδρου την ημέρα κατά την οποία λήγει η περίοδος αυτή.


Προσόντα Υποψηφίων

Κάθε πολίτης της Δημοκρατίας δικαιούται να θέσει υποψηφιότητα, για εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν:


(α) Κατά το χρόνο της εκλογής θα έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του,

(β) δεν έχει καταδικασθεί για αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή δεν έχει στερηθεί της εκλογιμότητας, κατόπιν απόφασης αρμόδιου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, ένεκα οιουδήποτε εκλογικού αδικήματος,

(γ) δεν πάσχει από διανοητική νόσο που να τον καθιστά ανίκανο να ασκήσει τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας.


Προεδρική Θητεία

Η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πενταετής, η οποία αρχίζει την ημέρα εγκατάστασης του νέου Προέδρου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώπιον της οποίας ο Πρόεδρος δίδει επισήμως διαβεβαίωση για πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους της Δημοκρατίας και για διατήρηση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει ειδικά για το σκοπό αυτό την ημέρα κατά την οποία λήγει η πενταετής θητεία του απερχόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.


Έκπτωση Προεδρικού Αξιώματος

Το λειτούργημα του Προέδρου της Δημοκρατίας παραμένει χωρίς φορέα, λόγω θανάτου ή παραίτησης του κατόχου του αξιώματος, ή λόγω καταδίκης του Προέδρου για εσχάτη προδοσία ή για οιονδήποτε άλλο αδίκημα ατιμωτικό ή ηθικής αισχρότητας ή λόγω διαρκούς σωματικής ή διανοητικής ανικανότητας ή λόγω απουσίας μη προσωρινής, που να καθιστά αδύνατη την ενεργό εκπλήρωση των προεδρικών καθηκόντων. Η παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας υποβάλλεται γραπτώς στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω του Προέδρου της.

Πηγή: http://www.proedrikes2013.gov.cy/proedriko_aksioma.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ όχι υβριστικά σχόλια,το ellada-kupros δεν φέρει ευθύνη για τυχόν υβριστικούς χαρακτηρισμούς.Σφάξτε τους με το βαμβάκι..έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο άλλωστε.